sancibácsi Creative Commons License 2010.03.07 0 0 1301
Hát az volt az OFF.
Most az ON.
Ma kiürítettem a kályha hamuterét: december óta használom, egy TELJES VÖDÖR HAMU volt benne! Cserépkályhában, kandallóban egy hónap alatt összejön ennyi. Egyrészt tökéletesebb az égés másrészt kevesebb fával felfűti a helyiséget.
Sajnos 'légfűtésről kevés tapasztalatot tudok írni. Az előszobát, ami a ház leghidegebb helyisége volt (a nappali túloldalán van, a kályha mögött) nagyon jól kifűti, sokkal jobb idő van, pedig ezen a részen ki lett zárva a fűtés (a padlófűtés teljes egészében). A szobák (három háló, és a fürdő) nyílnak a 5,5 m-es közlekedő végén. A meleg levegő szigetelt csövét egyelőre csak eddig a közlekedőig vittem el; a terv minden szobába lessz külön leállás. A 'kályhára' még csak most kötöttem rá (hétfőn), nem tudok komoly tapasztalatot írni róla sajna:-( mivel jött a jó idő, és ritkábban kellett begyújtani. Esetleg most lehetne, újra itt a tél :-( de már csak egy begyújtásra való fám van:-( Mindenesetre a rákötés előtt mértem 46,6 fokot a kályhán, ahová rákötöttem.
Szóval a kályháról az eddigi tapasztalatok: még a leghidegebb időben sem gyújtottam be 10-12 kg-nál több fával (főleg fenyő, nagyon kevés akácom volt még, néha egy pár darabot dobtam hozzá). 1ó, 1ó 15 perc max míg leég. Ekkor az oldalán semmi változás nem tapintható (nekem nincs behőmérőzve); 2-3 ó míg oldalt átmelegszik, de 24 ó múlva langyosodik vissza az előző begyújtáshoz hasonlóra!
Összegezve, nagyon jó dolognak tartottam a tömegkályhát, ezért is döntöttem, hogy elbontom a kandallómat, és ilyet építek helyette/belőle:-) . De nem csalódtam! Szerintem nincs még egy ilyen tüzelőberendezés amiben ilyen csodálatos lenne az égés, ilyen intenzíven lángolna!
Úgyhogy szeretnék most köszönetet mondani anyukámnak, apukámnak...:-))
Viccet félretéve kollégámnak, aki kérdezősködésével elindított a tömegkályha irányába (azt sem tudtam van-e ilyen). Aztán ennek a Topiknak, és Vackornak, hogy a tömegkályhát meg kívánták ismertetni.
Hát röviden most csak ennyit, majd képekkel még jelentkezem, azzal adós vagyok.
Előzmény: sancibácsi (1299)