kábelbúvár Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1335

A „Nádházi Emil” fedőnevű informátort 1969. november 28-án szervezte be hazafias alapon a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság politikai osztálya.

„Nádházi Emil” – polgári nevén Barabás Miklós – a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem–angol szakos diákja volt, amikor a kádári titkosszolgálat ügynöki munkára beszervezte. Ettől kezdve Barabás parancsra barátkozott diáktársaival, jelentéseket írt róluk és tanárairól is.

Körmölte megbízóinak, ha kapcsolatot tartottak fenn a szabad világgal, jelezte, kik hallgatják a SZER, a BBC, az Amerika Hangja adásait, kik szólták el előtte, hogy nem tetszik nekik a fennálló rendszer. A pártállami időkben az Országos Béketanácsban harcolt a világbékéért, ma pedig a demokratikus Magyarországot képviseli Brüsszelben mint az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja. Az utódpárti „szociáldemokrata” kormányokat hosszú évek óta nem zavarja, hogy Barabás besúgói múltja évekkel ezelőtt lelepleződött. Sőt felvetődik: talán e múltja miatt biggyesztették a mellére a Magyar Köztársaság tiszti keresztjét is.

E jelentésekből szemezget a Magyar Nemzet, hogy a fiatalabb generációk is képet kapjanak rendszerváltásunk valódi természetéről. Barabás ugyanis nem veszett el a rendszerváltó idők forgatagában. Ő ma is valaki. Most éppen a civil szférát megjelenítő Európa Ház igazgatója. Elvégre évtizedeken át bizonyította, hogy kiválóan teremt kapcsolatokat.

 

http://mno.hu/portal/698211