futobogar Creative Commons License 2010.03.08 0 0 12286
Rándulások, húzódások  

Az inak vagy az ízületi szalagok sérülésével jár, ha a végtag kificamodik, megrándul, vagy túlerőltetik. A fájdalmas ízületeket hűtsd, borogasd és tartsd nyugalomban!

 

Arnica C30- minden sérülésnél az elsőként adandó szer. (Nekem mindig, minden versenyen van egy kis fiolányi az övtáskámban.) Csökkenti a kialakulóban levő vérömleny és duzzanat nagyságát, fájdalomcsillapító hatású és gyorsítja a regenerációt. Napi 1x5 golyócska.

 

Bryonia C12 – ezt használd, ha a sérült rész fájdalma csak rögzítésre vagy feltámasztásra, nyugalomban enyhül. (Persze az Arnica mellett. Arnica mindig, mindenkor!) Napi 1x5 golyócska.

 

Chamomilla C12 – elviselhetetlen fájdalom, extrém fájdalomérzékenység esetén. Mindez rosszabbodik éjszaka és melegre. Napi 2x5 golyócska.

 

Ledum C12 – a sérült rész kívülről hideg, belül forróságérzés. Jeges borogatást követően csökken a fájdalom. Napi 2x5 golyócska.

 

Rhus toxicodendron C12 – a fájdalom közvetlenül a sérülés után fokozódik, nem akar enyhülni. Gyakran adjuk Arnica és Bryonia után. A fájdalom jellege tépő, nyilalló, hasogató. Nedves időben erősödik, óvatos gyengéd masszírozás, fáslizás és a fájdalmas rész mozgatására, hajlítgatására lassan enyhül, bejáratódik. Ha a beteg túlerőlteti magát vagy elfárad, a fájdalom visszatér. Az éjszakai alvás sem nyugodt, mivel a mozdulatlanságtól a fájdalmak erősödnek, csak az ágyban való folytonos mocorgás, forgolódás ad valamelyest enyhülést. Javulást hoz a meleg időjárás és a forró fürdő. Napi 2x5 golyócska.

 

Ruta graveolens C12 – ha a Rhus toxicodendron 5-6 nap után sem használt és a fájdalom a csontvégeken belül, az ízület közelében jelentkezik. A sérült inakon, illetve a csonthártyán kis csomók alakulhatnak ki. Az állapotra sajgó fájdalom, bénultság és összezúzottság érzése jellemző. A sérült végtag olyan gyenge, hogy pl. a beteg csak többszöri próbálkozás után tud felkelni a székből, mert nem tartja meg a lába. A Rutát igénylő páciens sem tud éjszaka nyugodtan pihenni, azonban elég pusztán pozíciót változtatnia ahhoz, hogy könnyebben érezze magát. Panaszai romlanak hidegtől, párás, nedves időben, enyhülnek melegtől, enyhe dörzsölgetéstől. Napi 2x5 golyócska.

 

Symphytum C12– a sérülés gyógyulása után is megmaradó, szúró, nyilalló fájdalmak esetére. Napi 2x5 golyócska.

 

Calcium carbonicum C12 – ha a panaszok oka túlterhelés volt és Rhus toxicodendronra volt szükség, a fájdalom elmúltával esetlegesen fennmaradó izomgyengeséget ez a szer tudja megszüntetni. Napi 2x5 golyócska.

 

Mindegyik akut szer (Arnica, Bryonia, Chamomilla, Ledum) adagolására igaz, hogy a sérülést követően 5 golyócska félóránként 2-3 alkalommal, majd tovább a fentiek szerint.

 

Ha valami nem tiszta vagy egyéb kérdésed van, szívesen segítek, az email címemet már tudod.

Futóbogár

Előzmény: tapirka1014 (12277)