A passzívház (németül: Passivhaus) a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott németországi minősítési rendszer. Definíciója szerint:
A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.[1]
Az épület éves fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket.
Mi van akkor, ha nem azok az anyagok kerültek beépítésre ami a rajzon szerepel. Csak azt tudom mondani,hogy felelőtlenség meggyőződés nélkül energia tanúsítványt kiadni. Másrészt ez elég komoly dolog, mert ha kiderül,hogy nem felel meg a valóságnak be lehet perelni és fizetnie kell.
rossz embetnek címzed a kérdést...mert ezt pontosan nem tudhatom, mert nem kérdeztem rá.
Mivel annyi volt, hogy mwgkapta a terveket, majd kijött, körbenézett, és 5 perc múlva már porzott utána az út....
Viszont az az én feltételezésem, hogy simán a tervek alapján a winwatt anyagtárból betett a modelbe amit "szokott".
Ez ugye pl EPS esetén nem nagy eltérés gyártónként (adatlapon ált. zéró).
Így elvben szépen számítható az energiaigény. Nem kell feltétlen műszer...
Az más kérdés, hogy az ember nem volt képes a rajzról sem leolvasni az egyértelműen jelölt rétegrendeket, anyagokat...valamint a beépült nyílászárókat is hiába nézegette itt a szemlén, mert végül csak sikerült egy olyant betennie winwattba, ami jócskán alulmúlja a beépítettek teljesítményét...
Ez az ellenörzés kb. soha nem történik meg minősített passzívházaknál sem! A passzív házak is max csak a tervasztalnon teljesítik a 15kWh/nm/év fűtési energia felhasználást....a papír mindent elbír, pláne ha annyiért adják mint a darmstadti minősítést. A 37 sacc, már egy nagyon jó _valós_ érték, pláne hogy ilyen házban, kacsa családdal a melegvíz hőigénye jelentősen meghaladja a fűtésit.
Sokkal relevánsabb összevetni a környékbeli, hasonló ingatlanokkal és a piaci kínálattal.
A villanytűzhely is hőt termel az benne van a 15 Kw-ban és már fűtésnek is minősül és hulladék hőt termel, de a világítás már nem, sem a kávédaráló sem a villanybojler stb. Tehát az energia tanúsítvány a hő energiára vonatkozik.
Na szóval.Az energia tanúsítás csak a ház fűtésére koncentrálódik, semmi esetre sem az egyéb energia fogyasztásra mint pl. a villany vagy a meleg víz előállítása hanem elsősorban a fűtési energiára amit a hivatalos, a névjegyzékben szereplő energetikus a ház szerkezetének és szigetelésének függvényében műszerekkel bemérve állapít meg. Igaz, te is megteheted ha ismered a számítási tételeket és megvásárolod a pár százezres műszereket. Csupán tudnod kell,hogy a fal, a födém, a padló stb. mennyi hőenergiát bocsát ki a szabadba. U= W/ nm/ K
Ha minden beleszámolsz akkor jó.... az én számításaimnál csak a felét vettem a fűtésre így gyütt ki a 37 kWó/nm / év.
De ez is sántit mert a vellany hol van ??
Tény hogy minősítést pénzért csak bizonyos szabályok szerint szabad végezni.
De saját magának bárki elvégezheti a minősítést, semmiféle szabály nem tiltja. A minősítés lehet jó és lehet hibás. Az önbecsapást az önámítást sem tiltja semmi.
Na most az eladás ?
Hát becsapni senkit sem szabad, de szépet fösteni egy házról azt egyenlőre nem tiltja a törvény.
Csak ügyesen kell előadni !
Írta itt valaki, hogy kell az energia tanúsítás az eladásnál. tény hogy évekig ment a sipákolás ennek a (amúgy semmire sem jó vagy nehezen értelmezhető ) valaminek a szükségességéről, de ez egyszerűen nem igaz. csa azok nyomták ezerrel akik ebből szándékoztak jó pénz leszakítani.
Szerencsére nemgyütt bé nekik.
Egyébként is 15 - 25 -35 eft ért milyen munkát lehet végezni ??
Olyant !!
Ez viszont nem jelenti azt , hogy egy vásárló ne győzödjön meg, ne ismerje ki a leendő háza energetikai jellemzőit.
Sokat kell kérdezni az eladótól, sokat kell mérni, addig amig el nem hajtják az embert.
De a jó eladó csak kiszagolja, hogy van e pénze az illetőnek, ha van, tűr, ha nincs akkor elhajtja az ürgét.
Mert a pénztelenek is szeretnének szép nagy házakban lakni, de az csak vágy marad.
aha... igen! Helyre rakunk itt egy két dolgot! Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!!!!! Kicsit el voltam tévedve :)
(takarékosnak nem mondanám magunkat a havi 10-12m3 vízfogyasztással) És igen én is hasonló számokat izzadtam ki, szóval ez tényleg messze van a passzívtól! Elnézést, hogy szétoffoltam a topoikot, további szép napokat!
"Így a havi átalány gázszámlám volt 14000 forint 11 hónapra. Most nem állok neki számolgatni, de azt gondolom, hogy teljesítette a 185 négyzetméteres ház az elvárt feltételeket - természetesen "
Ahhoz képest hogy sok pénzt remélsz a házadért, passzívnal minősíted, pontosabb képed lehetne a gáz meg egyéb energia fogyasztásodról,
De csak ebből :
" havi átalány gázszámlám volt 14000 forint 11 hónapra, " akkor az évi fogyasztás 12 x 14 eft az 168 eft. nagyvonalúan fele megy el főzésre meg a 4 fürdőszobás pancsikolásra / takarékoséknál lényegesen kevesebb /, tehát fűtésre 84 eft az úgy 760 m3 gáz ennek fűtőértéke úgy 6875 kWó/nm/ szezon.
A házad 185 nm így bizonyos minősítés szerint 37 kWó/nm /szezon a fajlagos fűtési energia felhasználás.
hol van ez a topiktárs által említett 14 kWó/nm / évtől. A duplája.
szintező kolléga írta a 40043 -ban hogy
amelynek a energia felhasználása 15 Kw/ nm./év és erről energia tanúsítvány rendelkezik. (kicsit hibás de kicsere nem adunk ). Mondjuk akad ott még vellanyos energia felhasználás is , most attól is eltekintünk nagy vonalúan.
Egyébként mi a passzívház ,
Hát az amit annak minősítenek a darmstatti inszitut szakemberei meg az amit én minősítek.
A házad egy jófűtési energia felhasználású építmény, de nem pássszÍv .