sancibácsi Creative Commons License 2010.03.25 0 0 1351
Kicsit járt még tegnap este a történet. Nem személyeskedni, akarok, hanem a 'jelenséggel' kapcsolatban engedtessék meg:
Valószínű, hogy a fő motívum nem a hozzá nem értés, hanem mint a megnyitóban írtam, a spórolás volt. Jóérzésű ember nem követ el ilyen merényletet saját maga (és családja) ellen. Így az építés sokkal olcsóbb volt:470 ft-os samott helyett 47 ft-os putnoki tégla, a maghoz sem kell használni tűzálló habarcsot, megteszi az agyag-homok kályhás habarcs, stb.
Én az építőipar más részeiben is jártam, építésvezetőként több munkafolyamatra kellett különböző szintű rálátással rendelkezni. Jártamban-keltemben azonban rengeteg olyan építkezést láttam, ahol az utcáról ordított a spórolás! Kevés, vagy rosszul beépített anyagok, kókányolás még tartó szerkezetetnél is tetten érhető. Ilyenkor vagy az anyagon spórolnak (kevesebbet-vékonyabbat, vagy egyáltalán bele sem teszik), vagy a technológián: egyszerűsítenek hogy hamarabb végezzenek.
Szóval ez a magyar jelenség, ami oly sok kivitelező céget (főleg generálosokat, akik anyaggal együtt dolgoznak) jellemez ide is megérkezett:
Álljon itt most két példa:
http://koos.hu/2010/03/22/ismeros-%E2%80%99kivitelezo%E2%80%99-epiti-a-hazamat/
Ez építkezéssel kapcs-os, de van itt kályhás témában is a fórumból, Kristof71-től (bontott cserépkályha topik 850-es hsz:
"Aha, az összes régi cucc megy vissza, esetleg visznek magukkal egy két cserepet, kemencesamottot. Dolgoztam ilyenek után, a néni meg volt lepve, hogy a kályhát a talapzatig lebontottuk és 12 zsák sitt összejött. Divat még ma is a V-ben való megbontás, a legolcsóbb átrakás sajnos így megy. Egy nap alatt kész, alig van sitt és a legolcsóbb. Szegény kuncsaft örül, hogy jó üzletet kötött és milyen ügyes, hogy túljárt a drágábbak eszén. Aztán persze jön a feketeleves: melltéglák kidőlnek, kiborul az ajtó és előjön a híg lé. Mindez 4 év alatt. Divat még tűztérben dupla tatai hornyolt cseréppel forsríbolni 2 csempesor után. Nagy divat a 4x2,5x7-es kályhákba 3-as járatot és hardmutot tenni, vagy kisötöst és hardmutot. Ez is olcsó, csak ha eltömődik akkor lehet szétkapni a kályhát teljesen.

Láttam olyat, hogy a tűztér 3-as samottal volt kirakva, oldalról cseréppel megtámogatva a járatok felől.

Tisztességes munkát elvégezni, normálisan samottozni a fent említett méretnél rendes lengyel járat esetén 80-100e Ft-ból kihozni alig lehet. Akkor esetleg, ha a szomszédban van a tüzép és a barátodnak raksz át a közös udvarban, a tüzép mellett.

Ja és az építéshez szükséges anyagok sem odarepülnek, hanem beszerzed és odaviszed. Esetleg VÁLLALKOZÁSOD is van ami havi minimum 80000Ft.

Talán még az iskolád is sok pénzbe került és még papírod is van róla.

Még az is elképzelhető, hogy BÉLYEGZŐD is van és SZÁMLATÖMBÖD és még minősítést is tudsz írni a kályháról ami állítólag idén kötelező lesz, mert CSAK akkor biztosítják a lakásod.

Ezek nélkül nyugodtan lehet kályhát 80-ból rakni.

Az erdélyi teljes nyugalommal végezhet szar munkát, kit érdekel, ki éri el, hol a garancia?"
Sajnos az a tapasztalatom, hogy a 'piac' nem veti ki a szar munkát olcsón végző kivitelező cégeket, vállalkozókat. Ne legyenek illúzióink tömegkályha területén sem!