szedlacsek2 Creative Commons License 2010.03.29 0 0 1516
Több volt, mint egyszerű pénzváltó a Rákosszentmihályon múlt szerdán fényes nappal lelőtt szír Bassam Tarche. A HVG budapesti szír forrásokból szerzett értesülései szerint ő volt az, aki kiközvetítette a titokzatos kilétű marokkói Bhasil Mohammedet mint vevőt a korábban a választási informatikai rendszer programfejlesztésében közreműködő É.B.SZ.K. 2004 Kft. előző tulajdonosainak (HVG, 2010. március 20.). Tarche állítólag gyakran megfordult az É.B.SZ.K. fővállalkozója, az Idom Zrt. által fenntartott X. kerületi teniszpályán is, ezt azonban a néhai pénzváltó ismerősei erősen kétlik, mondván, Tarche testes ember volt, nem kedvelte az aktív mozgással járó szabadidős tevékenységeket.

A férfit akkor lőtte le ismeretlen támadója, amikor szokásos útvonalán haladva autója piros lámpát kapott a Csömöri út és a Rózsa utca kereszteződésében. A rendőrök lapzártánkig a szemtanúkat hallgatták meg, köztük egy szolgálaton kívüli rendőrtisztet, aki történetesen az áldozat kocsija mögött haladt, de a Havaria Press információja szerint nem mert kiszállni.

Az 52 éves, kiterjedt ismeretségi körében – állatorvos végzettsége okán – Dokinak hívott pénzváltónak nem volt unalmas élete. Több évtizede élt Magyarországon, fivérével, Ghassam Tarchéval pénzváltó irodát működtettek a Garay téri piacon. Alighanem a foglalkozásával függ össze, hogy 1997-ben is merényletet kíséreltek meg ellene. Akkor is fegyverrel támadtak rá a X. kerületi Gyakorló utcában, de a tettes célt tévesztett, majd elmenekült, a sértett feljelentése alapján eljáró rendőrök azóta sem találták meg. Tarchéék kezdetben engedéllyel dolgoztak, de 2003-ban a licencüket bevonták, mivel mindkettejük ellen büntetőeljárás indult jogosulatlan pénzügyi tevékenység és pénzmosás gyanújával (HVG, 2003. december 20.). Ebben az ügyben hallgatták le a csapatot a nemzetbiztonságiak, akik – e beszélgetések nyomán – felfigyeltek Tarche és Molnár Csaba akkori rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénzmosás elleni osztályvezetője, a Kulcsár Attila-féle K&H-s brókerbotrány főnyomozója közötti kapcsolatra.

A szír és a rendőr alezredes nexusa okán utóbb mindketten a vádlottak padjára kerültek – ez volt az emlékezetes „süteményes” büntetőügy (HVG, 2004. január 24.). A vádat, amely szerint Tarche baklavával és keleti népművészeti tolltartóval vesztegette meg a rendőrtisztet, Túri András ügyész, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jelenlegi szakállamtitkára képviselte. Az évekig húzódó eljárásban a vádlottakat felmentették. A Tarche fivérek eredeti büntetőügye – amiben a pénzváltó fél évet előzetes letartóztatásban töltött – megismételt eljárásban első fokon folyik.

A Doki azóta, hogy kénytelen-kelletlen bezárta Garay téri irodáját, alkalmi pénzváltásból élt, ügyleteit elsősorban a józsefvárosi piacon kötötte. Özvegye és testvére a Tv2 Naplóban elismerte, hogy gyakran milliós összeg volt nála, aznap, amikor megölték, például tízmillió forint, amit este a testvérének kellett volna átadnia „üzleti okból”. A pénzváltók munkáját – és az áldozatot is – ismerő informátorunk hasonlóan vélekedik. Szerinte aki ezen a piacon mozog, általában tetemes készpénzt hord magánál, a támadók biztosra mehettek. Dokinak egyébként, úgy tudni, nem volt haragosa, precíz üzletfélnek ismerték, sohasem maradt adós. Elképzelhető azonban, hogy olyan kuncsaftja is akadhatott, aki nem akarta megadni a tartozását – spekuláltak a HVG-nek az egykori ismerősei környezetében.

Úgy tudni a rendőrség Tarchénak köszönheti, hogy annak idején elkapták Abed el Hasant, Kulcsár pénzszállítóját, akit a Fővárosi Bíróság Varga Zoltán vezette tanácsa első fokon 1 év 8 hónap fogházra ítélt jogosulatlan pénzügyi tevékenység és pénzmosás miatt. A büntetését már „leülte” előzetesben és házi őrizetben, így jelenleg szabadlábon van, ismét pénzváltással foglalkozik. Neki például lehetett oka neheztelni Tarchéra – föltéve, hogy tudott a honfitársa és Molnár közötti információáramlásról.

Ezzel együtt a család kifejezetten rablást gyanít. Tarche közeli ismerői „70 százalékosra” taksálják ezt a leginkább kézenfekvő forgatókönyvet, s úgy tudni, erre hajlik a rendőrség is – miután a szemtanúk szerint az elkövető a gyilkosság után kiemelt egy aktatáskát a járműből. Eközben vizsgálja, „nem függ-e össze az eset a Kulcsár-üggyel” (a HVG tudomása szerint az áldozat más ügyben nem adott információt a nyomozóknak). Elfogásakor egyébként maga a fővádlott is küldött fenyegető tartalmú üzeneteket, egyebek mellett Molnárnak, illetve a saját valló vádlott-társának, Kerék Csabának ígérve nehéz perceket.

Kulcsár „átka” beteljesedett, a sütis ügy után ismét vádat emeltek Molnár ellen, ezúttal hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt, mert állítólag elodázta a nyomozás elrendelését a K&H-ügyben, illetve kedvezett Kulcsárnak (akit egyébként ő fogott el Bécsben). Molnárt ebben az ügyben tavaly mentették föl első fokon – az ügyész fellebbezett –, rendőri karrierjének mindenesetre vége szakadt. Partvonalra szorult, informátora pedig ma már halott.

Kulcsár ügye áprilisban kezdődik másodfokon. Törvényszéki berkekben szinte biztosra veszik, hogy az ítélőtábla visszadobja első fokra az ítéletet, ami voltaképpen az ügyészségen tett „tényfeltáró” vallomása ellenére súlyosan, nyolcévi szabadságvesztéssel és vagyonelkobzással büntetett Kulcsárnak kedvezne a leginkább.