Tami tati karam Creative Commons License 2010.02.26 0 0 477
Készítsük házilag

Többfunkciós kerti tűzhelyet sokféleképpen készíthetnünk. A sokoldalú használatnak az alapfeltétele, hogy a tűztér magasságát állítható módon alakítsuk ki.
Célszerű alapot és készítenünk, mert a kerti tűzhely alatt - tömegéből adódóan - megsüllyedhet a talaj. Az alap anyaga egyszerű kőműves beton, azaz egy rész cement és háromszor ennyi homok keveréke. A tűzrakó falazatát készíthetjük klinkertéglákból, vagy terméskövekből. Mindkét esetben ügyeljünk rá, hogy a téglákat mindig kötésben rakjuk fel. A falazat lehet téglalap-, négyzet- vagy kör alapterületű, bár utóbbi esetben a kiegészítők elkészítése bonyolultabb lesz.
Három dologról ne feledkezzünk meg az építés során:
- Alul pár téglányi rést hagyjunk ki, ahol a hamut ki tudjuk majd húzni
- Belülre helyezzünk el több magasságban ütközőket, amelyekre egy acéllemezt behelyezve a tűztér magasabbra emelhető a földfelszín magasságánál.
- Gondoskodjunk különböző magasságokban kialakított apró szellőzőnyílásokról, amelyek a tűz oxigénellátását biztosítják.
Ezután már csak a megfelelő kiegészítőkről kell gondoskodnunk: bogrács és bográcsállvány, nyárstartó villák, grillrács, sütőlap...
Ha szabadtűzön sütnénk-főznénk, akkor alul gyújtunk be. Ha parázson sütnénk, akkor egy magasító-lemezt helyezünk be, ezzel a tűzteret megemeljük, így a parázs mindössze 10-15 centiméterrel lesz alacsonyabban, mint a tűzrakó hely tetejére helyezett grillrács.
Előzmény: Törölt nick (475)