Elnézést, ha megsértettelek volna, de ez már kikívánkozott. Biztos közrejátszott a 38,5-es láz is a toleranciaküszöböm csökkenésében, de meg nem bántam.
Valóban nyithatnál új topicot "ömlesztett" elképzeléseidnek, max akinek van rá ideje, energiája, véleményezi és ha érdemes a köz figyelmére, akkor átemelitek a szak-topicba. De így, ebben a formában marhaságokkal tömöd tele az amúgy normális topicokat is, és ez olvashatatlanná, követhetetlenné teszi az egészet. Szvsz.
Igen, ezt írtam volna! Ez is elmegy a függőtől, ha nincs néhány deszkadarabbal gyámolítva. Lásd:vulfin. De szét nem nyílik, nem szakad szét, és a síkot (egyenes), azt tartja. Itt jegyzem meg, én nem ajánlom senkinek:-)) Na, mindegy, de a korrektség kedvéért, és a tévedés, és a h..g között is különbséget kell tenni! Félre a viccel, ha a gépészethez értesz, ahhoz szólj hozzá. A hangsúly az ahhoz szón van:-)))))) Bocs
Betonnyomas temahoz. Nalunk egybe ontottek a falakat. Ket belso falnal gyengebb atkoto elemek voltak ezert betonhaloval ket oldalt megtamsztottuk az egesz falat, surun drottal osszekotve. Igy is szetnyomta egy helyen a beton.
Ha ezt a rajzot tettem volna ide (szintén 5 centis falvastagság, de az enyémnél sokkal kevesebb összetartó pont), akkor is ugyanezeket írtad volna? "Szétnyílik mint a rózsa... Ha mezőben nem nyílna szét, a sarkon tuti! A beton úgy nomja szét mint a sz..-t. ... Komolyan mondom ez óvodás szintű elgondolás. ... Már az első sor hullámos lesz, ...Az összes erre épülő sort az ökörhúgyra még ö...-búl építik rá. ... mihelyt a beton megindul az eps:oszolj! szanaszét.... A beton feszítőereje az epst darabokra vagdalná "
Nem ez nem ugyanaz! Egyet kell értenem az előttem szólókkal! Ötlet már volt, itt meg 'szakértelem' "nem vagyok szakember" betoldással, amitől égnek állt a valódi szakemberek haja! Ha segíteni akarsz, ne vidd a jégre a tudatlan, naív kérdezőket. Ebben a konkrét esetben: Az álltalad rajzolt verzió nemhogy nem azonos a gyárival, de: -1.Szétnyílik mint a rózsa (tubarózsa/bazsa.. tetszés szerint választható, a színe adott: fehér :-)) -2.Ha mezőben nem nyílna szét, a sarkon tuti! A beton úgy nomja szét mint a sz..-t. Aki még soha nem betonozott, nem csinált rendes zsalut betonnak, csak papírról ismeri a beton kg/m3, fajhő, egyebek, az nem tudja hogy viselkedik az életben! És amikor a zsalut szétnyomja, hullámosra görbíti, stb, akkor már b..-a, visszanyomatni se tudja a dolgozó, csak ha a betont kiszedi. 3.mégegyszer kérdem: hogy lesz ez sík, egyenes felület? A hurkapálcától, vagy a kötöző cérnától? Komolyan mondom ez óvodás szintű elgondolás. Konkrétan: -3a.Már az első sor hullámos lesz, a 'kitűzés' pontatlan: a ház méreteit csak a rajzon szabad keresni, a háznak ehhez semmi köze sem lesz. -3b.Az összes erre épülő sort az ökörhúgyra még ö...-búl építik rá. Eredmény óceán simaság (Indiai, Csendes, Atlanti, tetszés szerint:-) 3.c.A sarkokon kívül az egész 'mezőben' a hurkapálcákkal kellene tartani a függőlegest! De hogy? Mivel tudná állítani ki-befele? 3.d.És még egy dologgal nem számoltál (valószínű, mivel betonozást csak fényképről láttál, vagy ha élőben nem te csináltad): mihelyt a beton megindul az eps:oszolj! szanaszét. 3.e.A beton feszítőereje az epst darabokra vagdalná: minimum Teri néni otthonkáját kellene 50 cm széles csíkokra vágni hogy egész felületen elossza a terhelést, de előtte mintavételezéssel, próbát kellene tartani az otthonka anyagának húzószilárdságára! Hazai gyártmány előnyben: le a kínai-val! Az álltalad felvázolt ábra gyakorlati 'erdménye', (nem a személyed ellen szól hanem az ötletnek): a hullámos külső-belső felületű 'zsaluba' elkezdik önteni a betont, majd a h-cell táblák darabjaira szakadnak és a beton kiömlik a földre/sz.betonra; majd tönkremegy ugyanis aznap már nem tudnak új zsalut építeni (na nem csak az ijedtségtől, hanem az idő hiányában is). :-)
Ez az épület energetika témakör (vagy hogy hívjuk) nekem nem az életem középpontja, csak amolyan segéd-al-mellék hobbiféle üres perceimre. Ha ténylegesen fel is tudnék mutatni valami kézzelfoghatót ezen a téren, valószínűleg akkor sem látnám értelmét, hogy itt villogjak vele, kivétel, ha azzal segíteni tudok vele valakinek. Ide én tanulni járok (már amikor érdemben válaszol is valaki a kérdéseimre) és cserébe amit esetleg én értek, abban segíteni másoknak. Sokan mások szintén nem mutatnak fel semmi kézzel foghatót itt és sokan jönnek a jobbító (olcsóbbító) ötleteikkel is, őket mégsem támadja senki. Más fórumokon (más nick-nevek alatt) többnyire akkor tapasztalok szervezett támadást magam ellen, amikor kérdéseimmel/ötleteimmel valahogyan elkezdem rontani valamely fórum-törzstag vagy gyártó cég jól jövedelmező bizniszét. Jelen esetben pl lehetne gondolni, hogy egy eps zsalu gyártó részéről szintén olvassák ezen topicot :) persze ezt csak a vicc kedvéért írtam. A többi részre nem reagálok, mert ma úriember vagyok.
Én már szeretnék látni tőled vmi fizikailag megvalósult dolgot is. Állandóan csak az elméletek, megborult ötletek... Fogtál már valaha ANYAGOT a kezedben? Vagy Te vagy az index flood-bot-ja? Kicsit pihi lehetne, míg nincs berakott kép, BÁRMIRŐL, amit TE HOZTÁL ÖSSZE, és nem virtuális. Hmm? Szerintem nem vagyok egyedül a véleményemmel.
"Egy profi EPS zsalu kivitelező használ függőleges megtámasztásokat a falaknak. Egy tartó szerkezettel megfogják a lemezalaphoz a zsalulemeket, hogy azok ne mozdulhassanak el a betonozáskor."
Ez nagyon jó szokás. Ezt a barkács falazóelemet is így kellene rakni.
"ha drottal meg palcakkal osszekotsz ket eps lapot, az meg siman lehet paralelogramma."
Ez jogos, de a külső és a belső eps is az alatta lévő soron nyugszik, ami kiküszöböli az eltolódást, a külső eps pedig olyan vastag, hogy megbízhatóan széles felületen fekszik fel. Persze tisztában kell lenni azzal, hogy ez kevésbé merev, mint az egybeöntött, de a jó fél millió forintnyi (négyzetméterenként mondjuk 5 ezer) megtakarításból már csak kijön egy jobban odafigyelő kőműves plusz költsége.
Egy profi EPS zsalu kivitelező használ függőleges megtámasztásokat a falaknak. Egy tartó szerkezettel megfogják a lemezalaphoz a zsalulemeket, hogy azok ne mozdulhassanak el a betonozáskor. Wulfin képgalériájában is látható. A galéria nyilvános Wulfin neve alol elérhető.
Lerajzoltam az elképzelésemet, hogy szemléletesebb legyen: kék az eps, zöld a drót/zsinór, szürke a beton, feketék a tüskék. Ha a drót bevágódását meg tudjuk akadályozni valamivel, akkor talán nem nyomná szét a beton. A rajz nagyjából méretarányos: - 5 cm eps - 15 cm beton (eps távtartókkal) - 25 cm eps tehát ezen házibarkács falazóelem vastagsága 50 cm magas és összesen 45 cm vastag.
"Én magyarázzam el? Nem szívesen, mert nekem nem szimpatikus!"
Csak akkor köss belé, ha van hozzá érthető magyarázatod is, élvezetből soha. Amit leírtál, annak minden része: zárt keret, nem nyomja, szét, nem törik szét, derékszög, stb stb. vonatkozik az én elképzelésemre is (az egymásba pattintás kivételével, az tüskékkel van helyettesítve). De akkor most akkor miért is vagyok hülye? :)
Hát nincs itt egy forgalmazó/területi képviselő? Én magyarázzam el? Nem szívesen, mert nekem nem szimpatikus! De a korrektség kedvéért: A gyári eps zsaluelemek egy zárt keretet alkotnak a beton számára (mint a zsalukő). A beton nem nyomja szét, nem törik szét, stb; először. Másodszor: ezeket a nagyméretű tégla alakú elemek első sorát a kőműves könnyen tudja falazózsinór segítségével egyenesre, vízszintesre habarcsba. Az elemeket ezután egymásba pattintják 'legó' szerűen, s mivel az elemek derékszögűek függőleges, sík felületet adnak (ha az első sor lefektetése sikeres volt:-).
Még ha nem vágná át, Akkor is hogyan lehetne függős, sík felületet építeni belőle? Csak meg kellene zsaluzni, azt kitámasztani, zsaluhoz rögzíteni, (vagy kétoldali zsalut állítani neki): mert ugye ha beleöntik azt az 50 cm betont leborul, az egész a kőműves az állásról a gazda nyakába... Gondolom azért senki sem mond le az egyenes falról: mert olcsóbb, ezért lehet nyugodtan kolléga olyan mint az ökörhúgy! Majd a 9 cm-es meszelés úgyis eltakarja!