"kiserlet:
veszel ket db 10cm hosszu, 10N/cm rugot. egymasra teszed, es egyutt osszenyomot 2 centivel. 20-rol 18-ra. nyilvan mind a ketto 10-rol 9-re nyomodik ossze. nyilvan mind a ketto 10N ellenerot fejt igy ki, amik osszeadodnak. igy a 20cm hosszu osszetett rugod 2cm nyomasra 20N ellenerot ad. tehat a dupla rugo allandoja ugyanugy 10N/cm. "
Én elvégeztem ezt a kisérletet, mert kellett csináljak egy pár Ncm-es nyomatékkulcsot, és csak rugós erőmérővel tudtam megoldani.
Vettem az ismert rugósnál (Baross utca) egy csomó egyforma rugót.
Ha sorbakötöttem kettőt, akkor feleződött a rugóállandó, ha párhuzba, akkor meg duplázódott.
Ez számomra érthető is: a sorbakötött rugók mindegyikére ugyanaz az erő hat, és mindegyik kinyúlja a maga hosszát, ami két rugónál duplaakkora lesz mert összeadódnak a hosszak.
Szóval nem marad a rugóállandó ugyanannyi.
De ez együtt is él a rugóképletekkel, ahol bizony a menetszámmal operálnak a rugóerősség tekintetében. A több menetszám pedig analóg a rugók sorbakötésével.
A párhuzba kötés pedig egyértelműen sokszorozza az erőt: gondolj bele, már az a sportszer is így működött: max öt rugót lehetett beletenni, és azokon tornáztatni a mellizmokat, expander, vagy minek híjják