DJG Creative Commons License 2010.03.17 0 0 396
Vagy fel kell tenni a saját illesztőjét, vagy nem kell, esete válogatja.

Arról van szó alapjában, hogy otthoni, pár fényképet beszkennelő felhasználáshoz még elmegy, amit adnak hozzá. Akinek azonban rendesen, esetleg nyomdai minőségben kell szkennelnie, esetleg csak otthoni célra, de vannak igényei is, az mindig harmadik forrásból származó, univerzális szkennerprogramot használ. Ilyenből több is van, a legelterjedtebb a VueScan és a SilverFast. Egyik sincs ingyen. Én az elsőt használom legalább egy évtizede, a legjobbnak tartom.

Ezek tipikusan sok száz, sok ezer szkennertípust támogatnak (részletek a gyártók oldalán), van olyan, amelyet teljesen önmaguktól, és olyan is, ahol ugyan fel kell tenni a szkennerhez adott illesztőt-programot, de akár egyszer se kell elindítani az utóbbit. Ezt a programot fogja például a VueScan a háttérben a szkenner vezérlésére használni, csak erről van szó. Minden egyéb az ő dolga.

A képszerkesztő programokban gyakran jelen levő TWAIN/Acquire modul valahol a kettő között van. Általában azért sokkal többet tud, mint a gyári kezelőprogramok, de jóval kevesebbet, mint például a VueScan.
Előzmény: drdoktor (395)