Keresés

Részletes keresés

Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 327
Tervezési oldalon van egy nagy problémám. Hova lehetne tenni a tetőre a szélturbinát? Mert ha simán a gerendázatra rögzítem, akkor tényleg átviszi a rezonációt. Olyan homlokfalam nem lesz, amire csöves rögzítést tehetnék. Mi lenne, ha a kéményre(?!?) tenném? Szabad azt? De akkor a sima kémény nem jó, valami vasszerkezettel meg kell erősíteni gondolom. Különben tévedtem. Tetőre 3m-eset lehet feltenni engedély nélkül. Szabadon álló lehet max. 6m magas. Elég nagy az új telek, de nekem nagyon zavarná a szemem egy külön torony, és leginkább azért nem szeretném, mert 6-9 m-s magasságnál már rögzíteni kell feszítősodronyokkal, és azok nagyon rondák, és még annál is hangosabbak, mit maga a szélkerék.
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 326
Részben padló, részben légfütés (ha már ugy is légventillátaraim lesznek).
Előzmény: Jesu (325)
Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 325
Krzysztof: Házon bellül milyen fűtéssel tervezel? Padló? Fal?
Előzmény: Krzysztof (324)
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 324
Itt van az árlista az egyik forgalmazajától (sajnos, nem magyar nyelven). 46 000 SEK, ami mai középárfolyamon átszámítva 1,26 MFt.
Előzmény: Krzysztof (323)
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 323

Jaj, bocs, van félreértes. Ez az ár az anyagokat tartalmazza (tehát a földi kollektor anyagait). Nálam 180 folyó métert (vizszintes kollektor) kell lefektetni. Helyi földmunkassal beszéltem, ez kb. 50-70 eFt lesz (a földmunkagépért kb.4-5 eFt óránkét számol). És hozzájön a házban belső csövezés díja (réz csővek). Helyi fütésszerlővel kb. 80 eFt. + beüzemelés

Én kb. a munkára még kb. 300 eFt számolok, tehát 1,5 MFt munkával együtt.

Előzmény: lv (321)
Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 322
Hát ha beigazolódik ez az Olasz vonal is, akkor lehet akár ennyiből is. Én szeretném! :)
Előzmény: lv (321)
lv Creative Commons License 2005.01.06 0 0 321
Valóban kijön ennyiből?
Ez szinte olcsóbb, mint gázcsonkot megvenni+egyéb költségei a gáznak.
Nincs vmi félreértés???
Előzmény: Krzysztof (315)
pilbi Creative Commons License 2005.01.06 0 0 320

Üdv Krzysztof!

Köszönöm a linkeket, tanulmányozom ezerrel....

Tisztelettel:

Pilbi

Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 319
Földkollektorral együtt 1,2 milla? Mert ha igen, valóban nagyon jó ár. MIlyen kollektor? Mélyfúrásos szonda, vagy terített csőhálózat?
Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 318
Autómosásban ne is gondolkodj. Mindenki jobban jár, ha elmész és 300Ft-ért lemosatod a kocsid az energiatakarékos, visszaforgatott mosószeres vízzel működő futószalag autómosóban. Inkább locsold a növényeidet. :) Kocsinak ugysem tesz jót a víz :)
Előzmény: mmuller (310)
Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 317
Ha az Én házamról lenne szó, örömmel tennék eleget a szervezésnek, így viszont lehet engem is kivágnának ;) Azért megpróbálkozom, hátha addigra sikerül elindítani a magam projectjét is, és akkor lesz bőven látnivaló! :) ------------------------------------------------------------------------------------------ Erről a szélerőműről lehetne több info, képek, stb.?
Előzmény: korzo (306)
hnehnszb Creative Commons License 2005.01.06 0 0 316
(Szerintem egy faelgázosító kazán bekerülési költsége legjobb esetben is csak fele egy normális hőszivattyús rendszernek. Mármint családi ház méretben...)

Szeretettel:
Szalma
Előzmény: pilbi (314)
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 315

Nekem egy svég S2/7 D-X hőszivattyum lesz. Ez találtam legkedvezőbb ajánlatnak. Komplett rendszer (földi kollektor, hőszivattyú, autmatika, 500 literes víztartály 3 db kigyós hőcserélővel) kb. 1,2 MFt.

Egyébeként Magyarorszégon pl.

http://www.thermo.hu

http://www.geowatt.hu/

http://www.stiebel-eltron.hu

és talán sok más cég is foglalkozik hőszivattyúkkal.

Előzmény: pilbi (314)
pilbi Creative Commons License 2005.01.06 0 0 314

Üdv Krzysztof!

Köszönöm a számokat, akkor nem tévedtem akkorát!:)

Mmuller vizbüdösödés elméletéről mi a vélemény?(sajnos valós jelenség)Sok klórral kiírtani összes baci?

Hőszivattyúval érdemes inkább fűteni szerintetek, vagy faelgázosító?(bekerülési költséget is figyelembe véve, valamint,hogy a villany nem lesz olcsóbb, fát meg könnyebb lopni:)

Tudnátok irni magyar hőszivatyúval foglalkozó honlapokat(működés, ár,..)?

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: Krzysztof (311)
pilbi Creative Commons License 2005.01.06 0 0 313
Hogy ne ébredjek fel, ha beleér a kezem a bilibe!:)
mmuller Creative Commons License 2005.01.06 0 0 312

Ó, én csak visszatértem az eszmefuttatás legelejére, mert itt a végén már túlzásnak kezdtem érezni a fejleményeket. Melegvíz éppenséggel a mosáshoz jöhetje jól, ami itten éppenséggel egy mellékszálacska volt.

Egyébként meg azon gondolkodtam, hogy meglehetősen elszigetelt viszonyok között egy ilyen nagy tömegű, a természetből származó víznek szüksége van némi szellőztetésre, hogy mindenféle erjedéseknek és bűzhödéseknek elejét lehessen venni, vagy az egyéb használat miatti fogyást szükséges pótolni friss befolyásokkal. Télen praktikusan csípős olvadékkal, de mindenképp hidegebb csapadékkal. A pótlás, és a szellőztetés is további veszteségeket okoz!

Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 311
Ez nem a vízgyűjtésról, hanem energia tárolásról szólt (klotyónak minek kell meleg víz?)
Előzmény: mmuller (310)
mmuller Creative Commons License 2005.01.06 0 0 310

Azt kell gondolnom, örülni fogok, ha az ilyen kis tartályom ellátja a klotyót friss-hideg öblítővízzel, és a mosógépet. Meg, mondjuk, le tudom vele mosni az autót.

Mekkora ilyen vízgyűjtőt érdemes tervezni egy - legalább - háromgyerekes családba, két wc-hez és mosógéphez?

Előzmény: Krzysztof (309)
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 309

A 160 kg ez a 5000 literes tartály delta 75 fok felfűtésére kell.

Egy átlag ház inkább 120 W/m2, szigetelt 60 W/m2 (mivel van még szellőzési vesteség) - de ezeket eléggé pontosan lehet méretezni megfelelő méretező programmal.

Tehát max teljesítmény igénye mondjuk 60 * 120 = 7,2 kW/ház. Egy hideg nap (24 óra) ez lenne 7,2 * 24 = 172 kWh. De nap közben hőmérseklet egy kicsit fölmegy (a teljesítmény -15 fok kinti hőmérsekletre kell tervezni), besüt a nap, tehát mondjuk egy hideg napon (-15, -10 fok) az energia igénye ennek a fele, tehát 80-90 kWh. Egy hét kb. 600 kWh (a számításokból nem derül ki, hogyan jöt ki ez neked). De hány ilyen hideg hét vanm egy évben? Idény még nem volt

De ilyen jellegű számításokhoz inkább megfelelő progít kellene használni.

A többi stimmel (azaz 12 m3, feltéve hogy alacsony hőmérsekletű a fütési rendszer). A 600 kWh energiához viszont kb. 600/0,8/3,5 = 220 kg fa kell.

Azonkivül kell még HMV, nem csak fütés.

Előzmény: pilbi (308)
pilbi Creative Commons License 2005.01.06 0 0 308

Üdv Krzysztof!

Majd kétszáz kiló fa egy fűtésre kicsit sok!:(

Számolgassunk:az energiaigény átlag hagyományos ház 60w/m2 passziv 10w/m2

tehát egy megfelelően szigetelt ház mondjuk 30w/m2 (ha jól emlékszem,de ha nem pls javítsatok!!)

Tehát 120m2 esetén 3600wh/m2, tehát egy hét az 605kwh.

Ehez a tároló 65 fokos vízzel kalkulálva 11635l

Tehát kb12m3 ös puffer kell egy hétre. Passzívnál 4m3.

Jól számolgatok?

Előzmény: Krzysztof (305)
mmuller Creative Commons License 2005.01.06 0 0 307

De, bizonnyal megoldható. Magam is eljátszottam ezzel a gondolattal. Egyfelől aztán anyám, aki érthetőleg sokkal inkább tudással felvértezett egyén a ruhák tisztításának tudományában, elmondta nekem, hogy mennyire nem mindegy egyes textíliáknak, hogy milyen hőfokon mossuk, s ezt a gyakorlat nem egyszer bizonyította is, beláttam, hogy ezen a téren való néhány tévedésem komoly veszteséggel járhat. Persze manapság, a termosztátos csapok világában egyszerűbb az élet, de akkor is nagy figyelmet követel. Arról nem is beszélve, hogy a drágán melengetett vizet megint lehűteni ...

A régi Hajdú hideg-melegvizes mosógépen is volt hideg és melegvizes bevezeték, és a megfelelőt hőt a gép keverte ki, amit aztán még tudott fűteni. Jóbarátomnál még üzemel egy ilyen gép, de csupán hidegvízről. Mitsoda pazarló luxus!

Előzmény: korzo (304)
korzo Creative Commons License 2005.01.06 0 0 306
Bizony-bizony! A következő (nyári?) találkozót valami ilyesmi helyen kéne. Én eddig jbercikére gondoltam mint vendéglátó (kíványcsi lennék a szélerőműre 8-), de persze ő eddig még erről nem tudott... (c:
Előzmény: mmuller (303)
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 305

A puffer témához: minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszteség, így nem sok értelme van 60-65 foknál forróbb vizet tárolni.

Ez igy igaz, nálam is kb. 60-65 fok lesz.

Előzmény: Jesu (298)
korzo Creative Commons License 2005.01.06 0 0 304
Azt nem lehet, hogy a mosógép már eleve melegvizet kapjon? Mondjuk a kímélő mosás 40°, akkor ennyit kapjon betápnak? Még most állok a vásárlás előtt, így nem tudom, hogy hogy tűrnék ezt a gépek. A 40°-ot meg megcsinálni egy nagyjából belőtt keverős csapteleppel (vagy automata zuhanycsappal. Ez mennyibe kerülhet? Nem vagyok még képben 8-)
Előzmény: mmuller (302)
mmuller Creative Commons License 2005.01.06 0 0 303

Vagy esetleg, hogy valóban hol is lehetne részletgazdag infót, ábrát szerezni, amelynek alapján további házi gyártmányok készíthetők volnának?

Vagy esetleg, hogy a következő topic-találkozót egy ilyen működő ciszternaszélen ejtsük meg? 8-)

Előzmény: Krzysztof (301)
mmuller Creative Commons License 2005.01.06 0 0 302

Jahh! Én örültem anno, hogy a cirkómon magam állíthattam be, milyen meleg legyen a hmv. Agyrémnek tartottam, hogy azt a vizet, amit drága pénzekért megmelengettem a gázgéppel, aztán összekeverjem jól a szúrósan hideg vízzel, hogy ne égjen le a hátamról a bőr. Most aztán, hogy elköltözködtem, megint egy régebbi fajtájú cirkóm van, ami nem tud ilyent. A nyáron dobom is ki! Messze.

Hogy a melegvizes mosógép miért is halt ki, nem értem. Akár még a nem kevés távhős lakásokban is bőven volna értelme/haszna. Pedig.

Ráadásul. Nálunk, még Zsámbékon a víz olyan nagyon hideg volt télen - mert bizonnyal a hálózat nem volt eléggé mélyen a földbe beleásva, vagy másért -, hogy a mosdóban úgy éreztem, mintha szúrós jégcsapok vágódnának a tenyerembe, és kénytelen voltam rászokni ezen időszakokban a drágább, folyékony mosószerek használatára, mert a mosópor egyszerűen nem tudott feloldódni, "öregecskedő" mosógépünk is nehezen küzdött meg a vízmelegítéssel.

Előzmény: Jesu (295)
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 301

ez egy többrétegü kavics-finomréteghomok szűrő, előülepítővel. Házi gyártmány.

Hoél lehet ennek utána nézni? Ki gyártja?

Előzmény: Jesu (298)
Krzysztof Creative Commons License 2005.01.06 0 0 300

X kW ez teljesítmény. Azt jelenti, hogy egy óra alatt X kWh energiát tud produkálni. Tehát pl. egy 15 kW kazán, 3 óra alatt maximum üzemben 45 kWh tud produkálni.

Egy 5000 literes tartály delta T 65 (20 fokról 85 fokra) felfütésére kell

5000*65*1,16 = 377kWh

Tehát egy 15 kW-os kazán ezt 25 óra alatt tud felfuteni (30 kW-os kazán kb. 12,5 óra alatt), feltéve, hogy végig maximumon dolgozik.

1 kg, szaraz (azaz nedvesség tarttalma < 20%) fából kb. 3-4 kWh energiát lehet kinyerni. Nem tudom, mennyi a faelgázosító kazán hatásfoka, de mondjuk 80%, akkor ennyi fát kellene elégetni:

377 [kWh] / 0,8 / 3 [kWh/kg] = 157 kg

Tehát durván, 160 kg száraz fát kellene elégetni. Ha ez egy pakollással megoldható, akkor mehetne, de nem ismerem a falegázosító kazánakat. De azt saccalom, hogy ez inkább valami nagyobb kazán tudna.

Előzmény: pilbi (296)
Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 299
Energi Recycl. Ventilator (asszem... de lehet refused).. Hőlégcserélős szellőztető. amiről beszélünk :)
Előzmény: pilbi (297)
Jesu Creative Commons License 2005.01.06 0 0 298
Nah akkor sorban: ez egy többrétegü kavics-finomréteghomok szűrő, előülepítővel. Házi gyártmány. Egyszerün egy keretben be van téve a ciszterna befolyó elé, hogy eleve a ciszternában is tiszta víz legyen. A mosógép előtt pedig finomtextil folyadékszűrő. Kapható elég sok helyen.-------------------------------------- A csap témához: apáméknál ez a víz kézmosóban is használt. A tapasztalat az, hogy a lágyvíz sokkal jobb kézmosó/ mosóvíznek, mert eleve van tisztító hatása. SOkkal kevesebb a szappan/ mosópor használat így, abszolut zöld a rendszer.--------------------------- A puffer témához: minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszteség, így nem sok értelme van 60-65 foknál forróbb vizet tárolni.
Előzmény: Krzysztof (294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!