Üdvözlöm az Urakat!
Először írok ide.
Egy 1991-es Fiesta C 1.8D-m van valamivel több mint egy éve.
Nagyon szeretem, de sajnos vannak hibái. A kasztni a leg elképesztőbb pontokon kezd rozsdásodni, és előfordulnak olyan hibák ami az ezt megelőző autómon (Opel Corsa A 1.0LS nem jelentkeztek)
Ezektől függetlenül nagyon jó autónak tartom. Stabil futóművű autó jó fékekkel, és a formája is tetszik.
Ami miatt mégis segítségért kell ide fordulnom az a motor.
Amikor megvettem az autót 155/13-as téli kerekekkel volt szerelve és minden rendben volt. Ahogy jött a jó idő felkerültek a kicentírozott nyári kerekek 165/80 R13-as méretben. Nem tudom, hogy ezzel, vagy a melegedő idővel függ-e össze, de ezek után a motor gázadásra néha rángatni kezdett. Arra gyanakodtunk, hogy kevés üzemanyagot kap. Adtunk neki többet, de egy idő után újból jelentkeztek a problémák. Ezek után lecseréltük az üzemanyag szűrőt, bízva abban, hogy ez lehetett a hibás. Nagyjából ekkor meg is szüntek a gondok a motorral, de el is érkeztünk az őszhöz, és a téli kerekekhez.
Most, hogy újra itt a tavasz, és visszakerültek a nyári papucsok újra rángat a motor:(
Ezek szerint nem a szűrő volt a hibás.
Maga a rángatás üzemmeleg motornál is jelentkezik, de nem konzekvens módon. Egyszer előjön, máskor nem...
Konkrétan akkor rángat (ha előjön a hiba) amikor alacsonyabb fordulatról egy komolyabb gázt adok, gyorsításnál, vagy emelkedőn és csak akkor szünik meg a rángatás, ha elveszem a gázt. Sík terepen ezt tudom, úgy orvosolni, hogy nagyon finoman gyorsítok, de emelkedőn ez nem segít. Ott csak a gázelvétel marad, esetenként vissza is kell kapcsolnom. Hozzá tartzik a dologhoz, hogy olyan a kerékcsere óta az autó, mintha kicserélték volna a motort a kocsiban. Egy személlyel, gyenge emelkedőn nem bírja el a negyedik sebességet 60km. óránál, holott a téli kerekekkel már 45-nél is kapcsolhattam volna négybe ugyanazona dombon.
Létezik az, hogy a kicsivel nagyobb méretű nyári kerék hozza elő magát a probléma tünetét?
Tudnátok esetleg segíteni tanáccsal, hogy mi lehet maga a hiba oka?
A porlasztócsúcsok ellenőrzése lenne a következő lépés, de egyelőre még várnom kell pár napot mire rákerülhet a sor.
Minden ötletnek, tanácsnak nagyon örülnék!
Üdvözlettel: Zoli