Yoshi Creative Commons License 2010.03.29 0 0 4446
ez elég nagy ... szóval érveljünk

1. ez egy ténymegállapítás - nem kiálltotta ki magát minden oroszok cárjának, bár kétségtelen, hogy mostanra megkerülhetetlen tényező lett kb élete végéig az orosz politikában, lásd jelenlegi helyzet, amikor kb senkit se érdekel, mit mond Medvegyev, a lényeg az, hogy mit mond Putyin
teszem hozzá, a dolgo érthető, lévén gyakorlatilag az elmúlt ... 100? év orosz történelmében ő ért el a legtöbbet az ország érdekében (na, nem túl erős a mezőny, gondoljunk csak Jelcinre...)
amit mindenképpen a javára írnék, az, hogy a játékszabályokat tudatosan betartja (elnöki hivatalt nem váltotta egy fehérorosz-orosz államszövetség elnökségével, megtehette volna)


2. valóban, a médiában rendezett egyfajta "tisztogatást"
tényleg nem szép dolog, nem egy nyugati kormányzat leplezetlen irígykedéssel szemléli a dolgot azért :)
az, hogy hivatalból a gonosz birodalmának kellene tekintetni azUSA-t, az elég marhaság...
tény, hogy kiemelik a negatívumokat és szeretnek azokon csámcsogni kicsit, de ezt nevezhetjük hagyománytiszteltenek is :)

3. nem csak energetikában lépték ezt meg - gyakorlatilag az ipar összességében
egyrészt ez nyugatról mindenképpen visszataszító, azonban az, ami ott privatizáció címszónál futott, az is
másszóval nem kell félteni a a szenvedő feleket sem, nem igazán tehetségük és a családi ezüst okos befektetésével lettek gazdagok ("csak az első milliómról ne kérdezzenek")

más kérdés, hogy a módszer semmiképp sem volt "elegáns" és bizony irányított volt

az, hogy revolverezne Putyin az energiahordozókkal... nos, lebegtetve van a kérdés, igen erősen, főleg az európai piacon - főleg az európaiak által
tény, hogy egészségtelen a függés, változtatni kellene, de "galibát" eddig csak Ukrajna és (majdnem) a fehéroroszok okoztak - két oldalról lettek megmogyorózva miatta - Putyinék nagyon, de nagoyn szeretnének megbízható, kiszámítható partnernek mutatkozni (lévén a bizalom azért ingott, amikor csak úgy belegázoltak Hodorovszkijákba, ileltve ami fontosabb, kipakolták a nyugati energetikai cégeket oroszo.-ból (piszkos ügy volt), és szükségük van a nyugat gazdasági jóindulatárra, főleg, mivel iparuk modernizációja még sehol se tart...)

a legtöbb esetben, amikor arról van szó, hogy "oroszo. gázzal zsarol x. országot" akkor valójában arról van szó, hogy az addig töredékáron adott energiahordozók árát szeretnék legalább világpiaci ár környékére emelni - főleg, ha mérsékelten barátságos az illető állam
ha jobban belegondolunk, akkor ez tulajdnoképpen érthető... ha már olcsóért adok neked valamit, lennél szives igazodni az érdekeimhez.. vagy vedd meg piaci áron.

4. erős, központi kormányzatot épít ki Putyin éppen, ami erősen szembemegy a nyugati önkormányzatiság jelenlegi terjesztésével - mondjuk, ahogy olvasni lehetett, alapvetően ezekért a kormányzóságokért nem kár..

5. rumors and accusations - tény, hogy rendkívül gyanús sok ügy (avgy ne mcsak gyanús, lásd polónium....)


II/1.
Putyinék rendkívül taktikusan kavarják a szart pl Irán tekintetében (mert mit ígérnek és mit adnak? hogy ígérik és hogy adják? mit szállítottak le oda? és amoda?)
az egész egy alacsony kötlségvetésű, nagy hatékonyságú USA szivatás - már csak a hagyományőrzés jegyében
nem szép dolog Washingtonból nézve, de biztosan vicces Moszkvából nézve (bár pont a ma reggel okán Moszkvában is redőzöttek a homlokok... ja, igen, és lényegi kérdésekben erősen támogatja de legalábbis hozzájárul az USA lépéseihez Putyin... olvass utána, mi volt az afgán beavatkozás _előtt!_)

2. This just to practice, dude!
oroszok nem hülyék
velük határos hasonló hatalommal csak óvatosan...

3. meg mindenki bejelentette az igényét
most akkor a többiek is sárosak? majd megegyeznek szépen...

4. a mostanában az a 80-as évek volt (még szu), ha a kedves szerző a Borejre gondol, akkor több szempontból is.. hm ... téved