IWAS Creative Commons License 2010.03.24 0 0 1655

Egy kis statisztikát csináltam a magyar vörösborok áráról a három legismertebb internetes borküldő cég honlapjáról merítve az adatokat. Mesterségesen 6 árkategóriát hoztam létre: 2 eFt alatt, 2-3 eFt, 3-4 eFt, 4-6 eFt, 6-9 eFt és 9 eFt felett. A borok fele az első két kategóriába tartozik (23% és 27%). 16% 3-4 eFt, 15% 4-6 eFt, 9% 6-9 eFt, 10% 9 eFt feletti árú. A legdrágább 5 bor: Ráspi Máté Cuvée 2006 50.000 Ft, Gere Attila Cuvée 2007 25.000 Ft, Gere Kopár 2003 19.990 Ft, Bock Magnifico 2006 19.600 Ft, Bock Capella 2006 17.400 Ft. Ahogy már korábban is írtam: "Azt gondolom, hogy kb. 4-6 ezer Ft felett már nem a borért fizetsz, hanem valami másért." A magyar vörösborok 19%-a (nem a mennyiségé, hanem a választéké; összesen 50-55 ilyen bor van) esetében a 6 eFt feletti ár arra utal, hogy ezekre a borokra nagyobb a kereslet, mint a kínálat: vagyis addig emelik az árukat, amíg a keresletet le tudják szorítani a kínálat szintjére. A minőség oldaláról közelítve meg a kérdést – legalábbis elméletileg – a 4-6 eFt-os borok között is vannak ugyanolyan jó minőségűek, mint az az 50-55 magyar vörösbor, amely 6 eFt-nál drágább. A minőséget csak egy bizonyos szintig lehet emelni ("brutális" hozamkorlátozás, kézi szüret az optimális időben, bogyóválogatás, kíméletes préselés /kisebb lékinyerés/, drága hordók használata stb.), ugyanakkor az ár emelésének nincs felső határa.