zbigniew Creative Commons License 2010.04.18 0 0 497

Erzurum a téli sportok mekkája Törökországban!

 

Történelmi jelentőségű síugró versenyekre kerül sor idén közvetlen karácsony előtt, dec. 18-19.-én! Ugyanis első nemzetközi versenyét rendezi Törökország, egészen pontosan Erzurum, ahol a Kontinentális Kupa keretén belül - köszönhetően a jövő évi Universiade rendezésnek - idén bekerült a téli COC-naptárba, közvetlenül Rovaniemi és Vikersund után 3. verseny helyszínként!

Törökország azon kevés országok egyike, mely két kontinensen fekszik. Mivel Erzurum már ázsiai területen található, így a japán Sapporo, Hakuba, Zao, a koreai Muju, Pyongchang, a kínai Harbin, valamint a szintén idén (szept.25) debütáló kazah Almaty után a 8. ázsiai helyszín lesz majd télen, mely nemzetközi versenyt rendezhet! A tengerszint fölött 1850 m.-en fekvő Erzurum egyébként az ország keleti régiójában helyezkedik el, észak-keleti irányban mindössze 150 km-re a grúz határtól, 200 km-re keletre az örmények, 250 km-re délen Irak és Irán, míg tőlük dél-nyugati irányban 300 km-re Szíria övezi. A város éghajlata szélsőséges kontinentális, télen gyakran bukik -30 fok alá és gyakori az erős havazás!

Kb. 6 km-re Erzurumtól, 2000 m. fölötti magasságon terül el a Palandöken síközpont, mely az Universiade snowboard, freestyle és alpesi sí számainak ad majd otthont (az Universiadén egyébként ugyanazon téli sportágak szerepelnek versenyszámként, mint a téli olimpián, csak itt egyetemista sportolók küzdenek az érmekért)! Itt a síszezon okt.-től egészen máj.-ig tart, Törökország leghosszabb és legszélesebb lesíklópályáival büszkélkedhet, melyet bő 5 hónapon át hó takar, hó hiányában pedig egy víztározó és több hóágyú is rendelkezésre áll! A sípályák egyébként összesen 28 km hosszúak, a leghosszabb közülük pedig 12 km!

A török síugrás az utóbbi pár évben indult nagy fejlődésnek! 2007-től pl. az a szlovén Vasja Bajc áll a nemzeti csapat élén, aki 1997 és '99 között a japánokkal szinte mindent megnyert, amit csak lehetett (olimpia, vb, négysánc stb.), legutóbb pedig a cseh Jandát repítette a csúcsra még 2006-ban (összetett vk, újabb négysánc siker... stb.)! A törököknél nem számít a pénz, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a téli sportok, többek között a síugrás élvonalába kerüljenek (gondolják, ami közel két évtizede a futballban sikerült az itt is sikerülhet...). A pénz, sikeredző tehát már megvan!

Hamarosan elkészül egy minden igényt kielégítő síugró centrum is! A Kiremitliktepe Ski Jump építési munkálatai - melyet a 2011-es 25. téli Universiade számára készítenek - a tavaly nyári nagy esőzések miatt pár hónapot csúsznak, így az idén tervezett aug. helyett okt.-ben lesz kész! Az Universiade infrastruktúrájára szánt mintegy 30 millió eurós beruházás többek közt egy K95-ös és K125-ös sánc építési költségeit is magában foglalja, mely utóbbinak futurisztikus lesíklótornya a legmagasabb lesz a világon! Becslések szerint 60 m. magasan lesz a torony felső része a talajtól, kb. 5 m.-rel lesz magasabb, mint az innsbrucki Bergisel-torony! A síugró centrumban továbbá sílift, világító berendezés, kiszolgáló épületek, valamint a kifutó végén ellenlejtő, míg amelletti területen közvetlenül egy szálloda is helyet kap! A központban gondolnak majd az utánpótlásra is, hiszen a nagy- és normálsáncok mellett egy K65-ös, K40-es és K20-as tréningsáncok is a projekt részei lesznek! Bajc tanítványai így minden igényt kielégítő sportközpontban gyakorolhatnak majd ezentúl a szlovén és nyugat-európai síugró bázisok helyett!

Hogy a török síugrás jó úton halad, arra bizonyíték a csapat FIS Cup szereplése, mely az elmúlt szezonban 26 pontot szerzett fiatal ugróik, a 16 éves Samet Karta (16 pont) és a 15 éves Faik Yuksel (10 p.) révén! A nemzeti rekordot egyébként a 2006 óta versenyző 24 éves Baris Demirci tartja 123 m.-es (!) ugrásával, melyet egy courcheveli tréningen ért el pár éve!