kémember Creative Commons License 2010.03.11 0 0 28068
Hogy sancibácsi mit mért, mint az expert tábla vízfelvétele, azt nem tudom, de nem vagyok biztos benne, hogy egzakt volt a vizsgálati körülmény.
A diskurzus nem egy termékről szól, hanem a formahabosított EPS-ek vízfelvétele a téma. Ezeket az anyagokat 1991 óta gyártják a világban sokfelé, most hirtelen csak a Schwenk, awa, swisspor, bachl jut eszembe, ismert, nagy német, svájci, osztrák cégek. Nem hiszem, hogy az osztrák, német minősítő intézetek engedélyezték volna ezeket a termékeket, ha magas lenne a vízfelvételük.
Amit sancibácsi parasztvakításnak tart, az tényleg eltérő gyártástechnológia. Az ilyen lábazati anyagok formahabosítással készülnek. Ezek a termékek már alapból kedvezőbb vízfelvételi értéket mutatnak, mint a normál, úgynevezett blokkhabosított termékek. Az expert típusú anyagok ráadásul más alapanyagból készülnek. Itt nem a szín a lényeg, hanem az alapanyag fajtája. Van fehér is belőle (az austrotherm palettáján az oázis készül ilyenből), és van különféle színes. Ezek vízfelvétele ott van az xps-ek környékén.
A nedvességtartalom mérésének pedig megvan a maga szabványa. Ha nem annak megfelelően lett mérve, úgy nem hiteles, nem reális a mérés. Éppen ezért, én az ÉMI és a többi vizsgálóintézet mérésében jobban bízok.