Keresés

Részletes keresés

Johannes Angelos Creative Commons License 2009.06.15 0 0 14941
Előbányásztam az ajtónk technikai adatlapját és felraktam a web-re. Elnézést h. kicsit idétlen a formája - fapados volt a pdf átalakítása.

http://picasaweb.google.hu/lh/photo/cqeMsfSHa-81P9SSS5M-WA?feat=directlink

A vasalata 6 pontos - mindkét oldalon három pont - a zárra a beépítő azt mondta h. "kobra-zár" - 3 ponton zár és ha kettőre fordítom a kulcsot akkor szépen rácuppantja az ajtót a keretre.

botsinkai Creative Commons License 2009.06.14 0 0 14940
"a fém tengely erős összekötése a műanyaggal nem egyszerű feladat."

Glockék megoldották, profitálnak is belőle. :-)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14936)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.14 0 0 14939
Elnézést a duplázásért. Először nem jelent meg a kép. Úgy látszik hogy a fórum rendszer már az álmos vasárnapi forgalmat sem képes kiszolgálni.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14938)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.14 0 0 14938
Az Index fórumrendszere ismét a helyzet magaslatán. Második kísérlet:
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14937)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.14 0 0 14937
Vékony falú, 50 mm-es, xps habbal kitöltött mezei műanyag cső, a két végén beleragasztott műanyag pogácsával (dugóval) már elég merev csavaróirányúlag szerintem. A fém tengelyhez való összekötését egy fém tárcsával oldanám meg, például így:
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14936)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.14 0 0 14936
Valószínűleg elég lenne egy egyszerű vékony falú műanyag cső is (csavar irányú igénybevételt jól bírják) csakhogy a kilincstengely pici négyszögletes lyukára kizárólag fémmel lehet átadni ekkora csavaróerőt és a fém tengely erős összekötése a műanyaggal nem egyszerű feladat.
Előzmény: teszvesz (14935)
teszvesz Creative Commons License 2009.06.14 0 0 14935
Epp erre gondoltam en is. Ha meg nem eleg eros, akkor karbon + kevlar + mugyanta. Modellezouzletekben van minden hozzavalo.
Előzmény: botsinkai (14934)
botsinkai Creative Commons License 2009.06.13 0 0 14934
Műgyanta + üvegszál. Végy példát a pecabotokról vagy síbotokról. :-)
Előzmény: teszvesz (14932)
Bediiii Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14933
Nemcsak az a gond, hogy évek alatt meggörbülhet az ajtó, de a tömítések sem működnek rendesen, ha csak 1 ponton zár az ajtó.

Egyébként egy favázas ajtó magában is görbülhet az évszakok alatt. Létezik olyan vasalat, emiben van egy feszítő szál. Egy az ajtó tetején lévő csavarral lehet újra helyreállítani a síkot.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14931)
teszvesz Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14932
hat akkor marad a kilincs. Muanyag tengellyel, vagy a tengelytol hoszigetelessel elvalasztva. Talan mugyantabol lehet egy olyan tengelyt kesziteni ami eleg eros ehhez.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14931)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14931
Az ajtót a soksok tömítés a keret minden pontján nyomja, feszíti széjjelfele. Ha ez az erő nem oszlik el több pont között akkor az eleinte légmentes ajtó néhány év alatt meggörbülhet és akkor már nem is olyan légmentes.
Legalábbis szerintem.

Ráadásul a betörők munkáját is megnehezíti egy ilyen zárszerkezet.
Előzmény: teszvesz (14930)
teszvesz Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14930
Feltetlenul szukseges a sok ponton zarodas a passzivhazajtohoz?
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14929)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14929
"Kivul-belul fixen rogzitett fogantyu, egesz jol elvagyunk vele"

Addig oké hogy amikor becsapod akkor bekattan. De nyitáskor mi oldja a zárnyelveket?
Mert szerintem egy kulccsal nemigen lehet akkora erőt kifejteni, hogy egy sok ponton záródó passzívház ajtó összes zárját el tudd mozdítani.
Előzmény: teszvesz (14927)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14928
Én egy hagyományos padlásfeljárót alkalmaznék, amely felett egy négyszögletes, felfelé szélesedő EPS "dugót" kell kiemelni a nyílásból (ez utólag is kialakítható fűrészlappal vagy hőkéssel). Olyan helyre, ahol nincs rendszeres mászkálás (csak pl évente kétszer) szerintem felesleges drága ajtókat építeni.
Én a pincelejárót akarom hasonlóképpen megépíteni, de ott az XPS dugó nem kézzel kiemelős lesz hanem zsanéron fog fordulni (plusz csiga+ellensúly hogy ne kelljen erőlködni).

(kék: párazáró fólia)

Előzmény: kissunk (14926)
teszvesz Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14927
Egy megfelelően erős műanyag tengely és/vagy hőszigetelő kilincs a nyereséghez képest valószínűleg túl drága lenne.
Akkor inkább egy elektromos zár, az teljesen hőhíd mentes :)

Ha az ember nem ragaszkodik tulsagosan hozza, a kilincset el is lehet hagyni, nekunk most epp olyan bejarati ajtonk van. Kivul-belul fixen rogzitett fogantyu, egesz jol elvagyunk vele. Olcsobb mint az elektromos zar es akar szep is lehet :)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14922)
kissunk Creative Commons License 2009.06.12 0 0 14926
Igazuk van.

1.PH minosegu padlasfeljaro ajto nem biztos , hogy van a piacon.
A masik oldalrol megkozelitve : - nem is erne meg.....

2.Ha van padlas es a szigetelesen belul van, akkor az is futott ternek szamit, ami ront a "hatasfokon" .

unk
Előzmény: jtx (14924)
vadmotoros Creative Commons License 2009.06.11 0 0 14925
"Van ott mondjuk 1 kilo "vas" ami kilog-belog a hidegbe/melegbe. Ha a homersekletkulonbseg eleg nagy, eleg jelentos hoveszteseg torteneik a fem feluleteken keresztul. El tudom kepzelni, hogy adott esetben csopog a viz a belso kilincsen peldaul...."

Tudok rosszabbat is. Télen belefagyott a zárunkba a kicsapódó pára. Hajszárítóval kellett kiolvasztani. Mondjuk nem passzívház ajtónk van :-)
Előzmény: kissunk (14921)
jtx Creative Commons License 2009.06.11 0 0 14924
Én eddig azt gondoltam, h a legjobb, egyszerűbb, olcsóbb megoldás a PH-nál a legfelső födém leszigetelése. De most a PH Institute azt mondta a tervre, hogy tegyük a szigetelést inkább a héjazat alá. mert pl. padlásfeljáró nem megoldott.
Vélemény?
kissunk Creative Commons License 2009.06.10 0 0 14923
"Akkor inkább egy elektromos zár, az teljesen hőhíd mentes :)"

Pontosan erre gondoltam.

unk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14922)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.10 0 0 14922
"Van ott mondjuk 1 kilo "vas""

Ha a kilincs fogantyúja rossz hővezető (pl műanyag) akkor az az egy kiló már csak 0,2 kiló (kilincs tengely).
Ha a kilincs hőszigetelő fogantyúja jól összezár az ajtó külső burkolatával akkor a fém tengely már csak közvetve juthat vezetni való hőhöz.
Tehát pl műanyag kilincs esetén az 1 kiló vas helyett:
1 centi műanyag (kilincs vastagsága) -> 15 centi (0,5 cm2 keresztmetszetű) rozsdamantes acél -> 1 centi műanyag
Ez nem olyan vészes szerintem, anyagilag nem éri meg ennél sokkal jobb dolgot ide kitalálni.
Egy megfelelően erős műanyag tengely és/vagy hőszigetelő kilincs a nyereséghez képest valószínűleg túl drága lenne.
Akkor inkább egy elektromos zár, az teljesen hőhíd mentes :)
Előzmény: kissunk (14921)
kissunk Creative Commons License 2009.06.10 0 0 14921
En egy picit maskepp latom a kilincs "problemat" .
Van ott mondjuk 1 kilo "vas" ami kilog-belog a hidegbe/melegbe. Ha a homersekletkulonbseg eleg nagy, eleg jelentos hoveszteseg torteneik a fem feluleteken keresztul. El tudom kepzelni, hogy adott esetben csopog a viz a belso kilincsen peldaul....
Arra is kivancsi lennek, hogy a "papirral" rendelkezo passzivhazajtogyartok az ajtora megadott ertekeket a mar kilinccsel felszerelt ajtora ertik, vagy annelkul.

unk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14918)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.09 0 0 14920
Köszi. Mert interneten nem találtam sehol.
Előzmény: botsinkai (14919)
botsinkai Creative Commons License 2009.06.09 0 0 14919
"Kérdés: sok ponton záródó ajtózár szerkezetet lehet-e valahol külön készletben kapni?"

Zárszaküzletben, tizenezer ft-tól indul emlékeim szerint. Nálam ilyet épített be az asztalos.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14914)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.09 0 0 14918
"femszerkezet (kilincs/zarszerkezet/kilincs) ne legyen hohid ?"

Nézz meg egy komplett zárszerkezetet az ajtó éle felől. Az egész miskulancia vastagsága nincs összesen 3-4 centi. Ennyi fém egy 12-15 centi vastag ajtóban nem számít durva hőhídnak. Az egész zárrendszernek mindössze két gyenge pontja van szerintem:
- a kulcslyuk megközelíthetősége (ezt a mélyedést pl vastag kisajtóval/óriásdugóval zárhatjuk)
- a kilincs tengelye (ez sem vészes hőhíd, ha pl az anyaga rozsdamentes és kilincsek anyaga rossz hővezető)
Előzmény: kissunk (14915)
Jesu Creative Commons License 2009.06.09 0 0 14917
Udvozlom a kezdemenyezest! Hajra!!!
:)
Előzmény: sch.gyorgy (14916)
sch.gyorgy Creative Commons License 2009.06.09 0 0 14916
Szervusztok!

Engedjétek meg, hogy itt is közzé tegyük. Megalakult a Magyar Szalmaépítők Egyesülete. Miért éppen szalmabála? Csak néhány gondolat: a két oldalt vályoggal tapasztott szalmabála hőszigetelése eléri a passzív házakhoz megkövetelt értéket, ez kb háromszor jobb az új magyar hőtechnikai szabályozás által megkövetelt értéknél. A gabona növekedése során széndioxidot használ fel, mellékterméke a szalmabála, a közelben mindenhol olcsón megkapható. A szalmabála ház kellemes, egészséges életteret biztosít lakóinak.
Az Egyesületről: első feladatunk a legális építéshez szükséges ÉMI minősítés megszerzése. Ezt az engedélyt minden építtetőnek ingyenesen rendelkezésére bocsájtjuk. További céljaink: épített környezetünk ökologikusabbá tétele, kutatások-fejlesztések végzése, nevelés-szemléletformálás, rendezvények rendezése, más rendezvényeken való részvétel.
Ha felkeltettük érdeklődésedet, látogass el honlapunkra:
http://szalmaepitok.hu/
kissunk Creative Commons License 2009.06.09 0 0 14915
Engem meg maga a zar erdekelne, hogy oldjak meg (megoldjak egyaltalan ? ) , hogy a femszerkezet (kilincs/zarszerkezet/kilincs) ne legyen hohid ?

unk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (14914)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.06.09 0 0 14914
Köszönöm a segítségeket.
Egy asztalos havernak mutattam a passzívház ajtó terveimet (furcsán nézett rám és a homloka előtt lengette a kezét) és mint most kiderült, az én elképzeléseim jóval bonyolultabbak voltak mint a gyári megoldások:
- nem mertem háromszoros tömítésnél kevesebbet tervezni és mint kiderült léteznek mindössze kétszeres tömítésű gyári megoldások is
- mindenáron botlásmentes megoldásokom törtem a fejem és mint kiderült a gyártókat nem zavarja 3-4 centi küszöb
- a fát hőhídnak tekintettem és mindenáron csökkenteni akartam a mennyiségét kerresztirányban, de most kiderült hogy a gyártókat ez egyáltalán nem zavarja

Szóval az én megoldásom lehet hogy a gyáriaknál öt-tíz százalékkal jobban szigetelne, de hogy öt-tízszer ennyi munka lenne legyártani, az meg biztos :)

Kérdés: sok ponton záródó ajtózár szerkezetet lehet-e valahol külön készletben kapni?

gaga04 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 14913
Előzmény: gaga04 (14912)
gaga04 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 14912
Előzmény: gaga04 (14911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!