consciousness Creative Commons License 2010.03.03 0 0 5202

Oké, legyen.

 

Az induktív következtetésnek pont az a lényege, hogy nem állít bizonyosságot. Egyszerű továbbkövetkeztetés a valószínűbb irányába.

 

"Ha valami valószínűbb, hogy fennáll, akkor biztos, hogy fennáll, mert, bárminek a fennállása vagy nulla, vagy 100%-os."

 

És ez a mondat az, ami kicsapta at agyam. A "bárminek a fennállása vagy nulla, vagy 100%-ra" csak elméleti tudás, aminek semmi köze a gyakorlathoz, és azért, mert van némi gyakorlati információnk, ami valamelyik irányt valószínűsíti, az még nem áll semmiféle bizonyossági kapcsolatban ezzel a két elméleti végponttal. Az igazság tényleg vagy ez, vagy az, és nincs köztes százalék, meg esély. De amíg számunkra az igazság ismerete nem adott, addig kénytelenek vagyunk csak valószínűsíteni, ami egy 1-99%-ig terjedő skálán mozog, és aminek a célja a végpontok gyakorlati elérése lenne, mikor is a feltételezésből bizonyosság lesz, és ahol a gyakorlatban is megtudjuk, hogy a két végpont közül melyik "jött be". De te össze akartad mosni a gyakorlati valószínűség skálát, és a csak elméletben tudott, önmagukban és praktikus szempontból semmit nem mondó végpontokat (ami mindenképp vagy ez, vagy az), megpróbálva legitimnek beállítani a kapcsolatukat.

 

Induktív követeztetés: ha tegnap is felkelt a nap, és ha ma is felkelt a nap, akkor holnap is fel fog kelni a nap. De ez csak valószínűsítés. Van rá 66%, hogy így is lesz, ezért is voksolok erre, de ettől még ez értelemszerűen nem lesz 100%, csak azért, mert holnap mindenképpen vagy felkel a nap, vagy nem, és mert ebből most a felkelés a valószínűbb. Az egyik gyakorlati és konkrét skála, a másik meg elméleti és általános. A kettő kapcsolata pusztán annyi, hogy ha a gyakorlati-konkrét végére egyszer eljutunk, akkor nyilván az elméleti-általános valamelyik verziójával fogunk ott találkozni, de ez evidens. Más kapcsolat, és "átugrási" lehetőség köztük nincs. Az elméletinek nincs gyakorlati tartalma, nincs semmi köze a gyakorlati ismereteinkhez.

 

És noha a tényleges külvilág mindenképpen egyféle, ennek a biztos ismeretéhez gyakorlatban eljutni lehetetlen, lévén hogy bele vagyunk zárva a tudatunkba. Ezért sose fogjuk tudni eldönteni, hogy a vagy ilyen - vagy olyanból melyik áll fenn ténylegesen. A 0 és a 100% elérése ebben a kérdésben számunkra a gyakorlatban nem adatik meg. Marad az 1-99%, tehát kizárólag a valószínűsítések területe.

Előzmény: 7fő (5201)