Keresés

Részletes keresés

berci222 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14230

A wulfin nem tulozza el az olajproblema szerepet. Ugyanis az USA es az EU az igeny 2/3-t politikailag döglödö, tarsadalmilag zavaros területekröl importalja.

Ha a mennyiseg abszolut ertekben csökken, az olajtermelök belsö felhasznalasa pedig növekszik (hiszen az ar olyan magas, hogy nagyon sok tökevel rendelkeznek,...), akkor könnyen elapadhatnak, kiszaradhatnak az exportpiacok.

Azonkivül Kina, India fogyasztasa IS erösen növekszik.

Tehat valos veszely, hogy ez EU-ban rendelkezesre allo mennyiseg 10-20 ev tavlataban felezödik.

Az olajarkepzesnek van jelenleg egy ökölszabalya (ami azert valtozhat). 1% igenynövekedes 15% aremelkedest okoz. Ez azert ilyen furcsa, mert a fogyasztok nagyon erösen ragaszkodnak a korabbi fogyasztasukhoz.

Előzmény: micimacho (14222)
micimacho Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14229
Nem mindegy, hogy hova teszi azt a lábnyomot ... naponta a város levegőjébe, vagy élete végén egy elszigetelt roncstemetőbe ... szétszerelve.
Előzmény: wulfin (14226)
berci222 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14228

Pl a repulok esetben megcsak lathatron sincs alternativa nemhogy az egesz parkot par evtized alatt le lehetne cserelni.

Elnezest a belekotyogasert.

Dehogy nincs alternativa. A repülök fajlagos fogyasztasat meg lehet felezni (pl. blended wing body design, BWB, vagy egyszerüen visszateres a propelleres repülök vilagaba, ...). Ennyi a jatekter.

Különben az USA olajfogyasztasanak a 9%-a megy a repülesbe, vilagatlagban 6%.

Előzmény: wulfin (14221)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14227

CO, HC, NOx?

sb

Előzmény: Tipcsok (14225)
wulfin Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14226
Nekem van egy 900 kobcentis suzukim, okologiai labnyomban siman veri a Priust:)
Előzmény: Tipcsok (14225)
Tipcsok Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14225
Ha lehet bringa vagy séta. A 250km az más.

Az én 23 éves Nissanon meg nyáron elmegy 5l-el, télen meg 6 liter benzinnel.
És ez már szinte környezetvédelem, sőt szinte ujrahasznosítás, mert inkább ráköltök egy kicsit, mint hogy ujat vegyek.:)
És akkor nagy szám a hibridek fogyasztása. Igaz hogy nincs karfa minden üléshez, meg 4 zonás klima, de ülésfűtés az van, vettem bele!:) Ja és belefér ebbe is 5 ember.:) Csakhát ugye az igények, meg hogy kinek milye van. Dehát az ember ilyen, birtokolni akar, akár értelmetlenül is....
Előzmény: micimacho (14223)
wulfin Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14224
"Illetve annak 0 a valószínűsége, hogy ez úgy következik be, hogy közben nem lesz használható alternatíva. Mert fűteni kell."

Ertem szoval mivel futeni kell ezert mindig lesz mivel futeni. Ezzel nem tudok vitazni:)

"Jelentősen eltúlzod az olaj dolog szerepét, de megértelek, mert Te arra alapoztad a számításaidat, hogy még a Te életeden belül, sőt, a házad használati idején belül iszonyatos magasságokba szökik az olaj/gáz ára, vagy elzárják a csapokat. Nos, nem hiszem. Tulképp 0 a valószínűsége."

Akkor ez itt valoban egy vitas pont mert en ennek a valoszinuseget en 1 kozelebe teszem. De ezzel koltozzunk inkabb at a Peak-oil topikba.

Előzmény: micimacho (14222)
micimacho Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14223
Olajat hogy hagyod ki? Már most átállsz a lóvontatásra? Vagy kerékpárral mész szülőlátogatásra 250km-re?

pl. lexus hibrid ... nos, a nem hibrid fogyasztása 15+ liter.
A hibridé 10+ ... szerintem nem csak a nyomatékról szól ... és ezek nem a gyári mellébeszélős adatok. Persze mindez városban izgalmas ... mert országúton nem nagy a különbség.

Ellenben viszont mi lenne, ha nem SUVokat használnának az emberek, mondjuk úgy, környezettudatossági alapon, mondván a rózsadombra évente két nap is van, hogy csak 4kerékhajtással tudok velmenni ... meg a járdasziget is magas ... és sok a kátyú ... van ám kifogás ...

Mert személyautóval eleve kisebb lenne a fogyasztás hibrid nélkül is. Még városban is.
Előzmény: Tipcsok (14220)
micimacho Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14222
Jajjj ... akkor szép sorban. Bocs, hogy nem egyenként, csak akkor túlburjánzanék itten mint a pongyolapittypang a kertben ...

Szóval ... klíma ... igen, be van építve. 2 nyár alatt ment talán összesen 30-40 órát az egyik, a hálóban, és mondjuk 100at a másikban. Ilyenkor hűtött.
Most meg, amikor még éjszakára lehül a levegő 10 fok köré odakint, akkor megy esténként 15 percet ... amikor is felfűti a 19 fokos szobát 21-re. tegnap 19ig csökkent estére a hőmérséklet. (nem nagyon térült meg ... az látszik, de ugye a félelem, hogy vajon jól sikerült-e a ház szigetelése ... meg egyebek. Most kiegészítő átmeneti időszakos fűtésnek viszont ideális.... viszont jó drága ... a hősugárzó olcsóbb lenne.)
A vízleverős éjszakáim nem ebben a lakásban voltak, de mélyen él bennem az emlék. Nálunk egyébként a városhoz képest minima 3 fokkal van hidegebb az erdő közelsége miatt...
A szellőztetők szélzaja azonban mindenképpen megvan. Max kérdés, hogy ki milyen hamar szokja meg.

Még egyszer mondom, sok helyen, nagy irodaházakban is tapasztalható (ahol gondolom nem ezermesterek szerelnek légtechnikát) hogy van szélzaj. Aki azt mondja nincs, az perpeetum mobilét is épített már otthon, neki elhiszem. De mivel a kilépő levegőt valamerre terelni kell, mindenképpen lesz surlódás. Akkor meg zaj is. Aki ezt kategorikusan cáfolja, az fizikából egyes.

Még leginkább mekkmester definíciója tűnik a legjobbnak ... 1/2 - 1 m távolból hangtalan, az hangtalan. Nomost még az alig forgó notebookventillátor is alig tudja ezt a határt teljesíteni. De örülök, ha van olyan légtechnika, ami ezt tudja. Csak én még valóban nem láttam. Az mondjuk tuti, hogy velem is baj van, mert még a mutatós óra is száműzve van a hálószobából ... nekem ne kattogjon.

vízió:
Hát a fűtés-hűtés jellegű áramszmlám miatt bátran irigyelhetsz ... még ezekkel a 15 perces bekapcsolásokkal is... lévén itt is csak a szükséges helyiséget temperálom ... ami egy 4es COPos klímával nem épp összeg. Mondjuk összevetve, hogy a szellőztető rendszert mennyit kell járatni, hogy miközben az összes szobát ellátja levegővel, épp azt az egyet is ellássa, amelyikbe arra szükséged van.... Ja, hogy a 19-20 fok nekünk nem elfogadható ... és még este kicsit felmelegítjük 21-re .. 22-re ... elárulom, hogy vagyunk annyira hedonisták, hogy a magától 21 fokra hülő nagyszobába még mai napokon is begyujtunk a kandallóba, mert az asszony fázós, igényli a 23 fokot a tévézéhez. Egy vödör fát megér a kényelme.

Erről a dologról az jut eszembe, hogy én az autómmal nem tudok nyáron sem 5literes fogyasztás alá menni. De hasonló kocsival járó virtuális ismerősök télen is 4,9-el járnak. Aztán kiderült a turpisság, hogy mit kell ehhez tenni. pl. télen nem tekeri fel a fűtést a kocsiba, csak 17-18 fokra ... hát ettől én már öregebb vagyok.

Memorix.
Valami hasonló van nálunk is. A rekkenő kánikulában se ment 25 fok fölé a hőmérséklet, de sajna max 22ben esik jól aludni. Ezért amikor a kinti hőmérséklet már ez alatt van, akkor az ember kiszipkázza a különbséget úgy fél-egy óra alatt a lakásnak azon részéből, ahol ez kell (megint ugye a lokális hőmérsékletbeállítás ... mert pl. a nagyszobában nem olyan rossz az a 24-25 fok még este sem ... de aludni nem kevés.) utána ablak bukóra, és reggel madárcsiripelés. (na jó, a harkály az k* zajos... :-))
Pedig ... az átlagos falminőség csak k=0,3. Ablakok meg csak kétrétegűek, de megfelelő tetőtúlnyúlás az van, és még redőny sincs (majd egyszer talán lesz).
Ja, azért annyit én is csalok, hogy napközben a földregiszter 10 és 3 óra között nyom be a házba hűs levegőt. No rekuperátor, meg semmi, csak tolja be a hűvös levegőt. Talán ez kompenzálja a redőnyök hiányát a 40m2 ablakkal ellátott nappaliban. És este, míg nem hül le a kinti levegő, mi se nyitunk ablakot. De ha a kinti a benti alá megy, akkor már nem bűvészkedünk szellőztetéssel, hanem nyitunk ablakot, élvezzük azt, amit friss levegőnek hívnak.

Jogos a felvetés ... hogy ekkora ablak ... igen, ezt már többször jeelztem, hogy meglátásom szerint az ablak/fal arány meghatározó dolog az energiatakarékosságban. (Nálam ez 30% körül van.) Mert a legjobb üveg is több mint háromszoros veszteség a még korántsem legjobb falhoz képest ... node az élmény ... amit a nagy ablakok nyujtanak, az megint csak más. De valójában pocsékolás ... ha így nézem.

wulfin.
Jelentősen eltúlzod az olaj dolog szerepét, de megértelek, mert Te arra alapoztad a számításaidat, hogy még a Te életeden belül, sőt, a házad használati idején belül iszonyatos magasságokba szökik az olaj/gáz ára, vagy elzárják a csapokat. Nos, nem hiszem. Tulképp 0 a valószínűsége. Illetve annak 0 a valószínűsége, hogy ez úgy következik be, hogy közben nem lesz használható alternatíva. Mert fűteni kell. Kb olyan ez, mint attól rettegni, hogy nem lesz élelem ... mert tűlnépesedik a föld. A mi helyzetünkben (itt európa közepén)ez inkább csak elvi lehetőség. mert anarchiához vagy tömeges kivándorláshoz vezetne. Ami meg a környezetünknek nem lenne jó. A pillanatyni status quo fenntartása mindig is mindenki érdeke volt és lesz. Különös képpen a hatalmon lévőknek. A változások tehát általában nem radikálisak. Még ez az átkozott válság se az. És a napi élet ettől sokkal kisebb meredekséggel változik. De ez meg az én teóriám ... majd meglátjuk. Ha mégis neked lesz igazad, még teszek 10cm szigetelést, meg kénytelen leszek kicserélni vagy befalazni az ablakaim felét, meg több fát lopni... :-) De addig ...

Az a baj, hogy az olajhiányt mint energiát tekinted kizárólagosan. Pedig attól sokkal többrétű lenne a probléma. Csak a jó kis madmaxes filmek azt sugallták, hogy a benzinhiány lesz a legfájóbb pont. Fenéket. A műanyag hiány lenne inkább. mert fűteni, utazni, villamos energiát előállítani sokféle képpen lehet. De a műanyagot pótolni ... azt nem könnyű... annyira beállt rá a világ.

Az olajkészletek kitermelésének gazdaságossága két tényezős (legalább). Az egyik, hogy mennyiért lehet eladni, a másik, hogy technológiailag mi oldható meg. Légy nyugodt, ha az olaj ára nem 50 és 100 között, hanem 100 és 150 között mozogna, több pénz jutna hirtelen technológiai fejlesztésre. Tehát ha MA nem rentábilis a kitermelés, az nem jelenti, hogy holnap se lesz az. De nem vagyok "olajhívő". Vlaami jobbra vágyom, de belátható, hogy lesznek átmenetek.

És a rendszer rugalmasságát az is mutatja, hogy nem lett világpánik a 120dolláros olajtól sem. Meg a mostani 50től sem. Bár ez utóbbi miatt az maerikaiak megint elkezdtek nagyfogyasztású kocsikat venni. :-((

Abban igazad van, hogy a 130 vagy 100m2 mindegy. És bár úgy tűnik, hogy senki nem hiszi el nekem, de tényleg jónak tartom, hogy valakik építenek PH-t ... amit nem tartok jónak, az az, hogy számomra az nem tűnik élhetőnek. (a sterilitása, az egyetlen pontra (energia) fókuszálás miatt. De ezeket már írtam.

memorix változata ezért tetszik jobban. Mert az egy jó kompromisszum. Valahogy az én fejemben ( a sok sötétség hatására ) olybá tűnik, hogy a PH az a radikális zöld szinonímája, míg az AEH a kompromisszumos élhetőségé, a környezettudatosságé. Nem tudom jobban kifejteni, miért van ez így. Talán tényleg csak a habtól írtózom. Nekem hiányzik az, hogy a fal kemény, hogy beverhetek egy szöget egy képnek, hogy ha nekidől a létra nem lukad be ... ilyenek.

Na, szóval bocsánat, nem akartam (nagyon) felbolygatni az állóvizet ... Gondolom lesznek majd mérések a PH kapcsán is, meg jönnek a további adatok, hogy kinek mi térül meg, és mi nem.
Az a bajom, hogy a mostani 21 fokra vetített kb 85kWh/m2/év értékemet nem igen tudnám úgy csökkenteni, hogy ne érezzem kevésbé konfortosnak tőle az épületet, és még rentábilis is legyen. És sajnos nem lettem okosabb most sem ... hogy miként is lehetne... miként is lehetett volna ...
Továbbra is csak ott tartok, hogy memorix változata az, ami számomra élhetőnek tűnő megoldás. Ezzel nem akarom még véletlenül se minősíteni wulfin házát, mert a maga módján az is teljes értékű, csak számomra nem vonzó mint alternatíva.

na, jó hosszú lett, elnézést.

mm

wulfin Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14221
A technika folyamatosan fejlodik de ennek ellenere pl az olaj eseteben az EROEI folyamatosan csokken, 100 feletti ertekrol most mar 20 korul vagyunk, minden technologia fejlodes dacara.

A mai termeles nagy resze nehany tucat nagy mezobol jon amiket mar jo 50 eve fedeztek fel es ezek joreszt mar mind csokkenoben vannak. Csak ezt a csokkenest ellensulyuzni (az egesz termelest szinten tartani) is oraisi kihivas, ha minden Megaprojekt (http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_megaprojects
) megvalusulna se nagyon menne ez, de ugy tunik egy csomo meg se valosul.

"És higyjétek el ki fogják termelni az olajhomokokat és az olajpalákat is. Lesz rá jó technika."

Nem hiszem el:)

A kocsik hatasofkanak javulasarol: usaban az utobbi 20 evben semmit nem javult. Persze a stat-of-the-art (pl Aptera) nagyon tud, de jelenleg durvan 20-30 ezer millard dollarnyi toke van a fogyasztasi infrastukturaban (autok, hajok, repulok stb, nem beszlve a gyarakrol), ezt a toket kellene megfordrgatni viszonylag rovid ido alatt. Pl a repulok esetben megcsak lathatron sincs alternativa nemhogy az egesz parkot par evtized alatt le lehetne cserelni.

Ha mondjuk mostantol 20-30 ev alatt csokken a felere az elerheto olaj mennyisege meg talan nem olyan veszes, de ha 10 ev alatt, azzan nem tud a technika mit kezdeni, nem technikai problemarol van szo hanem nagysagrendi, tarsadalmi problemarol.
Előzmény: Balázs1979 (14219)
Tipcsok Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14220
Itt Mo-n szerinted hány kocsi fogyaszt nem 1-2, hanem 3-4 litert?

Meg az is vicces, hogy hibird lexus....nem azért rak bele villanymotort hogy gazdaságos legyen, hanem mert nagy a nyomatéka, és megy mint a fene.

Egyéni vélemény, de szerintem aki teheti, jobban jár ha kihagyja az életéből a gázt, és minél jobban az olajat is....
Előzmény: Balázs1979 (14219)
Balázs1979 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14219

Bocsássatok meg, hogy beleszólok, de véletlenül CH iparban egy kicsit otthonosan mozgok (aszem).

Sok mindenben egyetértek veletek (Wulfin, J.A).

Viszont mi történik, akkor ha a technika fejlődik:

Pl. Javul a kocsik hatásfoka (folyamatosan ez történik, lassan már 1-2 litereket fogyasztanak az autók)

És higyjétek el ki fogják termelni az olajhomokokat és az olajpalákat is. Lesz rá jó technika.

Inkább, mint, hogy áttérjenek másra.

Tehát én úgy gondolom, hogy még elég sokáig szerepe lesz a CH-eknek. Sajnos

Nem kell félni, hogy mostanában elfogy.

Egy Amerikai oljakutató mondta, hogy:

"Nem a CH ekből fogunk kifogyni, hanem max az ötletekből, hogy hogyan "szedjük" ki azokat."

Kérdés, hogy ezeken felül kerekedik-e normális gondolkodás, a fenntartható fejlődés, környezettudatosság........

Előzmény: Johannes Angelos (14217)
Tipcsok Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14218
Csak akkor ugye mivel fűtűnk, meg szellőztetünk, ha ugye áram se nagyon lesz, ha nem találnak ki valamit.

Ezért kellene kicsit jobban támogatni a házi szelturbinákat, meg napelemeket, meg napkollektorokat. Csak sajna ebben nem lát senki üzletet (mármint nem a forgalmazók), nem fogja fel a sok nagy miniszter meg olajmágnás, hogy lehet hogy Ő is megpusztul esetleg 40 év mulva. Ezek a nagy Konferenciák a környezetvédelemről viccesek, meg az is, hogy pl Amerikában betiltották, vagy be akarják tiltani az izzókat, de persze a kllimát meg az elektromos fűtést azt nem....
Amit belinkeltem pár hozzászolással ezelőtt, abban az irományban van egy érdekes dolog: Lecsökken az oxigén koncetráció annyira, hogy már nem tudunk mit kezdeni vele....elég érdekes és rémisztő...
http://www.recsei.webzona.hu/air.html

Kimásoltam a részletet:

"Természettudósok megállapításai szerint a földünket körülvevő légkörben, kb. ötvenezer évvel ezelőtt, még 40-42 térfogatszázalék oxigén volt. Ma 21 tf %-ról beszélünk .... hiteles mérési adatok szerint hazánk levegője átlagosan 17-20 tf % oxigént tartalmaz, a nagyobb városokban, iparterületeken megközelíti a 15-16 tf% körüli értéket.... nem nevezhető egyáltalán jellemző értéknek, de előfordult egy megdöbbentően súlyos mérési érték: 1999. január 26-28.-án Budapesten (Rákoscsaba légterében) mértem 11,8 tf% oxigéntartalmat.
Ezen utóbbi mérést azért tartottam megdöbbentően súlyosnak, mert az ökológiai folyamatok vizsgálatából az is kiderül, hogy a levegő 7 tf% oxigéntartalma alatti értékeknél megszűnik az élet."
Előzmény: Johannes Angelos (14217)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14217

Wulfinnal értek egyet gáz/olaj ügyben.

Az olaj kitermelési csúcsot vagy elértük, vagy elérjük vmikor az elkövetkező két évtizedben. Utána kereslet/kínálat egyensúly csúnyán borítja és drága lesz robbanó motorban pöfögtetni (sokkal hasznosabb dolgokra is használható).

Az olaj beszűkülésével az elsődleges helyettesítő nyersanyag a földgáz és annak a kereslete is megnövekszik - míg a kitermelés növelése korlátos ott is. A földgáz iránti keresletet már most is növeli a klíma-krízis - a nagy üvegházhatású szén és olaj helyett ezt preferálják az energetikai cégek a karbon-mentes világig történő átmenetben.  Fontos szerep, mindenki rácuppan és magas ár (még ha nem is az olajárhoz indexálnák az árát, akkor is).

Amúgy az atom se tűnik jó bulinak (a sugárzó anyagoktól eltekintve sem). Ha a világ energiaellátásának mondjuk 25 %-t termelnék termonukleáris herkentyűkkel, akkor 40 év alatt elhasználnánk a gazdaságosan kinyerhető urán készleteket. Lenne még urán, de annak a kitermeléséhez már több energia és anyagáram kell, mint amennyit hoz. A reprocesszálást meg biztonsági kockázatok (terroristák etc) miatt lehet felejteni.

Klíma okokból 2050-re (de lehet h. 2030-ra) a fosszilis tüzelőanyagok égetését el kell felejteni (persze van alternatíva - az emberiség kollektív öngyilkossága).

Előzmény: wulfin (14216)
wulfin Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14216
"Akkor szerinted költségvetést is kár csinálni, mert úgyis megváltozhat minden menet közben?"

Ilyet en nem mondtam, csinaltam is eleg reszletes koltsegvetest es nem is nagyon tertem el tole.

Erdemes viszont neha nem csak penzben szamolni. Mert ugye pl a negyzetmerek marginalis haszna is csokken, mas a 100-hoz kepest a 110 mint a 200-hoz a 210. Tehat ugy is felteheti az ember a kerdest hogy mi er neki tobbet egy 120 nm-es passzivhaz vagy egy 150 nm-es hagyomanyos.

"csak 50"

Az 50 dollaros olaj bazi draga ahhoz kepest hogy gazdasagi valsag van (ha hosszu trendet nezunk).

"Elméletben lehet igazad, hogy nem lesz gáz, meg semmi ... csak épp nem valószínű"

Pedig volta mar ilyesmire pelda. De nem azt mondom hogy nem lesz. Lenni lesz meg sokaig, csak az ar es a mennyiseg valtozik majd. Viszont nem lehet egyik naprol a masikra leszokni rola igy neki kene kezdeni hogy idoben a vegere erjunk.

Lehet hogy szep fokoztaosan minden majd megtortenik ahogy szep lassan emelekdik az ar, de a tortenelem azt mutatja hogy ezek nem feltetlenul ilyen fokozatosan tortennek (lasd pl oljavalsagok).

"A gázkészletek 3szorosak legalább az olajhoz képest "

A vilagon semmit nem jelentenek ezek a keszletek. Olajpalabol USA-nak akkora keszlete van hogy ellehetne belole szaz evig. Az a baj hogy tobb energiba kerul kitermelni mint amennyit nyerni lehet belole. A kanadia olajhomok hasonlo, iszonyu nagy keszlet van belole, megis elhanyagolhato mennyiseg fog onnet jonni 10 ev mulva is. Az olcso egyszeruen hozzaferheto olajnak es gaznak van vege, jonnek a nehezebben kiterlmeheto dragabb keszletek es ezzel parhuzamosan az ossz termeles is csokkenobe fordul. Ehhez jon meg a termelo orszagok belso fogyasztasnak novekedese igy az export mennyisege meg meredekkebben eshet. (Lasd pl Mexio.) A valsag miatt elmarado beruhazasok meg sulyusbitjak ezt a helyzetet.
Előzmény: micimacho (14208)
Balázs1979 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14215

Nekem is tetszik ez a megoldás!

Én is ilyenben gondolkodom.

Milyen típusú ill. vastag a falazait ill. a szigetelésed?

Előzmény: memorix (14214)
memorix Creative Commons License 2009.04.24 0 0 14214

Ha veszünk egy alacsony energiás házat akkor annak lehet kellemes klimája nyáron is...ha jó a játolás és megfelelően van megtervezve és kivitelezve akkor ott nem kell klima.

Ha az építető odafigyelt akkor a tető eresze megfelelő kinyúlással van elkészítve, esetleg redőnyök vagy spaletták vannak. A 3 rétegű nyilászárók is jó szolgálatot tudnak tenni ha vannnak mivel a meleg nyáron kint marad.

Nálam 21 -25 fok volt a hőmérséklet nyáron bent a házban. Miközben a házba nincs klima, rekuperátor, hőcserélélő,stb.

A 25 fok is akkor volt egy pár napig amikor több napja volt kánikula és a hajnali levegő is meleg volt. Azonban a nappali hőmérséklet különbbség miatt az is fríssitő volt. Általában 22 fok volt.

Hogyan lehet elérni ezt:

- Egyszerűen le van jól szigetelve. átlag u érték :0.2 alatt

- Esténként hajnalban van szellőztetés, vagy nyitott ablaknál BK -l alszunk.

- Nappal a tető kinyúlás miatt nem éri a nyilászárókat teljesen a tűző fény, az ALU redőnyöket le lehet engedni.

Igy nincs semmilyen áramfogyasztásom, karbantartásom a gépészeteken. Nincs éves ellenőrzés sem.

Előzmény: micimacho (14210)
vízió 99 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14213

"Mert egyrész irigyellek a tervezett gázfogyasztásod miatt, de nem irigyellek a várható áramfogyasztás miatt"

Wulfin-nal vagyunk még szerintem itt páran,akik viszont téged nem irigylünk az áramfogyasztásod miatt, hisz a mi házainkba nem kellett beszerelni nem kevés áramigényű klímaberendezéseket (amit ugye szintén zárt ablakok mellett javasolt használni,pont a legszebb madárcsicsergés idején)melyet szintén karban kell tartani és valljuk be, nem egészségesebb mint egy hővisszanyerős lakásszellőztetőből érkező pormentes frisslevegő.

Talán azért sem irigykedünk,hogy a klímahasználat mellett nem pihentető az alvás,de "jobb, mint vergődni a verejtékben". Talán ez a műanyag izé,amivel becsomagoljuk a házainkat,nem is bíztos,hogy csak a hideg elleni védekezés miatt szükséges?

"És igen, még nem láttam olyan légtechnikát (nagy irodaházban sem) ami nem surrogott ... merthát a szél irányításának hangja van. És a plafonbeömlő is hordoz zajt. Szélzajt is, de végülis vezeti ő is a motor rezgését is."

Ezen már csak mosolyogni tudok, mert ez azt jelenti,hogy még nem jártál olyan helyen,ahol szakemberek végeztek szakszerű munkát,minőségi anyagokkal.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14212
"Ezek normál napi hangok mellett nem zavaróak, nem is veszi észre az ember. De lekapcsolva a villanyt, alváshoz készülődve .... nos az más."

Egy pillanatra visszatérnék a számítógépekhez: én valahogy úgy határozom meg laikusok felé a "zajtalan számítógép" fogalmat, hogy "ha nem látható jelzőfény rajta, akkor egy tanyán, csukott ablakok mellett az éjfél utáni csendben 50 centinél távolabbról már nem állapítható meg a zajából, hogy működik-e egyáltalán".
Na valami hasonló zajszintű berendezések kellenének, legalább a hálószobákba. De amíg nincs érezhető mennyiségű és fizetőképes kereslet az akusztikailag is ennyire megcsinált készülékekre addig marad a jelenlegi választék (vagy a házibarkács).
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14211
"A motor hangtalan. semmi búgás, csak szélzaj. ...
A 16cmes befúvón is a légáramlást hallom ... nem a motort."

Én sem a motorok zajáról beszéltem (a motorok egyes esetekben amúgy sem a lakótérben vannak) hanem magáról a légzajról. Ezt szokták a berendezések, rendszerek gyártói kissé magas szinten "felejteni" - gondolom nyereség/ár megfontolásokból.
Előzmény: micimacho (14206)
micimacho Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14210
van klíma is. Nem búg, szélzaj. De csak ha bezárom az ablakot ... udvart nem fűtjük/hűtjük :-)) zöldek vagyunk.

Talajregiszter 160as beömlővel kettővel.

És igen, még nem láttam olyan légtechnikát (nagy irodaházban sem) ami nem surrogott ... merthát a szél irányításának hangja van. És a plafonbeömlő is hordoz zajt. Szélzajt is, de végülis vezeti ő is a motor rezgését is.

Ezek normál napi hangok mellett nem zavaróak, nem is veszi észre az ember. De lekapcsolva a villanyt, alváshoz készülődve .... nos az más.
Dehát ki kell próbálni. Én már próbáltam. Nekem nem jött be.

Ettől még ha úgy jön ki a lépés, és nyáron éjszaka is 25 fok van, akkor azért megy a klíma ... csak nem annyira pihentető az alvás ... de erre csak reggel jön rá az ember. Persze összehasonlíthatatlanul jobb, mint vergődni a verejtékben ...

Előzmény: kissunk (14209)
kissunk Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14209
Miert olyan nehez elhinni , hogy nem hallatszik a befuvas?
A ketyere a gepeszeti helyisegben van. Az nem hallatszik(ha minden jol lett elgondolva).
A "légsurrogás" az meg a lassu legaramlastol (megfelelo atmeroben es befuvoval)nem hallatszik.
Mi a gond ezzel?

Ha jol ertem neked klima van a lakasodban? Es bug, mi ...?
Hallod tole a madarcsicsergest? :) (bocsi, nem tudtam kihagyni)

unk
Előzmény: micimacho (14206)
micimacho Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14208
Akkor szerinted költségvetést is kár csinálni, mert úgyis megváltozhat minden menet közben? De akkor honnan tudod, hogy érdemes belevágni az építkezésbe, mert elég rá a pénzed?

Ahogy mondani szokták ... azért kell a menetrend, hogy tudjuk, mihez képest késik a vonat ...

Szerintem igen is kell rövid és középtávra minimálisan tervezni. És nem is olyan nehéz ... lévén tudjuk, hogy pl. a gáz esetében mennyi ma itthon, és mennyi ma nyugat európában. tehát ennek feloldása folyik majd az évek folyamán.

Elméletben lehet igazad, hogy nem lesz gáz, meg semmi ... csak épp nem valószínű. (Mintha ezt már egyszer elemeztük volna ... ha mindenki fázik majd, akkor Te se leszel biztonságban a jó meleg házadban... de ezek ugye a vis maior esetei, amikor az állam nem képes gondoskodni az emberekről. De akkor áram se lesz, amivel hajtod a szellőzést.)
Szóval trendek igenis léteznek, és persze a hibaolló nyílik az idő előrehaladtával, de azért nem teljesen önkényesek.

pl. hitted volna, hogy a 120 dolláros olaj egyszercsak, épp közleedve az általad vázolt világvégéhez megint csak 50? Nem örülök neki, mert sok fejlesztést lelassít ... de azt is mutatja, hogy a világ nem úgy rohan a vesztébe, ahogy Te látod.

A gázkészletek 3szorosak legalább az olajhoz képest ... nomost hogy most épp volt-e vagy sem ... szerinted mit jelent? Meddig bírták volna az oroszok, hogy nem adnak el gázt európának. Mit adnak akkor el? És kinek? Kétélű ez a fegyver is.
Max nem annyira emlegették ezt fel, mert az EU se akart botrányt. De a végén azért már feszegették, hogy ideje ennek végetvetni.

Előzmény: wulfin (14195)
dcsabi8 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14207
Vannak eladó passzív sátraim, beépített szellőztetővel, falfűtéssel, 10000mm-ig vizálló tetővel... Jelen pillanatban jó megoldásnak tűnik ha bevezetik az ingatlan(vagyon)adót.
Előzmény: micimacho (14205)
micimacho Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14206
Wulfinnak a 300 m3 se ad zajt ... gondolom azért a 16cmnél nem sokkal vastagabb csövön ...

Klíma ... a 21dB direkt az egyik leghalkabb lett választva ... egy LG 28 körülit tud minimálisan. De igazából a levegőáramlás surrog, nem a motor.
A motor hangtalan. semmi búgás, csak szélzaj. Ami mondjuk a terelőlapátok kiépítésével csökkenthető valamelyest, de egyszerűen a légáramnak van hangja ...

A készülék zaja nem sok. De a tök csöndes éjszakában az is hallatszik. A levegő surrogása.

A 16cmes befúvón is a légáramlást hallom ... nem a motort. A motor az ugye a
kert túlvégében van ... mondjuk a cső vezet némi hangot, de egy jobbfajta radiálventi van benne nagyon lelassítva.

A légsurrogás a zajos.

Wulfin ... én a levegő áramlásra gondolok ... meg persze annak a szárító hatására is.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14192)
micimacho Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14205

Elmenni valahova, ahol kellemes allando homerseklet urakodik es satorban lakni.

Na, látod ez engem is izgat, mint végső megoldás. :-))

Előzmény: kissunk (14204)
kissunk Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14204
" A legpasszívabb ugye a földbeásott ház lenne ... de ott meg megint a fény a ravasz kérdés ... mégis, energiát sokat lehet vele megtakarítani, mégse terjed. "

Na latod, en ilyet akarok.

Viszont az nem igaz, hogy ez a legpasszivabb. A legpasszivabb az eghajltvaltozas lenne. Elmenni valahova, ahol kellemes allando homerseklet urakodik es satorban lakni.

unk
Előzmény: micimacho (14170)
teszvesz Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14203
Azert akkor mar biztosan mégis erdekelne, ha egy-ket telet kellene a csaladoddal fagyoskodni.

egy evszazaddal odebbrol volt szo, akkor en mar biztosan nem fogok a csaldommal fagyoskodni. Addigra jo masfel meternyi melyen, fagyhatar alatt, allando homersekletu, termeszetes klimaju, melegburkolatu, fixen beepitett nyilaszarokkal ellatott osszkomfortot elvezhet majd a porhuvelyem.
Előzmény: berci222 (14201)
teszvesz Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14202
nagyon elkanyarodtunk, de meg egy gondolat belefer ha mar igy belelendultem :)

az hogy valami megeri vagy sem, nagyon szubjektiv dolog, emebrfuggo, igenyfuggo, lehetosegfuggo. Igy pl. a gepi szelloztetes nem kerdeses hogy sokszorosan megeri asztmas szemelyeknek, a pelletkandallo nem biztos hogy megeri Jozsi bacsinak, akinek nincs ra penze amugy sincs mivel kitoltse az idejet, tehat nem esik terhere fat rakni a tuzre, de megerheti egy nagyon elfoglalt egyennek, aki sokat keres de nincs ideje a csaladjara sem, nemhogy a tuzrakasra.... Szoval hiaba keressuk mi itt az egyetemesen jo es hamar megterulo megoldast, ugyis mindenkinek mas es mas lesz az. Uff :)
berci222 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 14201

Marmost ha jelenlegi arakkal kalkulalva 100 ev jon ki megterulesre, akkor engem szemely szerint mar nem is erdekel a dolog, ...

Azert akkor mar biztosan mégis erdekelne, ha egy-ket telet kellene a csaladoddal fagyoskodni. Nem szamszerüsithetö mindig a nyereseg, de a veszteseg sem, ha pl. reumat kapsz a hidegtöl.

Statisztikai ertek, hogy kb. 20%-kal kerül többe a passziv haz. Ha pl. 150 nm-t akarsz epiteni, de eleg 120 is, akkor a 120 nm lehet passziv is.

Előzmény: teszvesz (14200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!