Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.05.01 0 0 7

Szervusz!

A listám abból a szempontból elég link,hogy a növényeket nem csoportosítottam bele kategóriákba,egyébként sem diplomamunkának íródott,nem is zavar,hogy valaki ezt-azt kifogásol rajta.Tegye.

Arra viszont reflektálnom kell,amiket mondasz,mert többnyire a Te állításaid is tükröznek némi elfogultságot,hogynemondjam slendriánságot.

tehát:

1.A fokokkal az a helyzet,hogy a citrusoknál,mint amilyen a kumkvát,nem a hasamra csaptam,hanem szerzőtől vettem át adatokat,de pl.a terebess gyümöcskalauz is -15 -t ad meg.Az guavánál én már -20 fokokról is olvastam,természetesen ezek mind nagy fejlett növények voltak,de sorolhatnám én is tovább.

 

2.Az araukária magja fogyasztható,én még nem ettem,de minek kételkedjek.A vadcitrom szintén,bár inkább csak teába,gyümölcssalátákba,koktélokba való.Maga a növény ugyan levelei elhulljtja ősszel,de üdezöld tömör ágrendszere miatt sztem bőven idesorolható,hisz nincs amúgysem többszáz faj,ami között válogatni lehetne.

 

3.A banánok közül nem a Musa basjoo az egyetlen téltűrő,én megcsináltam azt,amit Te nem,szántam rá időt,és végigbogarásztam a neten a megfelelő oldalakat,hogy találjak még ilyeneket.Azokat a fajokat eleve fel se jegyeztem,amelyek csak nagyon enyhe mértékben fagytűrők.Így jött össze a több mint 10 faj,amivel érdemes lenne próbálkozni.Ami a termését illeti,nyilván akad majd olyan kertész,aki vagy beviszi annak érdekében,vagy kifűti a fagyos napokat takarás alatt.Persze éppenezek miatt a tulajdonságok miatt a banánfajok csak félig-meddig tartoznak ide.Ha valaki idesorolja őket,mert a termés lehetősége azért benne lehet a pakliban,no bumm,akkor mi van????

Na szóval:

1.Musa basjoo

2.Musa balbisiana(Indiai rostbanán)

3.Musa itinerans(Óriás dzsungelbanán)

4.Musa sikkimensis

5.Musa velutina(Törpe banánfaj)

6.Musa thomsonii

7.Musa zebrina

8.Musella lasiocarpa(Arany lótuszbanán)

9.Ensete glaucum(Hó banán)

10.Ensete maurelli

11.Ensete ventricosum(Nagylevelű banánfaj)

 

nomost lehet,hogy nem mindegyik terem ehetőt,de lehet,hogy a lista se végleges még,akit érdekel,úgyis utánanéz több helyen is,nem veszi szentírásnak,mert nem annak íródott.

 

4.Tremészetesen nem subspecies a nevezett rövidítés,mi a túrónak lennének itt az alfajok????Az spp. annyit tesz,mint species pluralis.ugyanezt a fogalmat lehetne még rövidíteni spec.-nek,vagy csak sp.-nek a pluralis nélkül.Tök mindegy ugyanazt jelentené.Én ezt használom,ne kérdezd miért,legyen mindeggy.

 

5.Az ajánlott topikban természetesen körülnéztem már,bár nem a szives ajánlásodra,de mégis megtörtént.Erre nemtudok mit mondani,csak azt,hogy a nálunk is termeszthető gyümölcsfajok sora bővülni fog folyamatosan,nincs meghúzva semmilyen határ a kivinél,kákinál,fügénél és goji-bogyónál.

 

6.Eszem ágában sincs megtéveszteni senki emberfiát.Ha úgy gondolja valaki,hogy nem ért egyet valamivel kapcsolatban,adjon hangot neki,úgy ahogyan Te,bár nem ígérem,hogy minden értetlenkedést kedvem lesz hosszan magyarázni.pápá.:)

Előzmény: indigo girl (3)