sancibácsi Creative Commons License 2010.02.24 0 0 1249
Aludtam is rá egyet. :-)
Hát szépen sorba:
-A padlószigetelés a legkevesebb. Méretezett vasbetonlemezre rá lehet állítani egy ilyen monstrumot, ami néhány 'papucson' és hőszigetelésen állna.
-A helyiség szigetelése még belülről is elég meredek. Külső szigeteléssel viszont különösen. Hiszen 'felfűtöd' a szobát is, gyakorlatilag. Rendkívül tűzveszélyes a dolog! megjegyzem a hőszigetelés nem azt jelenti, hogy nem megy ki a hő, csak azt hogy LASSABBAN, FÉKEZVE. Végül is a házra is teszünk szigetelést, és mégis minden hővel az utcát fűtjük; csak van akinél többször kell begyújtani és többet, van akinél... Tehát: Szerintem egy ilyen helyiséget számítással tervezett hőszig-el kellene ellátni, ami min 30 cm lesz. Külső körítő falainak ugyanúgy 30-as teherhordónak kell lenni (hőcsillapítás), és a fafödémet el kell felejteni! Kérdés megéri-e anyagilag a házon tört-ő ennyi + ?
-A kályha levegő ellátása! Merthogy az égéshez az is szükséges! Egy nagy méretű, nagy égésterű-höz pedig sok! A szigetelt helyiségbe nem csak a 'fűtési' levegőd ki-bevezetését kell megoldani, hanem ahogy írod: "ha meleg van lezárod"=>na a kályha tüzét ekkor is kell táplálni! Tehát a kályha levegőellátását célszerű egy külön független rendszerrel megoldani: a család egészsége érdekében:-)
-Végül a kályha.
(már másodszor jut eszembe AB69: először, hogy Mo-n 1-2 ember tud gondolkodni; most pedig a tömegkályha-téglakályha ellentét).
Az utóbbiban igazat kell adni neki. Az általunk megkedvelt tömegkályhában rendkívül tökéletes, un. utóégés történik. Viszont a topiknyitóban V11 írta, hogy mint a szivacs megtelhet, és a további hőmenyiséget már felvenni nem tudja, átfolyik rajta. Ezért nem valószínű hogy az egész kályhát (külsőt) is fel tudod több 100 fokra hevíteni.
Ha 'csak úgy' felnagyítod a magot, nem biztos, hogy olyan jó égés, áramlás lesz benne, ez egy kikísérletezett megoldás. Gyakorlatilag egy 'teljesen új' kályhát kell építeni. Szerintem erre nem a dán tömegkályha a legjobb megoldás, hanem inkább egy cserépkályha mintára megépített téglakályha, vízszintes/függőleges járatokkal. Ennek hatásfoka jóval el fog maradni dán kályhától, nincs benne utóégés, stb. Folyamatos tüzelést igényel, ráadásul 'pazarló' tüzelővel.
Ezenkívül egy ilyen 'új' kályhán lesz vagy 50 újítás. Megtervezed, megtervezteted és ha jól sikerül 40 bejön. Viszont a maradék 10 miatt ha egy ekkora monstrumot el kell bontani, és újraépíteni, az már nem gyenge (ha értem mit szeretnél egy ilyet felépíteni 2-3/hét 2 fő).
És megtérüléssel nem számoltam.
Röviden :-) ennyi.