qwycx Creative Commons License 2010.04.26 0 0 7027
Tisztelt EMERICUS64!

Az elképzelés nagyon jó.

Én is gondolkoztam az ötleten, csak én virtuális könyvtárra gondoltam, és főleg a mikrofilmekre.

De szerintem reménytelen.


Az egész ott kezdődött, hogy elmentem a MOL-ba, és keresgéltem a mikrofilmeken.

Keresgélésem célja Debrecen. Ez több mint száz filmet jelentett a környékkel együtt 1895-ig. Ráadásul az 1895 utáni filmekért utazni kéne Debrecenbe, és környékére, ami megint több mint száz.

Mivel szerény nyugdíjas létemre nem tudnák sokszor utazgatni, már szinte lemondtam a kutatásról. Ekkor ajánlották a Mormon egyház könyvtárát, ahol igaz lassan, de legtöbb mikrofilmhez hozzá lehet jutni. Ráadásul a határon kívüli tekercsek is hozzáférhetőek. Meg aztán fényképezni is lehet, ami igen-igen jó. Úgy hogy folytattam.

Ekkor kezdtem gondolkozni, hogy a mai technika mellett miért kell filmeken nézelődni. Egy átlagos digitális fényképezőgépen egy kártyára ráfér egy egész tekercs film (közel ezer kép).

Nem beszélve egy mikrofilmszkenner 600 kép percenkénti teljesítményéről.

Egy dvd lemezre, vagy pendrivre több tucat tekercs fér, nem kell hozzá többszázezres mikrofilmolvasó. Nincs nagy helyigénye Ezt már egy mezei laptop is olvassa, bárhova vihető. Nagyítható, nyomtatható, elküldhető bárhová. Az egyre jobb, és mégjobb (tanítható) kézírást felismerő programok, még segítenek is.

Aztán
A netten nemrég olvastam, hogy a Soros alapítvány egy-két éve komoly anyagi, és gépi segítséget ajánlott a levéltári mikrofilmek digitalizálására. Azt a hirtelen támadt jajveszékelést, amit kutatóink rendeztek a fórumban félelmetes volt. Mint a sötét középkorban. Hogy micsoda veszély az, hogy ilyen tudatlan amatőrök elmélkednek össze-vissza, megzavarva a kutatásukat.
Ezerrel ellene vannak.

Pedig a nett erre lenne való. Milyen jó lenne otthon bármikor nézelődni. Miért zavarja őket, ha véletlen kicsit félreértjük (akarva-akaratlanul) saját pereputtyunk levezetését. Ha hibádzik úgy is kiderül. Ha meg nem az se nagy baj.

Pedig hiába akadályoznak, már sok országban készül, és előbb-utóbb a Magyar is meg lesz a digitalizálás (ha igaz, megint a Mormon egyház jóvoltából). Én is szívesen járok hozzájuk. Nem vagyok egyháztag, mégis segítenek, kapok filmet a német központjuktól, fotózhatok. (Kár hogy kevés mikrofilm-olvasójuk van.). Nem úgy állnak hozzá mint a MOL bécsi úti telephelyén ahol a bizonytalan közlekedés miatt kicsit korábban érkezetteket nyitásig kinn az udvaron várakoztatják, tűző napon, esőben, szélviharban, és hóban , fagyban. A levéltáros kedves Hölgyek kivételével kutató még nem állt szóba velem.

Aztán itt van akadálynak a Arcanum dvd-k. Ez vállalkozás. Ára van. Nem is kevés.

Aztán itt van akadálynak a radix fórum. Ez is vállalkozás. Ára van. Nem is kevés.

Aztán itt van akadálynak a MOL, igaz ez állami, de egy tekercs mikrofilm másolása 7-8-ezer forint, és még nincs digitalizálva.

A könyvtár ötlet persze kiváló, bár működne. És az lenne a legszebb, ha az állam a hozzáférést nem csak engedné (ami törvényes kötelessége), hanem támogatná is.

De ettől még messze vagyunk.

Azért írjál ha valami alakul, sok tapasztalt van itt, hátha összejön.

Üdvözöl Qwyc X.







Előzmény: gerard (7018)