Én a helyedben csak azután kezdenék lelkesedni, miután tudom a berendezés árát is...
mert egyes cégek árképzését látva nem lennék meglepődve, ha egy ilyen peltier csodaáramforrás 5-10-szer annyiba kerülne, mint amennyiből kijönn egy akkumulátoros vízkeringetés.
lattam, es kazanszivattyuhoz valahol elobb fejtegettem hogy kb 5 W is eleg. Egy 100 W-os Peltier modul megkaphato 4000 Ft-ert, ebbol ketto meg 3%-os hatasfoknal is elviszi a szivattyut. heat-pipe-al, hutovel es ventillatorral is messze alatta marad a szinuszos szunementes tapoknak, ami a jelenleg hasznalt egyetlen megoldas aramszunetre... Csak akkor mukodik ha meleg a vizter, igy gyakorlatilag elettartama sokszorosan meghaladja egy kazanet/kandalloet. Hol a buktato, miert nem gyartjak?
pl. hogy nincs gaz a telken :) Es senki nem allitotta, hogy olcsobb lenne, mint egy kis gazkazan. Az uzemeltetese az igen, sokkal, de ez minden fatuzeleses (nem pellet vagy fabrikett!) futoeszkozre vonatkozik, amelyekbol lehet talalni igen olcsokat is a piacon. A szervizelese egy vizes kandallonak pedig nem hiszem, hogy bonyolultabb lenne, mint akar a legegyszerubb gazkazannak is.
de ne feledjuk a kandallo mellett voksolok altalaban a tuz latvanyaert lelkesednek, a szobaban levo sugarzo langnyelvekert, amihez kozelebb lehet menni a melegert, meg bamulnio lehet meg hasonlok. Ezt egy gazkazan orlangja nem hozza teljes mertekben.
amugy egyetertek, passzivhazba hulyeseg/hobort/nagy kompromisszum kategoria kandallot tenni, en si sokszor elgondolkodom rajta, hogy torlom a kandallos projektet, es lesz belole egy futott teren kivul elhelyezett kisteljesitmenyu fagazas kazan. Igy a latvanyert kapok cserebe kenyelmes, konnyen vezerelheto, hazba nem mocskolo, olcso futesi rendszert. De az ember mar csak olyan (es foleg a asszony ;), hogy a vegen ugyis azt valasztja ami tetszik, nem azt ami jo.
par oldallal elobb benlinkeltem egy kis vizes kandallot, keress ra, nalam eddig ez tunik nyeronek
Gyerekek! Ez miért jó? Árban a létező legprofibb gázkazán körül van, sőt inkább felette. Egy legolcsóbb 150eFt-os kis gázkazánhoz képest meg igen borsos áron van. Plusz a körülményesebb beépítés, áramszünet esetén védelem, ilyesmik költségei. Miért jó mégis? A kéményt nem spóroljuk meg, akkor meg nem old meg semmi problémát egy passzív(közeli) házban a gázfűtéshez képest. Így ránézésre nem is olcsóbb (talán az üzemeltetése, de pelletnél még az se biztos). A gáztól való félelem ennyire erős lenne?
Másik kérdés: egy ilyen kis kályhának milyen karbantartási igénye van? Kevesebb mint egy gázkazánnak? És hol találok hozzáértőt aki meg tudná csinálni ha baj van? (számomra intő jel egy ismerős aki hiperszuper gázkazánt fett félmillióért aztán járt hozzá hónapokig a szerelő mire meg tudta csinálni garanciában az 1 éves kazánt, mert ilyenből kevés van és nem volt tapasztalatuk meg alkatrész is csak rendelésre)
jobben beleolvasva, az aramfejleszto reszt a Kryotherm szallitja nekik, es a kryotherm.ru-ra kattintva egy csomo Peltier elem nez szembe :) Szoval kerdesem megvalaszolva, miszerint siman megoldhato Peltier elemekkel a kazankori szivattyu mukodtetese a kazan hojevel, a rendszer teljesen fuggetlen az aramszolgaltatoktol meg szunetmentes tapoktol, es nagysagrendekkel jobb, mint egy gravitacios bekotes.
A kandalló központi helyre lett rakva, hogy lehessen egyszerű légfűtés is, de még nem dőlt el teljesen. A padló az biztosan be lesz csövezve.
Az is lehet, hogy először, ha kész a ház, tesztüzemre berakok egy kis egyszerű kályhát, hogy az mit produkál, és akkor már látszik, hogy működik e vagy nem.
ha légfűtéses akkor a szellőztető rendszer is segít szétosztani a hőt
az mindenkepp segit, ha vizes kandallo, akkor is :) De ne bizd ra magad teljesen, mert ha utanaszamolsz, az fog kijonni, hogy a normal szelloztetesnel hasznalt legaramok es helysegek kozti normal dT mellett eleg kicsi a szallitott(szetosztott) homennyiseg
par oldallal elobb benlinkeltem egy kis vizes kandallot, keress ra, nalam eddig ez tunik nyeronek
Ma egy köbméter EPS listaáron 14 ezer forint, ennél máris kétszer többe kerül, de mivel a polisztirol beton (mert nem másról van szó) hőszigetelése rosszabb a tiszta, tömör polisztirolnál, az azonos hőszigetelési jóságra vetített árat inkább vegyük kb háromszorosnak.
A "legolcsóbb egy négyzetméterre vetített jól hőszigetelő falak" felsorolásából pedig én erősen hiányolom pl a "beton falazóblokk + jóvastag EPS" kombinációt ;)
Szóval a "legolcsóbb 1 m2 paszívház fal" számolásban vagy én számoltam el valamit, vagy ők.
Teherhordó szigetelés sávalapba? Szerintem ott valamit félrenéztetek... A mi esetünkben a sávalapokat kizárólag kívülről, lépcsőzetesen szigeteljük. Betonban kb. 15-20%-ot spórolunk a lemezalaphoz képet, továbbá a vasalás jelentős részét, a szigetelésnek kb. az 50%-át. Plusz költség az induló téglasor alá kerülő foamglas/purenit.
Amiből standard házat tudsz építeni, abból passzívházat is tudsz, ez nem építőanyagfüggő. Külföldön nagyon sok a könnyűszerkezetes ill. az előlegyártott panelekből épült passzívház.
Én először Baulandosban gondolkoztam, de egyelőre nem nagyon igyekeznek válaszolni az emailemre, úgyhogy még lehet hogy megsértődöm. :-) Kíváncsi vagyok, hogy lehet-e az ő zsaluelemeiket sávalappal kombinálni valahogy.
Igen, én is attól félek a legjobban, hogy csinálnak valami marhaságot aztán rábetonoznak, mire valaki észrevenné.
Én ugyan csak 2012-re tervezem az építkezést (a jövő év van telekválasztásra, tanulásra, tervezésre szánva), de pár nap szabit szívesen feláldozok, hogy trógerolhassak kicsit a tiéden tanulási céllal. :-)
Sávalap esetében valaki tud olyan hőhíd megszakítás amit a falazat teljes keresztmetszetében belehet építeni? Mert ha ez működőképes lenen akkor a padlóhőszigeteléssel együtt elég jó hőhíd mentes padlót kaphatnánk, nem lenne szükség a lábazat szigetelésére kivül belül. Valamint kedvezőbb áru lenne mint a lemezalap a drága xps hőszigeteléssel.