Nicsinyo Creative Commons License 2010.05.03 0 0 20
<< A székely-göcseji népazonossàg történeti hàtteréhez tudnunk kell, hogy Nagy Kàroly a 798-i gyôzelme utàn az Avarok egy részét a Duna balpartjàròl a Duna jobb partjàra (tehàt Pannoniàba) telepitette àt, amint azt CONSTANTIN közli. Ez azonban a székelységnek csak egy kis részét tette ki.
A Göcsej vidékére került avarok viszont a mai napig is megtartottàk az Avar-Székelyekkel azonos faji-és mûvelôdéstörténeti azonossàgaikat. Igy:
1. a székely-göcseji népmûvészeti ornamentumok azonosak (MALONYAY szerint)
2. a székely-göcseji népzenei motivumok aonosak (BARTÒK Béla szerint)
3. a székely-göcseji nyelvjàràs etimologiai szòelei azonosak (HORNER szerint)
4. a székely-göcseji nép "faj-antropologiai"-és "szerologiai" (vérségi) index-szàma egy és ugyanaz (GÀSPÀR Mihàly szerint).>> [Szilvay Gyula]

Vesd össze:

<<...Mikor Nagy Kàroly frank kiràly a mai Német-Francia- ésOolaszorszàg együttes katonai erejével 8 éves szörnyû harc utàn megtörte az avarok hatalmàt s elvette tôlük a mai Alsòausztriàt, a Dunàntùlt és a Dràva-Szàva közét, akkor az avarokkal együtt a székelyeket is kivonta a nyugati részekrôl az avar hadvezetôség és odatelepitette, ahova a katonai szükségesség kivànta: az erdélyi àtjàròk védelmére, mert Krum bolgàr kàn màr készülôdött hàtba tàmadni a meggyengült avarokat. Ez be is következett, de nem Erdély, hanem az Alduna felôl. Ennek következtében a Duna balpartjàtòl a Kàrpàtok gerincéig terjedô része Avarorszàgnak a bolgàroké lett.
Igy lettek az Erdélybe telepitett székelyek bolgàr alattvalòk.
A nyelvjàràsuk, szolàsmòdjuk, amelyet magukkal vittek, ma is a hamisitatlan dunàntuli tàjszolàshoz hasonlit. Ha Erdélyben tanultàk volna meg a magyar nyelvet a honfoglalàs utàn, akkor a szilàgyi vagy a bihari nyelvjàràssal beszélnének magyarul, nem pedig a marcalvidéki, a ràbamenti, vagy a göcseji szòlàsmòddal. Ez megcàfolhatatlan tény s annyira igaz, mint az az àllitàsom is, hogyha a székelyek màs nyelvvel mentek volna Erdély elzàrt hegykatlanaiba, akkor még ma is azt a nyelvet beszélnék. Elzàrtsàguk miatt màs nyelvre megtanitani ôket nem lett volna lehetôség, amint nem tanultàk meg a szomszédos olàhok és szàszok nyelvét sem...>> [Dr. Nagy Sàndor]