Nézegettem én is, de ugye nem mindig akar az ember fényt a lakásban, ha világos van kint (pl. mostanában hajnali 5kor), az árnyékolható meg bonyolult és iszonyat ára van.
Két érdekesség (ennyit a találmányaimról): http://www.styrofix.at/product_info.php/info/p355_10-Stk--Daemmstoffduebel-TOX-ISOL-85mm.html http://www.styrofix.at/Vorteile.html
Mi volna ha az ablaknyílást körbevennénk egy ("L" keresztmetszetű: belső ív+frontfelület) fa kerettel amit számtalan (20-40) ponton rögzíthetnénk az eps-hez (és/vagy ragasztani is lehet). Ezen szerkezet elég merev lenne ahhoz hogy ilyesmiket rászerelhessünk. Ráadásul okosan színezve még jól is néz ki: megbontja a nagy sík falfelület egyhangúságát.
A hataridok legtobb esetben csusznak, ezt bele KELL tervezni. Persze az ember turelmetlen...es farad es ilyenkor hajlando kompromisszumokra. Nekem a "petrocselli" hozzaallas jobban tetszik. A "napkollektort/puffer" majd engem is erdekelni fog, nem tudom mit ertesz a "reális áron már nyugtalanító kérdések nélkül felszerelhető" - n. A purenitrol olvastam, de nem fogtam meg a kezemben , talan egy nagyon kemeny XPS-hez hasonlithat . Hogy mennyire fog a csavar benne....majd elmeseled ha felprobaltad.
A korábbi kérdésedre - a költözés csúszik, mint minden az építkezés során. A burkoló nem bírt mindent befejezni és a fehér fugák a konyhában barnásak lettek, a festőnek meg közben más dolga akadt... De a vége már nagyon közel van - az alsó szint kifestve és hét végén berakjuk a szanitereket a fürdőszobába és az ideiglenes villanybojlert is üzembe helyezzük (amíg nem találjuk meg azt a napkollektort/puffert, ami reális áron már nyugtalanító kérdések nélkül felszerelhető).
Még a parkett lerakás, aztán költözködés... június vége, bár már kicsit nehezen bírjuk, h. a munkahelyen jobban pihenünk, mint a "szabad" időben.
A rögzítésnél arra gondoltam, h. a Fischer Termix-el 3 cm vastag purenit csíkokat rögzítek a falba - kivágva az XPS-ből 3 cm-t, de csak keskenyen, h. a rákerülő sín takarja. Ehhez a purenit csíkhoz rögzíteném sok csavarral a zsalu tartó síneket...
Még maradt kis színező vakolat - utána a rombolást javítanám, ha nagyon csúnya lenne... Kérdés, h. a purenit bírja-e a terhelést...
Igy van, egy butitott verziot keresek "kismokusoknak" . Ami free , es nem demo . Nagyjabol ez a ketto kozott a kulombseg. Amig nem kerul a kezembe egy nemdemo PHPP.
Ja, leesett h. nem a PHPP-t hanem egy butított változatát keresed.... bocs... a projekt tervezést szerintem már a PHPP-vel lehet csinálni, csak az első oldalon át kell állítani egy listában a minősítést tervezésre....
bár nem értem, h. minek kell egy butább program - a PHPP-vel is lehet nagyvonalúan tervezni, csak nem kell mindent kitölteni. Felületek, nyílászárók, vmi közelítő klíma, talaj és már használható infót ad a tervezéshez. Légtömörség remélt 0,6 és kész... a dolog már beindul..
A deli homlokzat allapotabol itelve , mar csak utolagos beepites lehetseges( nem szerencses) . Igy meg mar ajanlani sem merek , mert minden ami eszembe jut bontassal/rontassal jarna. Ha talatok valami okostuti megoldast, meseld el.
Hogy alltok a koltozessel? (majus volt a target...)
Mindenütt, ahol ez a minőségű szellőztetés nem megoldható (vagy csak marha bonyolultan/drágán), ott zárt cellás anyagokat kell alkalmazni (pl: xps). Legalábbis szerintem.
"bőven hagyunk szabad felületeket (vagy szellőző rétegeket) hogy az anyagba esetleg valahogyan mégis bejutó nedvesség minél könnyebben távozhasson (kiszáradás)."
Ezzel kapcsolatos anyagszellőztetési szabályom saját magam számára (remélem érthetően fogalmazok): a szellőztetendő porózus anyag (hőszigetelő) vastagságának megfelelő minden egyes kockájának legalább 10 százaléka szellőző felület legyen (optimális: 15% felett).
Tehát például egy 20 centi hőszigetelésű fal hőszigeteléséből sehol ne lehessen kivágni egyetlen olyan 20x20x20-as kockát sem (összfelület: 2400 cm2), amelynek szellőző felülete (szabad tér, légáteresztő vakolat, szellőztető légrés/légcsatorna, stb) nincs legalább 240 cm2.
1. változat: Nem vagyok szakember. Meg köll kérdezni egy építészt.
2. változat Porózus (vízfelszívó képességű) hőszigetelő anyagok vízvédelmét kétféleképpen képzelem el:
- Tökéletesen (hibamentesen) körbe tudjuk zárni valahogyan/valamivel úgy, hogy soha az életben egyetlen csepp víz sem juthat a belsejébe. Ez szerintem csak elméleti kategória, én semmilyen anyagban vagy módszerben nem mernék ennyire megbízni. Példa: körbeburkolt eps/ytong nedves környezetben (pl talajszint alatt). Ha bárhol megsérül a burkolat és ott egy csepp víz bejut a porózus tömbbe, annak szerintem talán csak 5-10 százaléka jut ki később páraként onnan, a 90-95 százalék elszivárog a belsejébe a kapillárisokon. Azután bejut még egy csepp... és egyetlen pár milliméteres lyuk miatt tíz év múlva facsarni lehet a vizet belőle.
- Másik megoldás: a feltétlenül szükséges irányokból lehetőség szerint megakadályozzuk a nedvesség (pára, víz) bejutását de bőven hagyunk szabad felületeket (vagy szellőző rétegeket) hogy az anyagba esetleg valahogyan mégis bejutó nedvesség minél könnyebben távozhasson (kiszáradás).
Persze én nem vagyok szakember és lehet hogy hülyeségeket beszélek itten.
Én picit megemelném a padlót és a sávalapokon az első sort ytong-ból falaznám. (vigyázat: ha az ytong valahonnan vizet tud magába szívni, akor már nem is olyan hőszigetelő, úgyhogy oda okos vízszigetelés szükséges)
biztos kitalálták már a németek és az osztrákok a tutit... máshol is van ilyen vastag szigetelés...
Már azon agyalunk, h. a ház elé egy fém lábakon álló állványzat, amire rögzítésre kerül a zsalu, de ez rém ronda.
azon is gondolkodtunk, h. szuperkönnyű csúszó zsalut, amit az XPS-be sűrűn (8 cm-es XPS dübellel) rögzített sínre rakunk... Alumínium zsalu némi merevítéssel... nem tudom, h. hosszútávon a 150x150-es ablakoknál bírná-e a terhelést....
Lassan indul a házam építése, mely nem lesz passzív, de törekszek a minél jobb hőszigre. ezért a: - födémen lesz 30 cm EPS - a homlokzaton 20 cm EPS - az aljzaton 15 cm EPS
egyedül a lábazat jelent gondot számomra, mert van egy szinteltolás a házban. Így a nappali magassága mindössze +16 cm-en van, és az alapsáv (koszorú) -20 cm kezdődik. (alatta földbe öntött betontuskók vannak) A mellékelt rajzon látszik, hogy hogyan áll kb. a dolog (nem vagyok szaki, ezért a rajz amatőr). A lábazatot hogyan szigeteljem le? Kívülre tudok rakni XPS lapokat, de a alapkoszorú belső felére, illetve a házban középen lévő koszorú oldalaira hogyan kell, hogy nem legyen hőhidas a háuz?
Nekem erősen tetszik ez a lánc ötlet. De ember legyen a talpán aki képes kiszámítani (vagy akár csak megsaccolni) pl 20 centi horganyzott lánc hővezetését. Mert két henger érintkezési felülete elméletileg pontszerű, tehát a hővezetés elméletileg nulla. Mondom elméletileg, mert a két egymásnak feszülő láncszem deformálódása miatt mégiscsak van valamekkora hőátadó felület (ha lágy horgannyal is borítva van, akkor kicsit nagyobb). Node mekkora?
Pont errol van szo. Egy menetelt szarral, raszoritunk egy ...30cmx30cm -es akarmit amibe aztan fogatunk amit fogatunk. Az XPS ekkora feluleten elg nagy nyomast bir el (papirforma szerint) . A befogato/beszorito csavar/menetelt szar csak huzasra tart . Ezert batorkodtam megemliteni a lancot, mint ami kivalthatna ezeket (talan kisebb a hoatadas), ha mar ugyis csak huzasra kell tartani .