Bandos Creative Commons License 2010.04.30 0 0 20982

Szia Szabinyo78,

 

Nagyon jó kérdést tettél fel, a dagály-apály jelenség egyrészt érdekes is, másrészt hasznos is előre tudni, mert befolyásolja pl. a sznorizási lehetőséget is.

 

Ami talán a legfontosabb, a dagály-apály időpont nem fix a maldívon, hiszen naponta változik az ideje is, és a mértéke is. Többen is írták korábban, hogy "A" szigeten reggel volt apály, és kora du. dagály, míg 1 héttel később "B" szigeten dél körül volt apály, és este dagály, stb.  Ez csak arra a pár napra lehetett igaz, de akkor is a napok között kissé változó időpontban. Általában elmondható, hogy napról napra kb. 1/2 -1 órával csúszik az apály-dagály időpontja, a mértéke pedig főleg a hold állásától, de pl. az áramlások változásától is függ.

 

Van egy nagyon jó osztrák maldív honlap, ahol az egyik aloldalon a teljes 2010-es évre megtalálhatod az apály-dagály időpontokat. Az adatok tudtommal Male-re értendők, az északi és déli atollokon ehhez képest lehet 10-20 perc különbség.

 

Íme a link (az oldal közepe felé találod a "tiden calendar"-t 2010-re hónapokra, azon belül napokra is lebontva) : http://www.maldives.at/tidescalendar.html

 

2010 áprilisában pl. ez volt a naponkénti apály-dagály időpont: http://www.malediven.at/tiden/tides-201004.pdf

 

Bandos

Előzmény: szabinyo78 (20963)