Törölt nick Creative Commons License 2010.03.13 0 0 5238

amennyiben nem tudhatom, hogy a hitem alakítaná a jövőmet, ..

 

 

Szerinted hogyan "tudható" ez meg? Nyilván nem úgy, hogy valaki azt mondja, hogy én tudom, hogy így van, és ezt most tudomásodra hozom, vagyis most akkor megtudtad....:) Amíg nem figyeli meg az ember, nem látja meg az összefüggéseket a saját hitei és a saját "valósága" között, vagyis tapasztalati úton nem győződik meg róla, de elhiszi ezt, addig ez is csak egy "átvett" hit.

(Ami fontos, hogy a hit szót alatt itt  erős, "stabilizálódott" gondolatokat, meggyőződéseket értek, amik a "valóság" megnyilvánulásaira vonatkoznak)

 

amennyiben nem tudhatom, hogy a hitem alakítaná a jövőmet, akkor pont ugyanannyira nem tudhatom a pozícióm valós értékét a jövőm szempontjából akkor se, ha azt tőlem független faktorok alakítják majd ki, és akkor se, ha történetesen mégis a hitem milyensége határozná meg. És mivel nekem az igazi érték lenne a célom, ezért nem elégedhetek meg őszintén a hitt pozícióm értékével.

 

De ki határozza meg az érték-et? Te magad? Vagy átveszed mások értékítéletét, és ahhoz képest nézed a magad értékét?

 

Itt van pl. a korábban említett "megalázott" úr:) Számára vajon mi az érték? Vajon mindenki ugyanolyannak "ítéli" ténykedését? Biztos, hogy nem. Ha neki tetszik, amit csinál, miért ne lehetnének még rajta kívül olyanok, akiknek szintén tetszik? És persze olyanok, is, akiknek nem. Akiknek tetszik, azoknak a "valóságában" ő jó fej. Akiknek nem tetszik, azoknak a "valóságában" ő "ciki". Melyik értékrendet válassza ő? Jó fejnek gondolja, higgye magát, vagy cikinek? Mert az ő "valósága" az lesz, amelyik hitet választja:) szerintem. És ahogy korábban a másik topikban említettél egy olyasmit, hogy "a végtelen lehetséges jövőből kiválasztja valaki a legrosszabbat", az jelen példánál úgy festene, hogy nagy valószínűséggel meghatározza valamilyen formában az ő "jövője", elkövetkezendő "valóságai" minőségét az, hogy melyik hitet fogadja el "érvényesnek".

 

Szóval mit nevezel "igazi értéknek" ebben az összefüggésben?

 

Remélem, jól megkevertem az egészet:))

Előzmény: consciousness (5235)