Ha a reinkarnáció korai időszakban tanított változatát nézzük, én úgy tudom (ha rosszul, akkor az összes további kapcsolódó szöveget felejtsd el), hogy a reinkarnáció során az élőlények széles skálája formájában kerül a lélek vissza az életbe.Tehát az, hogy jelen pillanatban ember vagy, az nem jelentette azt, hogy a következő életedben is az leszel.Ismétlem, hogy ha jól tudom, akkor ez időközben átalakult úgy, hogy ha egyszer elérted az ember változatot, akkor a következőkben már csak mint ember születsz újra.Lényegében a feltámadás a reinkarnálódásnak egy tovább fejlesztett változata, több pozitívummal.
A keresztény felfogás pedig tudomásom szerint kettős.Egyrészt hangoztatja az ember szabad akaratát, másrészt meg kívánja tartani az eleve elrendeltség fogalmát.A kettő összeegyeztethetetlen.Látszólag mindig a szabad akarat és annak következményei érvényesülnek, mellette azonban tanítják változatlanul, hogy Isten mindent tud rólad és előbb tudja a kívánságodat is, minthogy azt ima mellett elmondod.
Az Istenbe vetett bizalom az embert érő súlyos csapások alkalmával megrendül, vagy meg is szűnik, bármennyire vallásos valaki.Ugyanis nincs kimondva, hogy ez az élet megpróbáltatás, az emberi lélek számára.Ha nem az lenne, akkor értelmét veszítené az Utolsó Ítélet is.Másrészt:az Utolsó Ítélet egy félelemkeltő valami, hiszen felmutatja az örök elkárhozás lehetőségét.Ezzel mintegy kényszerítő vallási tézissé válik a szabad akarattal szemben.
Sajnos a vitapartnerem (prophet1) nem akar bonyolultabb részek megvitatásába bocsátkozni.leragadtunk a teremtésleírás logikátlanságainál, aminél nem lehet szimbolikusságra hivatkozni.