Keresés

Részletes keresés

gaga04 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 14911
Ez meg lemaradt
Előzmény: gaga04 (14910)
gaga04 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 14910
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14909)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.08 0 0 14909
Hogy néz ki közelebbről (és belülről) egy passzívház ajtó? Vastagság, keresztmetszet, satöbbi?
rotkellok Creative Commons License 2009.06.08 0 0 14908

Sziasztok!

Van valaki aki használta már Perinsul (foamglass) szigetelést az alap és a fal közé?

rotkelloK

mcsaba111 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 14907
Hello,

Nézegettem én is, de ugye nem mindig akar az ember fényt a lakásban, ha világos van kint (pl. mostanában hajnali 5kor), az árnyékolható meg bonyolult és iszonyat ára van.
Előzmény: mediterro (14906)
mediterro Creative Commons License 2009.06.05 0 0 14906
a napcsőről mi a vélemény?

vagy ne nagyon gondolkozzak rajta, mert nem okés vagy 8 helyen átfúrkálni a födémet, arról nem is beszélve hogy 35 eFt darabja
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14905
Két érdekesség (ennyit a találmányaimról):
http://www.styrofix.at/product_info.php/info/p355_10-Stk--Daemmstoffduebel-TOX-ISOL-85mm.html
http://www.styrofix.at/Vorteile.html
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14904
40 ponton talán sima csigatiplik is elegendő tartást adnának. Mekkora a kapható legnagyobb?
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14903)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14903
Mi volna ha az ablaknyílást körbevennénk egy ("L" keresztmetszetű: belső ív+frontfelület) fa kerettel amit számtalan (20-40) ponton rögzíthetnénk az eps-hez (és/vagy ragasztani is lehet). Ezen szerkezet elég merev lenne ahhoz hogy ilyesmiket rászerelhessünk. Ráadásul okosan színezve még jól is néz ki: megbontja a nagy sík falfelület egyhangúságát.
Előzmény: Johannes Angelos (14901)
kissunk Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14902
A hataridok legtobb esetben csusznak, ezt bele KELL tervezni. Persze az ember turelmetlen...es farad es ilyenkor hajlando kompromisszumokra. Nekem a "petrocselli" hozzaallas jobban tetszik.
A "napkollektort/puffer" majd engem is erdekelni fog, nem tudom mit ertesz a "reális áron már nyugtalanító kérdések nélkül felszerelhető" - n.
A purenitrol olvastam, de nem fogtam meg a kezemben , talan egy nagyon kemeny XPS-hez hasonlithat . Hogy mennyire fog a csavar benne....majd elmeseled ha felprobaltad.

unk
Előzmény: Johannes Angelos (14901)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14901
A korábbi kérdésedre - a költözés csúszik, mint minden az építkezés során. A burkoló nem bírt mindent befejezni és a fehér fugák a konyhában barnásak lettek, a festőnek meg közben más dolga akadt... De a vége már nagyon közel van - az alsó szint kifestve és hét végén berakjuk a szanitereket a fürdőszobába és az ideiglenes villanybojlert is üzembe helyezzük (amíg nem találjuk meg azt a napkollektort/puffert, ami reális áron már nyugtalanító kérdések nélkül felszerelhető).

Még a parkett lerakás, aztán költözködés... június vége, bár már kicsit nehezen bírjuk, h. a munkahelyen jobban pihenünk, mint a "szabad" időben.

A rögzítésnél arra gondoltam, h. a Fischer Termix-el 3 cm vastag purenit csíkokat rögzítek a falba - kivágva az XPS-ből 3 cm-t, de csak keskenyen, h. a rákerülő sín takarja. Ehhez a purenit csíkhoz rögzíteném sok csavarral a zsalu tartó síneket...

Még maradt kis színező vakolat - utána a rombolást javítanám, ha nagyon csúnya lenne... Kérdés, h. a purenit bírja-e a terhelést...
Előzmény: kissunk (14893)
kissunk Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14900
Igy van, egy butitott verziot keresek "kismokusoknak" . Ami free , es nem demo .
Nagyjabol ez a ketto kozott a kulombseg. Amig nem kerul a kezembe egy nemdemo PHPP.

unk
Előzmény: Johannes Angelos (14899)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14899
Ja, leesett h. nem a PHPP-t hanem egy butított változatát keresed.... bocs... a projekt tervezést szerintem már a PHPP-vel lehet csinálni, csak az első oldalon át kell állítani egy listában a minősítést tervezésre....

bár nem értem, h. minek kell egy butább program - a PHPP-vel is lehet nagyvonalúan tervezni, csak nem kell mindent kitölteni. Felületek, nyílászárók, vmi közelítő klíma, talaj és már használható infót ad a tervezéshez. Légtömörség remélt 0,6 és kész... a dolog már beindul..
Előzmény: Johannes Angelos (14898)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14898
http://www.passzivhaz.extra.hu/demo_phpp_2007.xls
Előzmény: kissunk (14897)
kissunk Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14897
Ez megvan, koszonom.
PHPP # PHVP (PHPP = Passive House Design Package vs. PHVP = Passivhaus-Vorprojektierungs-Paket )

Az utobbit keresem. Szlovak es nemet verziot talaltam, egyik sem az erossegem.

unk
Előzmény: Johannes Angelos (14896)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14896
PHPP angol demó:

http://www.passive-on.org/CD/?path=./4.%20PHPP%202007%20Demo/

magyar verziót egyenlőre venni lehet, ingyenes demó van, de talán az angol kevésbé van bekorlátozva.
Előzmény: kissunk (14895)
kissunk Creative Commons License 2009.06.04 0 0 14895
Ha valaki ismer egy link-et a PHVP (Passivhaus-Vorprojektierungs-Paket) angol , vagy esetleg magyar verziojahoz , tegye fel ide nekunk.
Koszonom

unk
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 14894
Sziasztok!
Egy program a jövő hétvégére:
2. öko-expo és biofesztivál, Gárdony, június 12-14.
Link: http://www.biotar.hu
üdv
TM.
kissunk Creative Commons License 2009.06.03 0 0 14893
A deli homlokzat allapotabol itelve , mar csak utolagos beepites lehetseges( nem szerencses) .
Igy meg mar ajanlani sem merek , mert minden ami eszembe jut bontassal/rontassal jarna. Ha talatok valami okostuti megoldast, meseld el.

Hogy alltok a koltozessel? (majus volt a target...)

unk
Előzmény: Johannes Angelos (14886)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14892
Mindenütt, ahol ez a minőségű szellőztetés nem megoldható (vagy csak marha bonyolultan/drágán), ott zárt cellás anyagokat kell alkalmazni (pl: xps).
Legalábbis szerintem.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14891)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14891
"bőven hagyunk szabad felületeket (vagy szellőző rétegeket) hogy az anyagba esetleg valahogyan mégis bejutó nedvesség minél könnyebben távozhasson (kiszáradás)."

Ezzel kapcsolatos anyagszellőztetési szabályom saját magam számára (remélem érthetően fogalmazok):
a szellőztetendő porózus anyag (hőszigetelő) vastagságának megfelelő minden egyes kockájának legalább 10 százaléka szellőző felület legyen (optimális: 15% felett).

Tehát például egy 20 centi hőszigetelésű fal hőszigeteléséből sehol ne lehessen kivágni egyetlen olyan 20x20x20-as kockát sem (összfelület: 2400 cm2), amelynek szellőző felülete (szabad tér, légáteresztő vakolat, szellőztető légrés/légcsatorna, stb) nincs legalább 240 cm2.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14890)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14890
"Milyen az okos vízszigetelés?"

1. változat: Nem vagyok szakember. Meg köll kérdezni egy építészt.

2. változat
Porózus (vízfelszívó képességű) hőszigetelő anyagok vízvédelmét kétféleképpen képzelem el:

- Tökéletesen (hibamentesen) körbe tudjuk zárni valahogyan/valamivel úgy, hogy soha az életben egyetlen csepp víz sem juthat a belsejébe. Ez szerintem csak elméleti kategória, én semmilyen anyagban vagy módszerben nem mernék ennyire megbízni.
Példa: körbeburkolt eps/ytong nedves környezetben (pl talajszint alatt). Ha bárhol megsérül a burkolat és ott egy csepp víz bejut a porózus tömbbe, annak szerintem talán csak 5-10 százaléka jut ki később páraként onnan, a 90-95 százalék elszivárog a belsejébe a kapillárisokon. Azután bejut még egy csepp... és egyetlen pár milliméteres lyuk miatt tíz év múlva facsarni lehet a vizet belőle.

- Másik megoldás: a feltétlenül szükséges irányokból lehetőség szerint megakadályozzuk a nedvesség (pára, víz) bejutását de bőven hagyunk szabad felületeket (vagy szellőző rétegeket) hogy az anyagba esetleg valahogyan mégis bejutó nedvesség minél könnyebben távozhasson (kiszáradás).

Persze én nem vagyok szakember és lehet hogy hülyeségeket beszélek itten.
Előzmény: Fürgenyíl (14889)
Fürgenyíl Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14889

Milyen az okos vízszigetelés?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (14887)
domosi Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14888
Köszi a tökéletes grafikai munkát - továbbítom a szaGembereknek.
(akik ugye szokás szerint nem fogják érteni, hogy miért "kell mindent megkavarni")
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14887)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14887
Én picit megemelném a padlót és a sávalapokon az első sort ytong-ból falaznám.
(vigyázat: ha az ytong valahonnan vizet tud magába szívni, akor már nem is olyan hőszigetelő, úgyhogy oda okos vízszigetelés szükséges)
Előzmény: domosi (14885)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14886
20 cm :(( a szigetelés vastagsága...

biztos kitalálták már a németek és az osztrákok a tutit... máshol is van ilyen vastag szigetelés...

Már azon agyalunk, h. a ház elé egy fém lábakon álló állványzat, amire rögzítésre kerül a zsalu, de ez rém ronda.

azon is gondolkodtunk, h. szuperkönnyű csúszó zsalut, amit az XPS-be sűrűn (8 cm-es XPS dübellel) rögzített sínre rakunk... Alumínium zsalu némi merevítéssel... nem tudom, h. hosszútávon a 150x150-es ablakoknál bírná-e a terhelést....

Előzmény: kissunk (14852)
domosi Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14885
Itt az alap képe:
Alap + szigetelés

És ha kicsi lenne, itt a link:
kép link
domosi Creative Commons License 2009.06.02 0 0 14884
Sziasztok Szigetelő Szakik!

Lassan indul a házam építése, mely nem lesz passzív, de törekszek a minél jobb hőszigre.
ezért a:
- födémen lesz 30 cm EPS
- a homlokzaton 20 cm EPS
- az aljzaton 15 cm EPS

egyedül a lábazat jelent gondot számomra, mert van egy szinteltolás a házban. Így a nappali magassága mindössze +16 cm-en van, és az alapsáv (koszorú) -20 cm kezdődik. (alatta földbe öntött betontuskók vannak)
A mellékelt rajzon látszik, hogy hogyan áll kb. a dolog (nem vagyok szaki, ezért a rajz amatőr).
A lábazatot hogyan szigeteljem le?
Kívülre tudok rakni XPS lapokat, de a alapkoszorú belső felére, illetve a házban középen lévő koszorú oldalaira hogyan kell, hogy nem legyen hőhidas a háuz?

Dánke mindenkinek
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.05.29 0 0 14883
Nekem erősen tetszik ez a lánc ötlet.
De ember legyen a talpán aki képes kiszámítani (vagy akár csak megsaccolni) pl 20 centi horganyzott lánc hővezetését. Mert két henger érintkezési felülete elméletileg pontszerű, tehát a hővezetés elméletileg nulla. Mondom elméletileg, mert a két egymásnak feszülő láncszem deformálódása miatt mégiscsak van valamekkora hőátadó felület (ha lágy horgannyal is borítva van, akkor kicsit nagyobb). Node mekkora?
Előzmény: kissunk (14882)
kissunk Creative Commons License 2009.05.29 0 0 14882
Pont errol van szo. Egy menetelt szarral, raszoritunk egy ...30cmx30cm -es akarmit amibe aztan fogatunk amit fogatunk. Az XPS ekkora feluleten elg nagy nyomast bir el (papirforma szerint) . A befogato/beszorito csavar/menetelt szar csak huzasra tart . Ezert batorkodtam megemliteni a lancot, mint ami kivalthatna ezeket (talan kisebb a hoatadas), ha mar ugyis csak huzasra kell tartani .

unk

p.s. : elnezest a sok "szar" -ert :)
Előzmény: gaga04 (14881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!