ÉS piaci alapon ér valamit az hogy egy ház passzívház szemlélettel lett felépítve de nincs tanusítványa, vagy úgy kezelendő mintha feleakkora szigetelés lenne rajta, nem foglalkoztak volna olyan szinten a hőhidakkal, lényegesen több energiát fogyaszt és még légcserélő sincs?
Az,hogy a 20 fok nem elég valakinek nem releváns. Lehet a passzív házba fűteni, de ahhoz, hogy passzív ház legyen szükséges egy hivatalos energia tanúsítvány léte bármennyire is hisszük hogy az passzívház. Főleg eladásnál fontos,hogy el is higgyék.
Én ezt kicsit másként tudtam mikor építkeztem - legalábbis a fűtést tekintve. A ház fűtési felhasználását elég nehéz lenne megmondani konkrétan, mert mi öten élünk a házban kisgyerekekkel, ezáltal a hőmérséklet nem 20 inkább 22-23 volt az elmúlt években. Ráadásul öt főre főztünk napi szinten és minden nap kádnyi melegvízben lubickoltunk a négy fürdőszobában. Így a havi átalány gázszámlám volt 14000 forint 11 hónapra. Most nem állok neki számolgatni, de azt gondolom, hogy teljesítette a 185 négyzetméteres ház az elvárt feltételeket - természetesen hővisszanyerős szellőztetés van, igaz Mekkmester féle és nem gyári, mert akkoriban 2-2,5 milliós árajánlatokat kaptam, az meg az életbe nem térült volna meg, szóval nekiáltunk mi a leírások alapján megépíteni és működik azóta is annak rendje és módja szerint. Ma már persze az ember után dobják ezeket a készülékeket, eladásnál simán benne van az árban a csere lehetősége - hozzáteszem, én biztos nem cserélném le a saját és ismerősök gyári tapasztalatai alapján.
Passzív ház az az építmény amelynek a energia felhasználása 15 Kw/ nm./év és erről energia tanúsítvány rendelkezik. Vagyis nincs semmilyen fűtése a háznak, passzív ház minősítésű hővisszanyerős szellőztető rendszer van kiépítve és a hőmérséklet lakáson belül legalább a 20C fokot tudja tartani mínusz 10 fokban is.
nem értem, hogy igazából mi a kérdés. a pontos értéket nagyon sok dolog befolyásolja, ugyanaz a ház egy utcával arrébb érheti a kétszeresét is. márványpadló nélkül is van burkolat akciósan 3 ezerért és 9 ezerért is. de ha egy új építésű, rosszabb specifikációjú ház 600e ft/m2, akkor te is nyugodtan célozhatsz ide, és semmiképp sem a felére, pláne még az alá.
és sokan örülnek egy pár éves, de full kész és korszerű háznak, mert irgalmatlan szívás ma építeni.
A mennyiért építhető és mennyiért építik meg neked árak között iszonyat különbségek lehetnek? Nagyon kifordultak az árak az építőiparban. Egyébként számít a hely is építésnél is, meg eladásnál is. Amúgy nem feltétlenül releváns mennyiért építik meg és mennyiért lehet eladni. Sőt, a legtöbb esetben nem az, esetleg hívj egy értékbecslőt. Amúgy most már elég szigorúak a hőtechnikai előírások, szóval alapanyag tekintetében nem biztos, hogy sokkal többet kell rááldozni, ha nem minősített passzívházat akarsz pl. minősített internorm ablakokkal. Inkább a részleteken (megfelelő csomópontok, jó kivitelezés) múlik a dolog. Pár hónapja egy kivitelező elküldte nekem az aktuális munkájának a részletes költségvetését (trermoblock) sok luxussal és hatalmas ház, bár most már a méretre nem emlékszem, hát meglepően kedvező árúnak tűnt.
Attól tartok kicsit félreérthető voltam, mert pontosan a helytől szerettem volna elvonatkoztatni, még pedig abból a szempontból, hogy adott helyen adott körülmények között, milyen esélyei vannak egy passzívháznak. Továbbra is a konkrét hely megnevezése nélkül, megpróbálom körbeírni a jelen piaci helyzetet. Az átlagnégyzetméter ár a településen 350.000 forint körül mozog – ebben benne vannak a 100-120 forintos nm áron hirdetett nyaralók, a felújított 350eft nmárú családiházak és a 600-650eft nm áron hirdetett útépítésűek is – utóbbiak a mai igényeknek igen, a passzívház elvárásainak viszont nem felelnek meg. Itt jön az amiért engem érdekelt volna, hogy anyagköltségeket figyelembe véve milyen nm áron építhető ma meg egy passzívház – természetesen átlaganyagokból és nem márványlépcsővel, meg kovácsoltvas korláttal és kristálycsillárokkal. Aztán az lett volna az érdekes még, hogy ha adott helyen 350 az átlagár akkor ezt az árat érdemes becélozni vagy alatta a beton megítélése miatt, esetleg felette az új építésűek nmára miatt. Tehát a kérdésem arra vonatkozna, hogy miként érdemes pozicionálni az enyémhez hasonló ingatlan árát, ha nem hirdetni, hanem eladni szeretném – persze nem ész nélkül és nem bármi áron.
(Zárójelben megjegyzés, sajnos az önkormányzat erősen befolyásolta az elmúlt 3-5 évben az árakat, mégpedig oly módon, hogy lenyomta, mert sok sok közművesített építési telket dobott a piacra, meglátásom szerint mélyen áron alul. Hat nyolc éve nem volt ennyire elszakadva a környék áraitól a település, jelenleg 20-30%-os diszkonttal forognak az ingatlanok, dől is befelé a fizetőképes kereslet és piszok nagy dinamikával növekszik a település lélekszáma)
Bátran lőjj be egy környékbeli házak x 1.5 árat! Amit építettél érték és előre mutató! Nem mellesleg teljesíti a 2020, sőt az előreláthatólag 2024-ig bevezetetendő új építésekre vonagkozó követelménheket. Emiatt az ára az új építéssel megegyező, minimum!
Hirdesd hogy passzív, tartsd kéznél a rezsiszámlákat és lesz vevőd!
Vétel- pontosabban a mustra alatt jó sok rosszat mondtan a felkínált portékáról... legtöbb eladó megdöbbent, de a tárgyalás ment tovább.
Viszont jó sok lakást kiadtam. Na itt azoknak akik bírálták... sőt pocskondiázták a kiadandó lakásokat, sok szerencséjük nem volt. Egyik se kapta meg a lakást. Pedig voltak akik a bírálatot udvariasan művelték... ennek ellenére nem lettek nyerők.
Értjük. Tehát amikor te fikázod az eladó portékát, az egy objektív véleménynyilvánítás, azt mindenkinek szó nélkül tudomásul kell venni.
Viszont miután te megvetted azt a lakást és a bérbevevő (valószínűleg ugyanazokat az észrevételeket megfogalmazva) kritizálta a lakást, az egy alattomos rosszidulatú geci, akivel rögtön meg kell szakítani a kapcsolatot.
a polisztirol zsalus megoldás rohadtul nem panel, ahogy ő érti. az biztos, hogy sok ember nem ismeri, és mivel 10 millió házszakértő országa is vagyunk, majd elmondja, hogy miért vacak. pedig nem vacak, és nem is olcsóbb, mint a tégla+eps. és nem is rosszabb, sőt. nagyon is van kereslet korszerűen épített házra, egyre többen értik, hogy mi az, mit jelent az. aki nem akarja megfizetni, az nem a te vevőd lesz. és igen, van hatással az árra is. persze még ezer másik dolog is, némelyik sokkal inkább (ugye egy ingatlannál három dolog számít igazán: a helye, a helye és a helye).
jelenleg teljesen megbolondultak az árak, kivitelezők 400e ft/m2 alatt rá sem néznek az emberre a bp-i agglomerációban, és azok a házak nem olyan paraméterekkel bírnak, mint a tiéd.
Passzív vagy ahhoz közeli, meg a szerkezet. Ezek egy dolgok. Végül annyi azért kiderül, hogy valahol Bp. agglomelrázációjában van, de úgy látszik ez is kevés. Mert lehet az 10 km és lehet akár 50 km. lehet a közlekedés jó és lehet rossz sőt nagyon rossz.
Azért vesz ember lakást/házat mert az pont ott van és annyi pénzem van rá, hogy odaadják.
"hogy eladta az ilyen típusú házát, szívesen olvasnám a tapasztalatait, nehézségeit, stb"
Nincs szerencsém, eddig egyetlen házat és lakást sem adtam el. Viszont vettem eddig 4 db-ot is. És mindet azért mert pont ott van ahol szerettem volna lakni.
Vétel- pontosabban a mustra alatt jó sok rosszat mondtan a felkínált portékáról... legtöbb eladó megdöbbent, de a tárgyalás ment tovább.
Viszont jó sok lakást kiadtam. Na itt azoknak akik bírálták... sőt pocskondiázták a kiadandó lakásokat, sok szerencséjük nem volt. Egyik se kapta meg a lakást. Pedig voltak akik a bírálatot udvariasan művelték... ennek ellenére nem lettek nyerők. Mindig gondoltam /nem mondtam meg nekik … minek /, hogy majd a magadéban azt csinálsz amit akarsz.
Aztán volt, sőt voltak a környezetemben olyanok is akik a az eladandó házuk leszólását nagyon a szívükre vették, már csak azért sem adták oda. De jött a jóságos vevő aki áradozott a házról addig nyűzsgött, kedveskedett amig fél - harmadáron áron megkapta. Mondta /vigasztalta magát a rászedett eladó , hogy jókezekben lesz a háza. Mondjuk ez a ritkább esett.
úgyhogy fel kell készülni az eladásra, az érzelmektől távoltartani magunkat.
A 98 % bírál … az árcsökkentés reményében,
a 2 % pedig hízeleg a még nagyobb árcsökkentés reményében.
2010-ben építettem a házam és azóta nem is foglalkoztam építkezéssel árakkal, semmivel. Az árak eléggé megszaladtak, meg sokkal összetettebb is lett ez a téma ahogy nézelődöm, de azért hátha tudtok segíteni pár kérdésben.
Én 40-es grafitos elemekből építettem a falat, alul 15 centi, a tetőn 30-35 centi szigetelés van. Az ablakok 0,7-esek, és építettünk hővisszanyerős szellőztetést is. Fűtés – padló és fal –, végül kondenzációs kazánnal lett megoldva. Tetőtér beépítéses, 5 szoba, 4 fürdő, nagy nappali, stb, szóval elég kényelmesre lett hangolva a három gyerkőccel, és azt hittem még az unokáimmal is itt fogok fogócskázni, de az élet felül írta. Most árulom.
A környéken nem tudok hasonlóról, ezért az átlag négyzetméter árak alapján lőttem be az árat, illetve érdeklődtem ki mennyiért építkezik kb négyzetméterenként – de mivel tégla és könnyűszerkezetben gondolkodik mindenki, ezek az árak nem feltétlenül relevánsak. Amiért írok, azok a bennem megfogalmazódott kérdések az elmúlt hónap hirdetése alapján:
– Mennyire hátrány eladásnál szerintetek, hogy betonból van a ház – ugyanis kaptam ilyen visszajelzést, hogy nem szeretne panelből panelbe költözni,
– Ez a technológia mostanra sokkal olcsóbb lett mint a tégla+dryvit, ezért nem piacképes eladásnál sem – ezt el nem tudom képzelni, de nem véletlenül kérdezek,
– Egyáltalán van piaci kereslet a passzívházra, vagy az ahhoz közeli családi házra, vagy ez a fajta szemlélet – mert valljuk be arról is szó van –, teljesen kikopott a rezsicsökkentéssel?
– Eladási ár kalkulálásakor a felhasznált technológia hatással van az árra, vagy teljesen másodlagos?
Esetleg ha van valakinek tapasztalata ilyen téren, hogy eladta az ilyen típusú házát, szívesen olvasnám a tapasztalatait, nehézségeit, stb
Köszönöm
ui: a konkrét házat nem teszem be, mert szerintem ez itt nem a hírdetés helye. Amennyiben ez szempont akkor Budapest agglomerációjában épült csendes, tiszta zöld övezetben.
A fal hőszigeteltsége valóban fontos, de csak a laikusok szemében ez a legfontosabb tényező. Százszor többet kell foglalkozni pl a hőhidakkal vagy pl az ablakok méret/hőveszteség/hőnyereség szentháromságával.
Ha a házra nem kéne sem ajtó, sem ablak, akkor talán mindössze 10 centis hőszigeteléssel is lehetne passzívházat csinálni :)
"A legrosszabb a pára volt,azonnal kicsapódott a fém felületre"
A pára csak a harmatponti hőmérsékletnél hidegebb felületeken csapódik ki. A harmatpontot viszont okos szellőztetéssel igenszéles tartományban tudjuk befolyásolni. Ha nem teljesen hülye a párakezeléshez/szellőztetéshez, akkor akár mindössze 2 centis szendvicspanel is teljesen száraz marad belülről még -15 fokos kinti időjárás esetén is.
Okos helykihasználással 25 m2-nyi alapterület nagyon sok mindenre elég. Gondolj csak a hasonló méretű jachntok belső kialakítására: eltolt szintek, a végsőkig optimalizált térkihasználás, stb. Okos három dimenziós gondolkodással viszonylag kis alapterületen is hihetetlen mennyiségű lakóteret össze lehet csalni, NEM CSAK EGY HAJÓN ;)
A nagy belmagasság pl lehet, hogy egy galérián elhelyezett hálórész miatt kell. A galéria alá be lehet tolni egy dolgozót, vagy wc+fürdsőszobát, és akár egy mini konyhát is.
"Egy 100mm szendvicspanel épületet szeretnék kiviteleztetni. 30cm vastag vasbeton lemezalap megfelelő lenne kb 20m2 alapterületű épületre?"
Mindössze 5x5 méternyi ennyire könnyű épületet? Én nem pazarolnék betont, csinálnék egy vas rácszerkezetet, rátenném 4 vagy 9 db pontalapra, odatennék valami hőszigetelőt oszt készisvan.
"jön a markoló a 60 as kanállal, ássa az árkot, és a két szélső karom által mart vájatba meg bele a cső."
Ha a másik (párhuzamosan) furttó árok cserében egy kicsivel távolabb van (mondjuk legalább 80-90 centire) akkor 60 centi kompromisszumként elfogadhatónak tűnik.
Olvastam az előzményeket és én is érdekesnek tartom az elképzelését, de ő tudja miben szeretne élni :( Sajnos igaz a mondás az emberről aki saját kárán tanul, ha tanul...
Bolond az ki szendvics panel épületben akar lakni.Láttam ilyet,egy tragédia.A legrosszabb a pára volt,azonnal kicsapódott a fém felületre a többit el kell képzelni.
" 4mx5,6m 4,5m magas lapos tetos kocka epületre gondoltam."
írja a kérdező
Ez a térfogat messze áll egy lakóház ideális méreteitől. Kicsi az alapterület, túl nagy a belmagasság. Persze lakni sok mindenütt lehet, így híd alatt, fészerben istállóban silóban. Sőt jurtában is .
De hogy ilyent direkte készíteni ráadásul egy túlméretezett alapra.
Mert ugye az első kérdés ez volt :
"30cm vastag vasbeton lemezalap megfelelő lenne kb 20m2 alapterületű épületre?"
Mondjam ,hogy majdnem elég oda a puszta föld is... jó azért az ne, legyen döngölt agyagpadló rá, hogy haladjunk a korral dupla réteg műa. padló szőnyeg. Ilyeneket nem a passzívház szent területén kérdezünk.