Hepci Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1602
Persze, igazad van, csak azt akartam jelezni, hogy kés függvénye az élezés. Egy alig használt, skandináv pengéjű késnél ez a ráfektetős, oda-vissza húzogatós módszer jó, mert ha szöget tartana és nem síkban vékonyítja az anyagot, elég hamar eljuthat oda, hogy a vágás nehéz lesz a késsel (túl vastag anyag a fokozatosan tompuló szögű, vékony élszalag kezdeténél). Ha nagyon tompa lenne a kés, nyilván érdemes lenne hasonló technikával, de sokkal brutálisabb kövön (kaszakő) vékonyítani a profilt először.
Aki viszont egy kézzel köszörült japán kést így próbálna élezni, nyilván síkhülye, mert azok kellően vékonyak gyárilag és a konvex élszalag folytatása felfut a penge hátáig.
Előzmény: faqkac (1601)