manhattan Creative Commons License 2010.05.02 0 0 3066
Orbán üzent Simornak: nem ülhetnek offshore-lovagok az MNB-ben

 

2010. 4. 26.

Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján ismét arról beszélt: ....

...

Az MNB-ről pedig annyit mondott, hogy bár nem ért hozzá, de a jegybank nem lehet offshore-lovagok szálláshelye.

 

 

 

 

És milyen igaza van. Itt az idö, hogy az elmúlt 20 év, ennek a halmozott politikusi bünözéseknek és haveri vircsaftolásoknak a korszaka, úgy ahogy van a szemétbe repüljön. Alapvetö megújulás kell, s azzal az alappal kell kezdeni ami ráadásul ingyen van, nem kerül semmibe: a bizonyitottan morális és szakmai deficitesek kivonásával a közszférából, a közjogi méltóságok köréböl. Egy polgári demokráciában ugyanis ez alapkövetelmény.

 

Vége kell hogy legyen annak a korszaknak, hogy a morális felelösségre abszolút rezisztens egyének kerüljenek ismét közjogi funkciókba, s az ilyenek legyenek a "példaképek", ilyenek adják meg egy társadalom imaget és formálják a hétköznapjait.

 

Ki kell mondani a kiutatasitást a közéletböl az olyan pénzügyminiszterre, aki közösséget vállal egy egykori adócsaló cégnél vele együtt dolgozó adócsaló haverjával. Meg arra a pénzügyminszterre, aki üzemi méretekben adta az adóelkerülési tanácsokat - amelyek megvalósitása a hagyományos célok alapján ráadásul adótörvényt is sért. Meg arra a min.elnökre is, aki szintén üzemi méretekben élt is a törvényellenes adóelkerülés módszerével. Meg arra a JB elnökre is, aki detto - aki a forint és a bankrendszer stabilitására esküszik fel, csak éppen pont maga sértette meg ezt az elvet az átlagember számára elérhetetlen vagyoni méretekben.

 

Szóval kedves Simor András, és a 4 gyurcsányis "Antijárai" kinevezett (kinek nagyobb része úgyis a viccfigura kategóriát teljesiti meg): ahogy a küldö vezér mondta: Nem kötelezö maradni, el lehet menni.

Személy szerint azt mondom, hogy el kell menni. Mégpedig azért, hogy egy 20 éves, szovjet tipusú korszak, többek közt a felelösség nélküliségü "Na és" tipusú korszak le legyen zárva, s az úm. következö generáció már más morális, szakmai közéletben nöjön fel. Hogy azt ne mondjam, végre már valami echte polgári demokráciában.

 

Ez a ti felelösségetek, hogy az utat ehhez megnyissátok. Ez az elsö lépés.

 

A második lépés meg Orbán felelössége lesz, hogy ha az alkalmat megkapja, akkor bizonyitsa, hogy meg tudja oldani a kérdést a polgári demokrácia kritériumainak megfelelöen: közfunkciót csak azok kapjanak, akik bizonyitottan nem rendelkeznek se morális se szakmai deficitekkel.