Törölt nick Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1160

A "szebben beszél" alatt azt értem, hogy sokkal közelebb van a kiejtése a sztenderd nyelvhez, ami leginkább abban mutatkozik meg, hogy minden helyzetben kiejti a szó- és szótagvégi -[s] hangot, kiejti a mássalhangzócsoportokat (pl. -x-, -ct-, -pt-, -bj-, -bs-, -gn-), illetve a -d-t az -ado végződésben.

 

"Az pedig végképp nem fér a fejembe, miért beszélne választékosabban (pláne sokkal választékosabban) az iskolázatlan ember, mint az iskolázott. A művelt nyelvből már kihalt szavakat használ?"

 

Pedig pontosan így van. Mexikóban egy nem túl művelt beszélő is használ olyan szavakat, amelyek a művelt sztenderd nyelvben már nem élnek: antier (< ANTE HERI, vö. sztenderd anteayer, amely már belső képzésű: ante+ayer), mas (< MAGIS, 'azonban' jelentésben), sőt, máig használnak olyan igealakokat, hogy pl. ámote a sztenderd te amo helyett. Ugyanakkor egy andalúz, bármennyire is művelt (lehet akár egyetemi professzor is) soha nem fogja úgy ejteni pl. az extranjero szót, ahogy [ekstran'xero], hanem legfeljebb [ehtran'hero], és a construcciónt sem fogja [konstruk'sjon]-nak ejteni, hanem csak [kohtru'sjon]-nak, míg egy mexikói vagy ecuadori, akármekkora "paraszt", akkor is [e(k)stran'xero]-t és [konstruk'sjon]-t fog mondani.

Előzmény: Törölt nick (1158)