Kiadtak egy alap csomagot x összegért amit egy darabig _ingyen_ frissítettek amíg fel nem törték fél év után. Minek támogassanak tovább olyat platformot ami nem hoz több pénzt? Ez a ross-tech-ket kivéve mindenhol így van. Lényegesen kevesebb mennyiséget adnak el és jóval veszélyesebb üzletág.
Nincs szó semilyen öszzefogásról, csak nem árt néha a másik oldalról is felmérni a dolgokat.
2005-benrendeltem az első HEX-CAN kábelem németországból. USA szállításra nem volt idő, mert várták az autót amihez kellett. Neves legális diag felszereléssel foglalkozó cégtől ami a mai napig üzemel. Több mint 300 EUR-ért. Akkor még ezen a országrészen azt sem tudták mi az a CAN. Megjelent a beta 510, és meghalt a kábel.
Mert lengyel klón volt, mert átb@asztak. A forgalmazó sem tudta mi a gondja, küldött másikat azzal meg tudtam csinálni az autót majd szintén meghalt. 3 hónap szenvedés után tudtam újra használhatóvá tenni a kábeleket és bár azóta vehetnék eredetit, de nem teszem és inkább használok 5052-t ha a klón nem elég.
Akkor kit okoljon az ember? A resellert aki azt sem tudja mit árul? Saját magam amiért megbíztam a hivatalos forgalmazón kívül másban?
Vagy az eredeti gyártót amiért 10$-on spórolt hardveren és engedte hogy idáig fajuljon a történet, hogy mára a 3. találat a googleban már klón kábelre mutat, de leszarják, mert nagy tételben még így is megéri és már amúgy sem tudnák visszafordítani a folyamatot.
Ezért gondolom, hogy 2010-ben joggal kérnek pénzt frissítésekre, főleg ha az közvetlen bevételi forrást jelent a felhasználójának. Márpedig az abritus termékei igencsak ilyen eszközök.