7fő Creative Commons License 2010.03.03 0 0 5192
Elnézést, de a gondjaim voltak a gépemmel.

 

Arra a kérdésemre, hogy az abszolút igazságot elfogadjátok-e a 4318 hszedben ezt válaszoltad:

„Én kifejezetten az abszolút igazság mellé állok. A valóság minden pillanata egyféle, és annak a hű leírása az abszolút (és igazából egyedüli) igazság. Néhány dolog kapcsán ez ténylegesen megállapítható, kifejezhető, de ennél sokkal nagyobb részben soha.”

 

Akkor ezt figyelmen kívül hagytam, de szerintem fontos része az itteni álláspontodnak.

 

Hagyományos értelemben abszolút a hosszabb ideig fennálló, tartósabb, relatív a gyakran, gyorsabban változó igazság. Te ezt épp fordítva értelmezed. Ebből és az idézett rész második feléből aztán következik az, hogy ha nagy ritkán el is ismered, akkor az igazságot mindig csak egy pillanatra fennálló állapotnak tekinted. Ez olyan rövid idő, hogy a gyakorlatban szavakban ki sem fejezhető, mert mire kimondanánk, már elmúlik. Ha ilyen nagyon ritka és pillanatnyi az igazság, akkor minden erre vonatkozó gondolatunknak, kijelentésünknek e felfogás, és a Te értelmezésed szerint hazugságnak kell lennie.

 

Ismereteink a valóságról igaz-hamisak, de az abszolút pillanatnyi fennállása miatt következésképpen messze túlnyomó többségében azért hazug módon hamisak, mert annak ellenére állítjuk igaznak azokat, hogy valójában el sem érhetjük őket.

 

4281 hszed: „De attól még alapvetően egyformán bizonytalan mindkettő. Eleve ha csak azt nézem, hogy az általam objektívnek tartott külvilág (mármint nem tartom tényleg annak, de most így mondom, hogy tisztán látszódjon a tárgy) attól lesz csak annak tartott, hogy látszólag mások is tapasztalják és megerősítik azt”

 

Ha az előzőt kiegészítem ezzel a részlettel, akkor azt is tagadnod kell, hogy az igaz-hamis meggyőződés objektív bizonyossága egyáltalán elérhető. Így viszont a külvilágról maradnak a szubjektív hamis ismereteink. Az életet pedig azért lehet elviselhetően élni, mert az igazságokat hazudnunk kell magunknak.

 

Szükségszerűen hazug képmutató a világ, mert a valóság az ember számára megismerhetetlen.

Előzmény: consciousness (5174)