"helyettestheti a klímát" - amit ingyen osztogatnak, és szintén ingyen helyeznek üzembe.
Az a te legnagyobb bajod, hogy a rögeszméid, és a téves meggyőződéseid foglyaként éled meg a Stocholm szindrómát.
Meg szelektíven olvasol, azt nem veszed észre, hogy komfornövelő és életminőség javító beruházást emlegettem, és pont hogy nem gazdasági alapon számítandó pénzügyi befektetést.
Egy befektetési alaptól azt várják az emberek, hogy növekedjen a vagyon, egy hőszigeteléstől meg azt, hogy komfortosabban érezzék magukat a házban, és valamelyest csökkenjen a fűtési költség, és növekedjen az ingatlan értéke.
Az effajta talajhő-lopó rendszerek közül szerintem az a leg-költséghatékonyabb, ha a sávalap betonjába beteszünk néhány kör KPE csövet, amit nem folyamatosan használunk ki, csupán kampányszerűen, mintegy "tűzoltásra": télen csak a szellőző levegő fagymentesítésére, nyáron pedig csak a durvább hőhullámok csillapítására. Így takarékoskodva kicsinyke (ám fillérekből megvalósított) hőforrásunk hő-tartalékaival, azok nem fognak kimerülni a fűtési ill hűtési szezonok végére sem. A befektetés összköltsége kb 200e Ft (cső+kalorifer+keringető) és számolhatunk évente kb 20 ezer energia-forintnyi haszonnal, tehát ezen befektetés megtérülésének időpontja 10 év körül várható.
Ha viszont egy házba eleve hőcserélő NÉLKÜLI szellőztető rendszer tervezünk, akkor már egészen elfogadható megtérülési idők is kijöhetnek egy SEWT/LEWT rendszerre. Persze nem ártan ennek pontosabban utánaszámolni.
"És egy SEWT rendszert is ki lehet hozni kB 3-400k forintból"
Az a baj ezzel, hogy ha egy ház szellőztető rendszerében már van egy hővisszanyerő, az után már annyira icipici a szellőzési energiaveszteség, amin már szinte nincs mit tovább spórolni, másképpen mondva egy jó hatásfokú hőcserélő egy elé csatolt SEWT rendszer megtérülésének várható időpontját kb az évezred végére tolja ki :)
Egy péda
- két fő szellőzési hővesztesége a fűtési szezon alatt legyen mondjuk 20.000 Ft értékű
- ebből a hőcserélőjük visszanyer mondjuk 17.000 forintot
- tehát a SEWT rendszer számára mindösze 3.000 Ft visszanyerhető hőenergia maradt, de a hőmérséklet-viszonyok miatt a SEWT ennek csupán kb 30 százalékara képes, tehát a SEWT évente csak kb 1.000 forintjával tudja ledolgozni a 400e Ft-os költségét, ami az jelenti, hogy a SEWT nevű befektetésből származó első forint nyereség kb 300 év múlva várható :) és akkor még nem vettük figyelembe a SEWT által 300 év alatt generált villanyszámlát.
Persze a valóságban ennyire azért nem rossz a helyzet. Egyrészt azért, mert a SEWT nyáron is segít a házon, mivel rohadtjó hőszigetelés és árnyékolásesetén akár teljesen helyettestheti a klímát (ha kiiktatjuk a szellőző hőcserélőjét), másrészt egy SEWT mellett szükségtelen a szellőző hőcserélőjének fagymentesítése, ami SEWT nélkül évente akár 5-10 ezer forintnyi energiaveszteséget is okoz. Ezen okok miatt a fenti 300 év megtérülés szerintem akár kb ötödére is lecsökkenhet, ami sajnos még így is igen rossz befektetés szerintem.
Vannak olyan energetikai beruházások, amelyek MÉG SZERINTEM IS akár 1-2 év után megtérülnek és onnantól kezdve nyereséget hoznak. A rekorder talán a "nem lopott fával kályhában fűtött régi ház födém hőszigetelése olcsó üveggyapottal", ez szinte olyan gyorsan megtérül, amilyen gyorsan rakod le a padláson gyapotot :) de az "olcsó árnyékoló kívülről az ablakokra" is fillérekből drasztikusan csökkentheti a nyári klíma költségeket.
- vannak pl a 25-35 év alatt megtérülő (és csak onnantól kezdve hasznot hozó) befektetések, amelyeket csak fiatalabb embereknek javasolnék (ilyen pl öreg házon ablakcsere, új építés esetén drága szuperablakok mellett döntés)
- és persze vannak, olyan befektetések is, amelyeknél az első forint tiszta hasznot valószínűleg csak az (ük?)unokáink fogják meglátni (ha közben le nem bontják a házat :), ilyen pl a "talajban vezetett hosszú csőben előmelegített levegő hőcserélős szellőztetésű házhoz".
Ha észszerűtlenül alul vagy öltözve és emiatt fázik a lábacskád, az ellen bármit nyugodtan megtehetsz, nem fogok tiltakozni. De ha ezt nyereséges energetikai befektetésnek próbálod beállítani, abban a pillanatban elő fogom venni a számológépet és várható megtérülést + hasznot kezdek számolgatni.
Szerintem ezért kell számításba venni a megtérülés várható napját is, MINDEN energetikai célú rész-befektetés esetében.
Szerintem meg nem kell számításba venni a (gazdasági) megtérülés várható napját!
Ha nekem MA fázik a lábam reggel és az ablakcsere, vagy szigetelésfelrakás utáni napon már nem fog, akkor a fejlesztést aznaptól kezdve már megtérültnek lehet tekinteni.
Van, aki úgy alakítja ki a házát, kertjét (és tágabb környezetét), hogy ott is teljes, élményekben gazdag életet lehessen élni (a távolabbi utazások csak extrák)
és van, aki szinte csak csak aludni meg TV-t nézni jár haza, mert ronda/kicsi a háza, ocsmány a kertje, bunkók a szomszédai, barátai nincsenek vagy szétszórva élnek a világban.
Ezen utóbbi esetben természetesen nem hülyeség, ha nagyobb pénzhez jutva máshol kezd új életet, hiszen most sem igazi élet, ami otthon várja :)
"Lehet, hogy pont az hi@nyzott a boldogsághoz, hogy ki legyenek cserélve a nyílászárók."
Erre szoktam azt mondani, hogy bárki nyugodtan bármennyit költhet esztétikára, hobbira, szórakozásra, DE az erre költött összeget ne próbálja be-erőltetni/ravaszkodni az energetikai célú (tehát nyereség-érdekelt) befektetések közé. mert akkor előveszem a számológépet és levezetem, hogy be akarja csapni magát (vagy engem :)
Az energetika olyan, mint a részvény vagy a kötvény: csak egy buta/hülye ember fektet be valamibe pénzt úgy, hogy nem érdekli, hogy mennyi lesz a várható nyeresége.
- tökéletes helyen fekszik (pl kisbót, buszmegálló 50 m-re),
- a legtöbb jóbarát öt percen belül lakik
- 200 méteres körzetben mindenki gyermekkorod óta ismer és kölcsönös a bizalom
- nem beszélve egy 20-30 éve nevelgetett díszkertről (7-10 méteres fákkal).
Ilyen feltételek mellett maga az épület értéke elenyésző, ezerszer inkább bontani, mint elköltözni egy csupasz telekre, a világ végére, idegenek közé, ülni az eladással megspórolt milliókon.
"Ha az öregeket a gyermekeik, unokáik sorsa foglalkoztatja a legjobóban, akik konszenzus szerint a megörökölendő lakásban kívánnak élni, a döntés teljesen korrekt."
Szép dolog, ha valaki szeretetből az utódai érdekében költi a pénzét, de előtte biztosnak kell lenni abban, hogy az nem kidobott pénz. Mert ha halálod másnapján az az utód buldózerrel fog nekiesni a házadnak, mert pl nem teszik neki a ház helyiség-beosztása, stílusa, elhelyezkedése, stb stb, akkor nagy butaság olyan energetikai befektetésekbe ölni a pénzedet, aminek sem te, sem az utódod nem látja egy fillér hasznát sem (csak a gyártók és kereskedők :).
Én azt a nézetet vallom, hogy minden energetikai célú befektetés még az én életemben ne csak megtérüljön, de JELENTŐS HASZNOT HOZZON nekem. És az utódom a temetésem után találjon az ágyam alatt egy nagy táska pénzt, a tetején egy cetlivel: "Ebből megépítheted saját álom-házadat." Én is számtalan ok miatt nem örültem annak az örökölt háznak, amire a szüleim oly büszkék voltak és a gyerekemre sem erőltetném rá az én ízlésemet :)
"cserélt nyílás-zárók nagyobbat dobnak az ingatlan értékén, mint a bekerülési költségük"
Ez az "ház értékét növeli" szöveg azon marketingesek, üzletkötők parasztvakítása, akik olyasmit akarnak rád sózni, amire valójában nincs semmi szükséged :)
Gondold végig: menyivel lesz boldogabb az életed, ha a végén egy magasabb értékű ingatlanból visznek ki a temetőbe?
Egy sor ytong start megtérülési ideje valószínűleg olyan vészes. Különösen akkor, ha cserében kevesebbet költünk a lábaztatra/alapra kerülőméregdrága XPS-re ;)
Sávalap van egy sor ytong starttal kezdve a fal,elég jónak tűnik a harmadik fűtésszezont nézve.Nem olcsó,de sokkal olcsóbb a lemezalapnál,viszont ez is a soha meg nem térülő megoldás.Viszont a padló hőmérséklet a fal mellett is annyi mint beljebb,magyarul csak komfort tényezőként lehet igazából számolni vele.
vagy mondjuk a cserélt nyílás-zárók nagyobbat dobnak az ingatlan értékén, mint a bekerülési költségük....esetleg ezzel válnak eladhatóbbá a konkurens házak közt...
de kismillió féle érték van...
az viszont igaz, hogy ha a fűtésszámla spórolás az elsődleges cél, akkor nem biztos, hogy az ablakhoz kell nyúlni először, bár számomra elképzelhető olyan élethelyzet, mikor a nyílászárócsere megelőzi pl. a hőszigetelést...
Az ablakcserés történet erősen függ a családi viszonyoktól. Ha az öregeket a gyermekeik, unokáik sorsa foglalkoztatja a legjobóban, akik konszenzus szerint a megörökölendő lakásban kívánnak élni, a döntés teljesen korrekt.