gumigida Creative Commons License 2010.05.03 0 0 21013
Royal Island beszámoló

Március 5-től 17-ig voltunk idén másodszor a szigeten.
Most is a Bp-Frankfurt-Sri Lanka-Male útvonalat választottuk, fárasztó de talán a legolcsóbbak egyike.
A külön lounge váróban várhattuk a hidroplánt, ami eléggé megnyugtató az egy napos utazás után. A Royal előtt még a Palm Beachnél leszálltunk, ami szintén a Baa Atollon van, utána a kapitány hátra is szólt, hogy alacsonyan fogunk repülni figyeljünk, mert láthatunk teknősöket, delfineket, és tényleg láttunk egy delfin csapatot.
Kaptunk egy ajándék üveg chilei bort és egy ingyen a la carte éttermes "romantic dinner"t a szigettől, ami nagyon figyelmes ajándék tőlük. Tényleg a személyzet nagy része ránk is ismert tavalyról, a pincérünk is odajött, hogy emlékszik ránk. Extra figyelmesek voltak.
A szigeten a homokpad körbevándorolt, de Muhamed mondta, hogy ez szokásos jelenség. A sziget északi oldalát teljesen körbeépitették gáttal, ami miatt a part "csirkelábas" azaz letört zátonydarabkás, de miután már majdnem 1,5-2 méteres lépcsőt vájt a bungalók elé, ezért esedékes volt a part további védelmében felhúzni. Nem szép látvány, de a part az északi oldalon nem is élvezhető, tényleg nem ajánlom senkinek. A sziget két csücske és a déli oldal azért még csodálatos továbbra is. Mi a déli oldalon voltunk a 158 bungallóban. Minden tökéletes volt.
A zátony élővilága körben csodaszép, nem zavarta meg a gát. Láttunk teknőst, ráját, mantát és rengeteg csodaszép halat. Bohóchalrajból nem volt hiány, északkeleti részen van egy hely, ahol legalább 3 tengeri rózsányi bohóchal éldegél, igaz akkora az áramlat, hogy folyamatos helybenúszást igényel a fotózás.
Sajnos én is korallsérülést szenvedtem a bokámon, de nagyon a zátony tetején úszott egy teknős.
A sziget nyugati oldalára szokott egy kicsi cápa, ami minden reggel 8-kor ott úszkált. Egyik reggel a déli lagunás részben egy ráját találtam, két kék hal kíséretében úszkált, követtem őt egészen a cápáig. Óriási élmény.
Idén is voltunk a Reethi Beachen a cápa és rája etetésen, még mindig ez a legkedvesebb élményem, és persze a naplemente azon a szigeten is felemelő, és a hazaút is a naplementében.
Voltunk sznorizni is, ahol szép korallzátonyhoz mentünk. Éjszakai horgászaton is voltunk, ahol rengeteg halat fogtunk egy damil segitségével, ami elég vicces. Bár nem nagyon horgásztam eddig, de tény, hogy itt bárkinek sikerülhet, annyi hal van. A hajón dolgozók vérprofik benne. :)
Az egész napos szigettúrát is kipróbáltuk megint, erre ugyanaz az idegenvezető srác jött, aki tavaly, és mi választhattunk programot, így most két különböző lakatlan szigetet is megnézhettünk a helyiek által lakott mellett. A lakatlan szigetek varázslatosak, mintha a halak is jobban félnének az emberektől és olyan jó a világ végén egy kis szigeten tölteni az időt. A helyiek által lakott szigeten elég nagy változást tapasztaltunk. Új elnökük van, és azóta minden viskónak lett ablaka, ajtaja, ami tavaly nem volt, és sokkal több üzletük is lett. Hazafele óriási vihart láttunk, pont a nem választott Reethi Beach sziget felett, és a vihar lecsapott ránk is, mire elértük a Royalt. Kalandos volt. :)
Egy esős napunk volt, de aznap is kisütött a nap, csak amig esett pingpongoztunk, meg mászkáltunk. De gyönyörű felhős fotókat tudtam csinálni, és a 11 napban ez is belefért.
A kaja fergeteseg, a ráknyársakat nagyon megszerettem, pedig amúgy nem eszem halat sem. Az élő sarokban készített ételek nagyon jók mindig, de tényleg nem lehet panasz, a szigeten nagyon jó a konyha. És az a sok friss gyümölcslé nagyon hiányzik.
Hazaindulásunk napján a teraszon ücsörögtem, mikor a takarítónk szólt, hogy delfinek jönnek. A zátony szélénél úszott, ugrált egy csapat delfin. Kiszaladtunk a mólóra, és közvetlenül mellettünk úszkáltak el, lassan. Nagyon örültem nekik, pláne az utolsó reggelünkön. :)
Hazafele megnéztük Malét, de nekem nem sok szép élményem maradt róla. Koszos, büdös, zajos, de érdekes hely az biztos.
Bármikor visszamennék szivesen, egyszerüen nem tudok betelni ezzel a hellyel.
Fotókat már töltöttem fel, de ha bárkinek kérdése van, akkor szivesen válaszolok és küldök is fotókat.