Üdv Mindenkinek! Vannak itt valakinek Orion HS 40 hangfalai? Valami tuningolás, ilyesmi? :-) Nekem már 2 párom is van, korábban volt mindenféle, a korabeli és az újabb hifi magazinok által legjobbnak kikiáltott, igaz, alacsonyabb árkategóriás dobozaim, mint pl. Heybrook HB1, JPW Sonata, Mission-ből és Tannoyból többféle, de hallottam már az igencsak muzikális Epos M12-t és M15-öt és még sorolhatnám...... Csinnadratta-csinn-bumm-tucc-tucc hangdobozok nem érdekelnek, ugyanis 99 %-ban klasszikus zenét hallgatok, tehát nekem nem a wattok és a dörömbölés kell, hanem a minél élethűbb hangzás. Viszont, valami ebben a HS 40-ben megragadott, mégpedig nem is kicsit. Első hallásra lehet hallani, hogy igencsak jó a tere és van lendülete, de vannak hibái is, melyeket könnyűszerrel ki lehet javítani. Sajnálom, nekem az alsó árkategóriás dobozok ezentúl az Orion HS 40-nél kezdődnek...... A hiba legfőbb oka a primitív hangváltóban keresendő, amelyet legfeljebb mementónak érdemes a dobozban benne hagyni. A módosítás legnagyobbrészt egy aranykezű, lánglelkű barátomtól származik, aki nem volt rest és kiküszöbölte az eredeti hangváltó hibáját, miszerint a magas szekció túl "alacsonyról" kap frekit és emiatt, nagyon sok példányon megfigyelhető a magasak károsodása. Ráadásul a hangdobozok hangi paraméterei is összehasonlíthatatlanul javultak. Ha valaki meg szeretné építeni, csak rajta, rajta, a csatolt képen látható a kapcsolása, de közben történt némi módosítás: a mélyek előtti másodfokú tag bipoláris elkója nem 33 uF, hanem legyen inkább 22 uF (már lusta voltam átrajzolni; a Rauh márkajelűt ajánlom, 100 V-os kivitelben). A magasak előtti kondi legyen legalább Wima, igényesebbek átköthetik még 33 vagy 47 nF-os kis kondenzátorral, hogy tutira vigyen minden magasat. Természetesen némi egyszerűsítés is lehetséges, ha valaki spórolni és/vagy lustálkodni szeretne, kihagyható a magasak előtti másodfokú, párhuzamos tekercs - ez utóbbi amolyan biztonsági alkatrész, hogy még véletlenül se kerüljön rájuk túl alacsony freki és/vagy pedig a mély szekció előtti másodfokú tag (az előbb említett 4,7 ohm + 22 uF bipoláris elkó). Aki esetleg attól félne, hogy a loudness-es lesz a hangkép, örömmel jelentem: nem lesz, a közép-tartomány teljesen tiszta marad, sőt, a sávszélek összehasonlíthatatlanul jobban megjönnek, a térhatás sem romlik. Hogy a mélyek ne kóvályogjanak, azaz a dobozok mély-rezonanciáját egyenletesen elosszuk, érdemes még tömni vatelinnel vagy vattával, annyival, amennyi még lazán belefér (1-2-3 liter; nekem a 2 párom gyárilag különbözőképpen volt tömve). Ha valaki az impedancia-menet miatt aggódna, megnyugtatom, hogy nem lefelé, hanem a kereszt-freki tartományban inkább felfelé megy, a maximum 2,2 kHz-en van: 12 ohm, amely semmiféle gondot nem okoz, a minimum pedig 8 kHz közelében 2,8 ohm, amely az eredeti váltóval is ugyanennyi vagy talán még kevesebb, ugyanis ez a magas sugárzók tulajdonsága miatt van így. A fázistolások is teljesen rendben vannak, a legnagyobb 36 fok és induktív (már nem emlékeszem, melyik freki-tartományban). Kapacitív fázistolás szinte alig van, talán néhány fok, ezekből is látszik, hogy már ezért is igencsak jó hatásfokú dobozokkal van dolgunk, a kisebb teljesítményű, csöves masinák is szeretni fogják, ugyanis nem csattog bennük meddő teljesítmény. Mivel teljes másodfokú szűrővel van dolguk, ügyeljünk minden alkatrészre vonatkozóan az értékek pontosságára.
Van azonban még egy Orion-doboz pár, amelynek ugyanez a hangszóró-készlete, mint a HS 40-nek, csak a fele (azaz egy mély + egy magas), ez pedig a HS 20. Már találtam valakit, akinek van, arra várok, hogy meghallgathassam...........