bloody rain Creative Commons License 2010.02.27 0 0 41
Illusztrációként:


"Švejk tehát útra kelt, hogy püspökileg szentelt olajat szerezzen. Az ilyesmi nehezebb feladat, mint az élet vizének keresése Božena Nĕmcová meséiben.

Bement néhány drogériába, de amint kimondta, hogy: "Kérek egy kis üveg püspökileg szentelt olajat", az egyik helyen harsány nevetés volt a válasz, másutt pedig rémülten a pult alá bújtak. Švejk közben rendkívül komoly képet vágott.

Aztán úgy gondolta, hogy szerencsét próbál a patikákban is. Az első patikában a laboránssal vezettették ki az utcára. A másodikban telefonálni akartak a mentőkért, és a harmadikban azt mondta neki az üzletvezető, hogy a Hosszú úton a Polák cégnek, amely kencével és lakkal kereskedik, bizonyára lesz raktáron a kívánt olajból.

A Polák cég a Hosszú úton valóban agilis cég volt. Egyetlenegy vevőt sem engedett el kielégítetlenül. Ha valaki netalán kopaíva-balzsamot kért, terpentint töltöttek a flaskájába, és az is jó volt.

Amikor Švejk belépett, és püspökileg szentelt olajat kért tíz koronáért, a főnök odaszólt a segédnek: - Tauchen úr, mérjen ki tíz deka hármas számú kenderolajat.

És a segéd, miközben papirosba csavarta az üveget, kifogástalan üzleti modorban így szólt Švejkhez: - Príma minőség, ha esetleg ecsetet, lakkot vagy firnájszt parancsolna, méltóztassék bizalommal fordulni hozzánk. Nálunk a legszolidabb kiszolgálást tetszik találni."

Előzmény: Báthory Ödönke (38)