zzombie Creative Commons License 2010.03.12 0 0 24409
Ez egy nagy igazság!
Szerintem az MLM főleg azzal veszi el az emberek eszét, hogy a legtöbbnél elég komoly motiváló és self-help dumát nyomnak alá. Alapvetően nem hülyeség az ilyen. Én értékesítőként dolgozom (nem mlm :)), továbbképzéseken a szakmai részt nálunk is megspékelik némi motivációs szósszal. De tudják a mértéket, ez csak ahhoz kell, hogy az esetleges fásultság helyett adjanak egy kis lelkesedést.
Az MLM-nél viszont nyakló nélkül a teljes Dale Carnegie és Napoleon Hill életmű szájbarágós verzióját a résztvevők nyakába öntik.
Főleg az életben sikertelen (sokszor fiatalkorban elviccelt tanulás idősebb korban bosszulja meg magát, de akkor már ki látná be, hogy ezt ő b...ta el és igenis konkrét tudást, szakismeretet kell szerezni fáradtságos melóval?) emberek harapnak rá a motivációs dumákra és ez el is veszi az eszüket.
Annyiból hasonlítanám szektához az ilyen szervezeteket, hogy ott is a pszichológiai igényekre csapnak le. Az "értékes vagy, mi szeretünk, tartozol valahová" hívószavak komolyan befolyásolhatnak egy boldogtalan embert.
Előzmény: Törölt nick (24406)