Thappa Creative Commons License 2010.04.29 0 0 20964

Szia szabinyo78!

 

Kuredun szerintem nagyon érdekes az apály és dagály.

Apálykor, mindig délelőtt 10-11 körül volt a legalacsonyabb a vízállás, a DNY-i homokpadja a szigetnek gyönyörű. Nagyon messze be tudsz sétálni az óceánba, félelmetesen szép.

Sajnos mi ezt csak az utolsó napokra fedeztük föl.

A búvárközpontban minden nap ki volt írva, hogy aznap mikor van apály és dagály. A legmagasabb vízállás 18 óra körül volt általában.

Reggelente éremes 1-2 órával hamarabb kisétálni az apály időpontja előtt a homokpadon, már akkor is megfelelően alacsony a vízállás, mert a kiírt időpontra általában többen sétálnak arrafelé. Viszont ha korábban mentem, előfordult, hogy akár 1 órán keresztül is szinte egyedül feküdtem egy kis homokszigeten kinn az óceánban.

 

Sunon nem tudom, ott nem jártunk.

 

Angagán napi szinten kiszámíthatatlan volt az apály-dagály időpontja, viszont a búvár központban legalább 1 hónapra előre ki voltak írva az időpontok.

Angagán snorkelling szempontjából volt jelentősége az apálynak-dagálynak. 

Apálykor bizonyos helyeken túl alacsony volt a vízszint.

Amíg nem térképeztük föl a housereefet, egyszer volt olyan, hogy egyszerűen nem találtuk a kiutat a partra a reeftől, mert olyan alacsony volt a vízszint, hogy lehetetlen volt kiúszni bárhol, a korallokon fennakadtunk volna. Kisétálni sem lehet, mert nem lehet átgyalogolni a korallokon. Bemenni még könnyű volt, a mólóról ugrottunk be, és ott már megfelelő mélységű volt a víz, de én ott visszamenni nem tudtam, mert létra nincs, így nem bírtam visszamászni. Sokáig kellett úszkálni és keresgélni, mire megtaláltuk a visszautat a partra.

 

Üdv., Anita

 

Előzmény: szabinyo78 (20963)