Anikka01 Creative Commons License 2010.04.08 0 0 66

Ha van a családban olyan beteg, akit őssejt beültetéssel lehet gyógyítani, akkor az orvosok kifejezetten javasolják a köldökzsinórvér levételét a születendő gyermeknél.

 

A köldökzsinórvért nem lehet saját célra használni, ha genetikai betegségünk van. Viszont egy családtag genetikai betegésgének gyógyítására alkalmas lehet egy egészséges újszülöttnél levett köldökzsinórvér.

A vérképzőrendszer és az immunrendszer súlyos, életveszélyes betegségeinek gyógyítására rutinszerűen használják. Leggyakoribb a leukémia több fajtájának gyógyítása.

A Szent László Kórházban Budapesten végzik a legtöbb beültetést, évente kb. 200-at.

Én találtam családi őssejtbankot a neten Olaszországban és Franciaországban is, de erről nincsenek bővebb információim. Az biztos, hogy európa legtöbb országában működnek "családi" őssejtbankok.

 

A nemzetközi tudományos tudományos testületek állásfoglalásaikat épp a közelmúltban (2009 végén) vizsgálták felül, miszerint kifejezetten javallott a köldökzsinórvér felhasználás! Ahhoz hogy minél többet tudjanak felhasználni, a lehető legtöbbet érdemes tárolni. Lehetőleg abban az országban, ahol a donor (ill. a család) él, a szállítás biztonsága miatt.

A közcélú tárolást valóban mindenki ajánlja, de Magyarországon nincsen ilyenre lehetőség. A Szent László Kórház működtet egy Alapítványt (Szent László Őssejt Alapítvány), itt olyan esetekben biztosítják a tárolást, amikor egy beteg gyermeknek kistestvére születik, és a kistesó őssejtjeivel jó esély van (édestestvérek esetében kb. 50%) a beteg gyógyítására. Sajnos az alapítvány keretei nem végtelenek.

 

Azt nem lehet előre tudni, hogy egy baba születése után fog-e valaki megbetegedni a családban. Dönteni az őssejt levételről a baba születésének pillanatáig lehet. Az USA több államában minden nőgyógyásznak törvényben előírt kötelessége tájékoztatni minden kismamát a köldökzsinórvér levétel fontosságáról!

A köldökzsinórvér tárolás egyik előnye, hogy azonnal hozzáférhető (donortól több hónap őssejthez jutni, míg a köldökzsinórvér-készítmény legkésőbb néhány hét alatt rendelkezésre áll).

 

Üdv:

Anikk

Előzmény: ElTurco (65)