Inkább leírom én a Hazai Legjobb Teljesítménytúra részletes számítási módszerét:
- A túrázótól az összes túráját kérjük sorrendbe tenni, egész számokkal megadva a helyezést, azonos helyezések lehetségesek. Nem szükséges az összes túráját helyezéssel ellátnia. A helyezésnek nullánál nagyobbnak, de a teljesített túráinak számánál nem nagyobbnak kell lennie. Negatív értékek nem számítanak érvényes helyezésnek. Ha a helyezésnél a teljesített túrák számánál nagyobb érték kerül megadásra, akkor a teljesített túrák számát kapja.
- Az túrázó túrára leadott pontszáma úgy adódik, hogy:
Egyéni Túrapont = 100*(Darabszám+1-Helyezés)/Darabszám . Vagyis, ha valakinek 50 teljesített túrája van, és egy túrának az 1. helyezést adta, akkor a túra 100 pontot kap. Ha a 2. helyezést kapta, akkor 100*49/50-et. Ha a 25. helyezést kapta, akkor a pont 100*26/50 Ha az utolsó, vagyis 50. helyezést kapta, akkor a pontja 100*1/50.
- Az összes túrázó túrára adott Túrapontszámainak átlagát (számtani közepét) veszem, túránként.
- Azokat a túrákat kiejtem, amelyekre a leadott szavazatok száma nem érte el a szavazók számának négyzetgyökénél nem nagyobb egészet. (Nem veszem figyelembe a túrát, ha a rá adott szavazatok száma kisebb, mint a szavazók számának négyzetgyöke lefelé kerekítve.)
- A megmaradt túrák átlagpontszámait csökkenő sorrendbe rakom, és veszem az első 20 túrát.
Amit a fenti módszerről meg lehet állapítani:
- A szavazók által adott első hely, minden szavazó esetén ugyanannyit (100 pontot) ér.
- Egyéb helyezés esetén, a több túrát teljesítő szavazók súlya nagyobb. A "középső" szavazat felett egy a túrák pontszámát felfelé, az alsó felében lefelé húzza.
- Nem érvényesek a kevés szavazattal rendelkező túrák. Azt, hogy konkrétan a négyzetgyök[szavazók száma] honnan jött, nem tudom, talán valamilyen általános statisztikai oka van.
- A tört pontszámok miatt, kicsi az esélye a holtversenynek.
- Elég túra kap pontot ahhoz, hogy a "legjobb" 20 túra sorrendjét (sokszoros holtverseny nélkül) fel lehessen állítani.
A számítási módszert lehetne egyszerűsíteni, például úgy, hogy az egyes túrákra mindjárt követlenül 100 és 1 közötti pontot kellene adni és ezt átlagolni. Ekkor lehetőség lenne akár több paramétert összesítve, (például Bubu féle) pontozást érvényesíteni. Ugyanígy lehetőség lenne, a jelenlegihez hasonlóan, rangsorként is szavazni.
Az érvényes szavazatszámnál kell valamilyen alsó korlát, hogy mennyi azt nem tudom. Az ide eredménynél az érvényességi küszöb 12db volt, és így 116 érvényes túra. Az érvényes szavazatok átlaga ~22db és 50 túra érte el a 22 szavazatot. Összesen 366 túra kapott legalább 1 szavazatot, az ilyen túrákra adott szavazatok átlaga 9 szavazat. A legalább 1 szavazatot kapott túrák pontjainak átlaga 70,9.
A szavazók száma 3x-osa volt a tavalyinak (159 fő). A legtöbb szavazatot (56db-ot) a Piros túra kapta, ami például a "győztes" Mátra115 túrára leadott szavazatokhoz (12db) képest sok, a túrán résztvevők számához képest viszont nincs többszörös eltérést.
HALEG ötlet? - vitaindító :)