7fő Creative Commons License 2010.03.16 0 0 5318

Fogalmam nincs miért nem sorszám szerinti helyére teszi az Index a hszeimet. :)

 

Én a logikailag hiányosan, vagy szabálytalan következtetéssel szerzett bizonyosság tulajdonosait nem nevezném buta embereknek.

 

Gondolkodásunkat nem a szabályok precíz betartásával szervezzük. Ösztönösen vagyunk nagyobbrészt logikusak, de mint látható felületesen gondolkodással is juthatunk objektív bizonyossághoz. Az összes esetből levonható induktíve ugyanaz a következtetés objektív bizonyosságot ad. Ha az első, vagy bármelyik egyetlen-néhány eset alapján tesszük ugyanezt, az eredményt tekintve ugyanazt kapjuk. De ugyanazt kapjuk eredményül, ha csak csökkent számú esetről van tudomásunk. Ha nem ismerjük föl, nem tudatosul bennünk következtetésünk hiányos, szabálytalan volta, akkor az objektív bizonyosságunk egyenrangú lesz azokéval, akik adekvát logikával jutottak meggyőződésükhöz.

 

Hazugságnak sem nevezném azt, amikor valaki bizonytalanság állapotából indokolatlanul vált át bizonyosságba.

 

Visszatérnék erre a  „nem vagyok benne biztos, hogy…(van Isten)” – biztos vagyok benne, hogy …(van Isten)” kettősre és arra, hogy ez egy összetett állítás, Isten helyére bármi illeszthető.

 

Az állítás első fele a bizonyosságra, második része a bizonyosság tárgyára vonatkozik.

 

Előfeltétel az, hogy objektív bizonyossághoz, csak objektív bizonyítékokkal juthatunk.

 

Ezért amit nem bizonyítékok, tények alapoznak meg, azt az ismeretünket nem értékelhetjük bizonyosnak, az nem a tények bizonyossága. Ha mégis így járunk el, akkor nem a bizonyosságot hazudjuk, hanem annak minősítésében követünk el tévedést. Rosszul ítéltük meg eljárásunk eredményét, olyasvalamit tekintettünk bizonyosnak, amelyhez kellő alapozottsággal nem rendelkeztünk, ezért bizonyossá minősítése érvénytelen. Az eredményt csak a bizonyosság feltételezésének, hipotézisnek hívhatjuk.

 

Akkor hazudnánk, ha a szubjektíve bizonytalannak tartottat objektíve bizonyosnak állítanánk. Tudom, hogy valami, csak valószínűségi ismeret, ennek ellenére mégis azt állítom, hogy bizonyos. Önmagamban ez azért nem játszódhat le, mert ha a valószínűségi meggyőződésem feladom, akkor nem hazugság, ha pedig megtartom, akkor nem lehet a hazugságom új meggyőződés.

Előzmény: consciousness (5300)