MaN79 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 191

Szia,

az elmúlt pár napban tovább nyomoztam, és val-leg diszfáziás a lányom, mellette lehet még hallássérülés is, holott a nyakamat rátenném, hogy 2 éves koráig hallott, amíg itthon volt velem, és a bölcsi óta történt benne valami. Na, mindegy. Ezen még agyalok.

Sokszor van, hogy nem tudja távolabbról megismételni, amit mondok, és olyan, mintha összeakadna a nyelve. Tehát tényleg lehet, hogy hallja, de egyszerűen nem képes visszaadni az input anyagot. Sokszor ismételi, amit mondok neki, de nem figyel én, te ragozásra, csak egyszerűen ismétli, amit mondok. Egyre inkább az a gyanúm, hogy értelmezési problémája van. Tényleg nehezen tanul meg új szavakat és szerintem nem azért, mert nem hallja, hanem mert egyszerűen nem tudja kimondani és úgy nem is ragad meg a szó. (mikor idegen nyelvet tanultam, amíg nem tudtam kimondani egy-egy nehezebb szót, addig mindig el is felejtettem, több nyelvet beszélek, ezért nehéz nekem ezt hova tennem a lányomnál..., biztos bennem van a hiba)

Hiába volt meg az összes mozgásforma időben, mégis történhetett valami, ami miatt megakadt a beszéde, és aztán megint megindult, de nem az igazi.

Tegnapelőtt beszéltem egy gyógypedagógus hölggyel, ő vállalta, hogy megnézi a lányomat. Ő vetette fel a diszfázia gyanút, de addig nem mond véleményt, amíg nem vizsgálja meg a leányzót.

Rengeteg dolgot mondott. Először is biztatott, hogy időben vagyunk, 4 évet tölti ebben a hónapban a lányom, ha tényleg van is probléma vele, akkor 1,5-2 éves mozgásfejlesztés után tökéletesen normál iskolába mehet. Mivel mindenben megfelel a korosztályi követelményeknek, kivéve a kommunikációs készséget, ezért felmerül a diszfázia gyanú, a hallását mindenképp normális úton ki kell vizsgáltatni. Elmondtam neki, hogy jártunk, és hogy altatásos vizsgálat lenne a köv. lépés, azt javasolta, hogy 4 hónapot heti 3 alkalommal mozgásterápiáztassuk a lányt, utána felméri az aktuális állapotát és neki az infoim alapján az a gyanúja, hogy nem a hallással van baj, hanem a megértéssel és neki van erre használható műszere, amivel beméri, hogy hallásprobléma-gyanú vagy szövegértési gyanú van a lányomnál.  4 hónap után mindenképp együttműködőbb lesz, mert idegstimulációs gyakorlatokat végeznek, ami hat a viselkedésre és a beszédre is, a teljes idegrendszer stimulálásáról van szó (ha jól értem), akkor elvégezhetők az együttműködős tesztek is.

Azt nem tudom,pontosan hogyan nézi meg a lányom állapotát, a fejlődési naplómat elkéri, mert bármi, amit leírtam, neki info lehet. (ilyennel még nem is találkoztam, lehet, hogy érdekli, mi van a gyerekemmel?) Azt mondta, az első másfél órás mozgás-torna után meg tudja mondani, mi a helyzet a lányommal.

 

Ha gondolod, megadom az elérhetőségét, mi ugyan Kecskeméten lakunk, de biztos van az ország más területén megbízható kollégája, akivel megnézethetitek a gyerkőcöt diszfázia terén.

 

Most még technikai gondokkal küzdünk, hiába van ugyanebben a városban, a város túlvégére kell eljutnom két kicsi gyerekkel (a buszjárat kegyetlen rossz és egyre rosszabb) és jelenleg egy autónk van, amivel a férjem jár dolgozni. Ezt kell megoldanunk és azonnal tudom vinni fejlesztésre.

Ja, és azt is mondta ez a hölgy, hogy az altatásos hallásvizsgálatot halasszuk el kb. 4 hónapig, amíg a fejlesztés zajlik, és az ő tesztje alapján kiderül, van-e hallásvizsgálatra a továbbiakban szükség. Valamint az óvodában igaz, hogy egy logopédussal megnézették a gyereket, pedig kiscsoportosokat nem szoktak még ilyennel nyaggatni, de az a lényeg, hogy 5 éves koráig ne engedjek logopédiai fejlesztést, mert ha a mozgásterápia 4 havi próbája után látunk egyértelmű, komoly fejlődést a beszéd és kommunikáció terén, lehet, nem is lesz szükség logopédusra, hisz elvileg csak 5 éves kortól kellene szűrni a gyerekeket. Addig meg még egy év van, a mozgásterápia hatására még a "nyelvérzéke" is a helyére kerülhet.

Ja, és ne engedjek a tudatomba olyan kifejezéseket, hogy értelmi fogyatékos a gyerekem, meg problémás meg ilyenek, ezek a gyerekek nagyon jók bizonyos dolgokban, csak magányos farkasok és segítséggel tökéletesen jól tudnak működni ebben a világban. Tehát biztatott, csak hát azért ennek ára van, alkalmanként 1500 Ft, ami másfél órás foglalkozást jelent. Havi kb. 18.000 Ft, de úgy gondolom, ennyit megér, aztán, ha 4 hónap után esetleg nem látunk komoly fejlődést, abbahagyjuk.

De most agyalnom kell, hogy tudok a két kicsivel átjutni a városon heti háromszor, ja és utána haza. A férjemnek vegyünk motort, amivel tud dolgozni menni... Vagy nem tudom, másik autó szóba sem jöhet most. Szóval van feladat, de most reményt is kaptam.

Tudom, látom, segítség kell a lányomnak és azt érzem, ez az út jó lesz. Nem zárom ki, hogy kell majd hallókészülék is, de egyelőre azt hiszem, fejlesszünk, aztán meglátjuk. Szerencsére még tényleg nem vagyunk elkésve.

Valamiért kemény feladatot kaptunk, én sokszor úgy érzem, feladom, nem bírom tovább ezt a szélmalom harcot, de muszáj, hisz gyönyörű mindkét gyerekem és igazából egészségesek, csak a nagyobbnak most segítség kell.

Nektek is nagyon sok erőt kívánok!

M.

Előzmény: szerzso24 (190)