Zottjoghurt Creative Commons License 2010.03.20 0 0 4274

Nekünk még egy céget sem engedélyeznek. Osonó LGB ügynökök mindent felgyújtanak. Igy tényleg nem lehet...

 

-------------
Az 1980-as évek elején meghirdetett Mikro­elektro­nikai Kormányprogram újabb lehető­sé­geket ígért a hazai félvezetőipar környezetében dolgozó cégek, és ezzel együtt tanszékünk számá­ra is. A Kormányprogram egyik célja a szemlélet­váltás volt; az, hogy a tervező mérnökök áramkö­reik megvalósításakor ne nyomtatott áramköri lapon történő áramkörépítésre gondoljanak, ha­nem integrált áramkörben történő megvalósításra. Ehhez a szükséges technológiát a Mikroelektroni­kai Vállalat (MEV) biztosította volna. A kormány­program keretében négyezer elektronikai tervezőt kellett volna átképezni az új koncepció alkalma­zására. A tanszék itt komoly tanfolyam-szervező, oktató munkára kapott megbízást. Ennek kere­tében 1984-ben pár hónap alatt született meg a „Mikroelektronikai berendezés-orientált áramkörök tervezése” című kétkötetes tankönyv, az úgyne­vezett BOÁK-tankönyv.

A Kormányprogram keretében megvalósítan­dó hazai tervezőrendszer létrehozásában is részt vett a tanszék. A feladat teljesítéséhez egy kor­szerű VAX számítógéppel gazdagodtunk. A MEV lehetővé tette, hogy az IC tervező programjait a tanszék oktatási célra szabadon felhasználja. A saját fejlesztésű programokkal együtt így 1986-ra jól használható IC tervező bázis állt a tanszék rendelkezésére. Sajnos a Mikroelektronikai Vállalat Fóti úti telephelyén 1986-ban keletkezett tűz az egész magyar mikroelektronika fejlődését hosszú időre reménytelenné tette.
------
Hátborzongató emlékeim vannak 1986-ból az újpesti Mikroelektronikai Vállalat égéséről, ahol több olyan palack volt, melyből 3 milligramm/légköbméter halálos adag. A mikroelektronika tüze olyan borotvaélen táncolós határeset volt, hogy ha az akkori vállalatvezetése nem a legkorrektebb tűzbiztos, robbanásbiztos helyen tárolja a palackokat, akkor szörnyű tragédia lehetett volna.

 

Ebből is látszik, hogy nem véletlen tűz volt. Majd pont a tűzbiztonságot felejtik el az épitéskor.

 

 

Előzmény: tkoz (4265)