jewel1979 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 3335
házikoszt és házikoszt között óriási a különbség... a mi házikosztunk -amit nem mindennap adok, de ha igen, akkor ilyet csinálok:
sima, sótlan, fűszertelen forró vízben főtt rizs (nem zsírral, csak vízzel készítve), némi csirkedarabok, csont nélkül, vagy pulyka, vagy valami nyesedék, de friss és a saját kajánkról levágott nem túl zsíros hús, vízben, pici olajjal párolva fedő alatt, semmi fűszer, ehhez szoktam ugyanabba a fazékba keverni pici darabokra vágott sárgarépa, zeller, alma, körte, néha pici krumpli, zöldbab, tök, sütőtök darabokat, együtt párolom, a zöldségből, gyömölcsből kifővő lé ízesíti a húst... ezt összekeverem a rizzsel, nyomok bele egy kis gerezd nyers fokhagymát... ha mégis van valami fűszer, az max. majoranna, oregano, bazsalikom, petrezselyem, egy pici. Só, bors, zsír, paprika tiltólistán...

De pl. ha a köretünk a mi kajánkhoz párolt vegyes zöldség, amit szintén magunknak is só és zsír nélkül csinálok, mielőtt a főzési idő végén magunknak picit befűszerezném, kiveszem a kutya adagját a fazékból. Keverek hozzá egy tonhaolkonzervet (amit vízben és nem olajban tettek el) és ha még van lehetőség, akkor főzök tésztát, azt is hozzákeverem.
Ha halat csinálok, pl. tonhalat, akkor egy darabot kis fazékban megpárolok neki, van, amikor ehhez nyers reszelt almát kap.

Persze rágni kell, különben fogköves lesz, ezek nem mindennapi kaják, de pl. húslevesbe mindig teszek egy velőscsontot, ez nálunk minden hétvégén készül, és akkor a velő nélküli velőscsontot megkapja rágcsálni, azzal 2-3 napig elszórakozik és a fogainak is jót tesz.
Előzmény: jucusn88 (3329)