Barbabianka Creative Commons License 2010.02.26 0 0 17010

Hallo bulldog! a hetvenes évek közepétöl járok le rendszeresen a tengerre hajózni. Sextánst  igaz még nem használtam, de azonkivül több segédeszközt. Pl. az Adrián a rádiónavigációt!! Ismered ?? Miután megmutatták a technikáját az volt az elsö alkalom amikor egy szokol rádió segitségével aránylag biztonsággal meg tudtam határozni a hajó helyzetét a nyilt vizen is.

Szerintem amatörként, klasszikus eszközökkel nem tudod 100% ig követni  hajód útvonalát a térképen. Álltalában nincs meg hozzá a fedélzeten a lehetöséged. Navigátorként meg az asszonyt  felejtsd el :) 

Helymeghatározásra a kereskedelmi hajók az Adrián is a rádiónavigációt használták a GPS elött . (A rádiónavigációs rendszer  az Északi- és Keletitengeren már az ötvenes évek óta müködött .)

Még egy rövidke történet.

A balkáni háborús években Korzikára jártam hajóval nyaranta. az elsö két évben még kompasszal navigáltam utána vettem az elsö GPS-t. Ne tudd meg a különbséget. Még ma is megvan a telerajzolt térképem.

Cecinán szálltam vizre. Onnan indultam Bastiára. Odafele még egyszerü volt mert a part jellegzetes Bastianál de visszaút egy kinszenvedés. Az olasz part jellegtelen és a Cecinai kikötö bejárata egy kb 20m széles folyotorkolat.  Az elsö évben több mint két órát kerestem a bejáratot mert nem tudtam hogy É-ra vagy D-re vagyok töle. Pár km-s távolságból még minden összefolyt. A második évben már simábban ment. Tudatosan délre rontottam és amint elértem a partot Északra fordulva néhány kilóméteren belül megtaláltam a bejáratot.

Ma meg a GPS-be beütöm a koordinátákat és pontosan célra megyek.

Áldom a nevét annak aki a GPS-t civil használatra is engedélyezte. 

Jelenleg nyaranta 2 plotter meg egy Garmin 76 van nálam a hajón.

Üdv.

bb

Előzmény: Törölt nick (17003)