7fő Creative Commons License 2010.03.10 0 0 5225

„Na de ha a bizonyosság feltétele szerinted is az, hogy a szubjektív valóság igazoltan, bizonyítottan egyezzen meg az objektívvel, akkor az hogy teljesülhetne bizonyíték és igazolás nélkül? És a kettő kombinációjára nagyjából ugyanez igaz, mivel ott a gyakorlati fél nyilván elégtelen önmagában, és az elméleti félnek kéne teljessé teljessé tennie azt, de ha az elméleti résznek köze nincs a bizonyosság kritériumaihoz, akkor nem is vihetnek hozzá közelebb.”

 

Bizonyíték és igazolás nélkül nem, természetesen nem teljesül a bizonyosság. Azt hol állítottam, hogy az „elméleti félnek” felemnek nincs köze bizonyosság kritériumaihoz?

 

Bizonyosan igaznak tekinthető premisszákból bizonyosan igaz következtetéshez juthatunk. Jellegében ugyan más, mint a tárgyi, de vele azonos értékű bizonyíték, amire vonatkozik, a teljes igazságot szolgáltatja.

 

Valaminek a bizonyítása általában összetett és csak ritkán egyszerű eljárás. Összetettségét elemeinek a száma, és a bizonyítás módja adja. Elemei bizonyosságához tárgyi-logikai bizonyítási eljárással, ezek kombinációjával juthatunk. Előfordul, hogy tárgyi, de az is, hogy logikai úton nyert igazság az alapja egy logikai következtetésnek, amelyből pedig újabb tárgyi bizonyítékokhoz juthatunk.

 

A bizonyításnak nehézségei vannak. Eszközök, eszközeink nélkül tárgyi bizonyítással csak olyan igazsághoz juthatnánk, amelyet az érzékszerveink határai még megengednek. Ezek a nehézségek korlátokat jelentenek. Elvben hiába bizonyítható bármi, ha az időben és a térben ennek nincsenek meg az előfeltételei.

 

Megeshet, hogy minden kétséget kizáró bizonyosság nem szerezhető arról, hogy meteor okozta az ominózus jelenséget, igaz ugyan az is, hogy arról sem tudhatunk semmi biztosat, hogy más okozta volna. Marad az ok 50-50% a meteor vagy más között. Egyelőre eldönthetetlen, vagy csak valamelyik valószínűbb, amely nem zárja ki egy későbbi bizonyosság megszerzését. DNS vizsgálat is olyat bizonyít, amelyet nélküle korábban nem tarthattunk bizonyosnak.

 

De ne feledkezzünk meg arról, hogy a bizonyosság alapú igazság, vagy hűen igaz, vagy tévesen hamis meggyőződés, nem pedig hazugság, ami pedig nem bizonyosság az valószínű igazság és nem hazugság.
Előzmény: consciousness (5223)