Keresés

Részletes keresés

A Fórum három keresővel rendelkezik:

kereshet:

  • Nickek között,
  • Topikok között,
  • Hozzászólások között.

A nick-keresővel a Fórum felhasználóit találhatja meg. A kereső érzékeny a kis- és nagybetűkre, valamint az ékezetekre. A legrövidebb kereshető szóhossz két karakter; ha keresése éppen ilyen hosszúságú, akkor csak a teljes egyezést kapjuk eredményül vissza, három vagy több karakter megadásánál pedig a szó elején található egyezésekre keres. A 'bea' keresőkifejezésre tehát egyaránt találat lesz a bea, a beauty, és a beavis_butthead nevű felhasználó.

A topikkereső és a hozzászóláskereső hasonlóan működik. Mindkettő csak egész szavakra ad találatot. Ezek a keresők nem érzékenyek az ékezetekre és a kis-nagy betűkre (például a teve kifejezésre a TÉVÉ és a tevé szavakat is találatnak veszi). Keresőkifejezésnek itt minimálisan három karaktert kell megadni.

Fontos tudni, hogy bár a kereső szinte bármilyen általános kifejezésre keres, az olyan szavakra, melyek nem segítenek a tartalom megtalálásában (kötőszavak, névelők, igen, nem, stb.), a kereső nem ad találatot, bár valószínűleg rengeteg helyen szerepel a Fórumon az adott szó.

A topik- és hozzászóláskeresőnél megadhatunk összetett keresőkifejezést is. Az egymás után beírt keresőszavak között alapértelmezetten mindig "és" kapcsolat van, a keresés finomításához speciális karakterek - ún. operátorok - használatára van szükség.

A kereséshez használható főbb operátorok:

  • "vagy" kapcsolat: emeletes | ágy (a kereső olyan hozzászólásokat talál meg, melyben mindkét kifejezés - nem feltétlenül egymás mellett - szerepel)
  • negatív feltétel: emeletes -ágy vagy emeletes !ágy (a kereső olyan hozzászólásokat talál meg, melyben szerepel az első, de nem szerepel a második kifejezés)
  • összetett kifejezés keresése: "emeletes ágy" (a kereső csak olyan hozzászólásokat talál meg, melyben az összetett kifejezés szerepel)
  • pontos sorrend: rácsos >> emeletes >> ágy (a kereső olyan hozzászólásokat talál meg, melyben a kifejezések ebben a sorrendben találhatók)
  • szótávolság: "emeletes ágy"~5 (a kereső olyan hozzászólásokat talál meg, melyben a kifejezések között 5 vagy kevesebb szó található, azaz pl. "emeletes létrás gyermek ágy" szerepel a találatok között, de az "emeletes házak szűk kapuin keresztül nehezen mozgatható ágy" nem.

A keresési funkciókat a bal oldali keresődobozból, illetve a "Részletes keresés"-re kattintva a "Részletes keresés" oldalról lehet elérni. A keresődobozban meg kell adni a keresendő kifejezést, és a keresés tartományát. A keresés tartománya egy legördülő lista, melynek elemei a következők:

  • Gyorskeresés innen: helyi gyorskereső, a Fórumhierarchia adott pontjától lefelé, az innen nyíló topikok és fórumok között keres. Ha egy topikban vagyunk, akkor a Gyorskeresés funkció automatikusan az adott topic hozzászólásai között keres, minden más esetben topikcímek között.
  • Topicok között, Hozzászólások között, Nickek között: értelemszerűen a már fent részletezett keresőkbe irányítjuk velük a keresőkifejezést.

A "Részletes keresés" oldalon a három kereső három külön űrlappal rendelkezik.

A topikkereső űrlapon a "Fórumon belül" feliratú gomb segítségével a keresőkifejezés megadásán kívül szűkíthetünk Fórumcsoportokra is. Tovább csökkenthetjük a találatok számát a topik létrehozásának időpontja, illetve a topik aktivitása alapján.

A hozzászóláskeresőben megadhatjuk a hozzászóló nickjét, egy tetszőleges hierarchiapontot a Fórumban (topik vagy fórum), illetve szűkíthetünk a hozzászólás létrehozásának időpontja alapján is.

A nick-keresés megegyezik a keresődobozbeli nick-kereső funkcióval.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!