gerard Creative Commons License 2010.05.03 0 0 7038

Sziasztok.

 

Szerintem a 30-60-90-es szabállyal nincs gond. Az a probléma, hogy nem tartják be... Már önmagában az is jó lenne, ha működne. Gondolj bele a legtöbb mikrofilm 1895-ig van meg, akkor is ha a 30-as szabály alá tartozik.

 

60-90 évig mindenki vissza tudna menni, de ez a 115 év néha egy kicsit sok. Ma is élő Nagymamák- anyukák 1950-1900 között születtek, ha nem emlékszik egy 1880-as adatra pontosan, és mondjuk Szabónak hívják, az elég szívás, miközben pl. az ő adatait simán lehetne kutatni (nagymamám 1918-as, minden szabályon túl van, mégsem tudnám kutatni, csak ha odautaznék Polgárra, vagy Hajdúnánásra, ((merthogy az sem biztos hol anyakönyvezték, lévén ő a tanyavilágban született pont egyforma távolságra ettől a két helytől, de közel volt még Egyek, Pród is és Hajdúböszörmény is....))mert ugye 1895 utánról semmi nincs meg....

 

Az egy szerencsés véletlen, hogy ma is él, meg megvan minden kivonata (anyakönyvi, keresztelős stb.), de ha ez nem adottság,...

 

Nagypapámat Hajdúnak hívták, (képzeld el ezt a hajdúságban) a dédnagypapám ugye szintén a felesége meg Szabó.... Nem csoda, hogy ezen a vonalom ma is itt tartok, évente volt belőle 4-5 házasság, és mivel a nagypapám születési anyakönyvében nincsennek születési adatok a szüleiről, viszont az ő 1910-es születését meg nem tudom kutatni a MOL-ban... Hajdúnánásra meg nincs időm elmenni, (pláne egyeztetés nélkül, amikor Polgárra mentem meg volt beszélve, csak mint kiderült a templomszolgával beszéltem, aki nem volt aznap benn. Nagyon kicsin múlott, hogy nem feleslegesen mentem oda...)

 

 

Arról már nem is beszélve, hogy ott meg fogalmuk sincs arról melyik témában meddig kereshetsz... 

 

Ezek szerintem sokkal nagyobb problémák, mint a 30.60.90.  

 

Úgy emlékszem nemrég panaszkodott valaki, hogy vidéki levéltárakban sem tudják, illetve a kiskirály levéltár-vezető dönti el mit és hogyan alkalmaz.

 

Gerard

Előzmény: Törölt nick (7037)